Auto Portal - GRADSKE ULICE NE SMIJU POSTATI PISTE ZA MOTOCIKLISTE
GRADSKE ULICE NE SMIJU POSTATI PISTE ZA MOTOCIKLISTE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 31 Svibanj 2007

Image
Bio je petak, malo iza 22 sata. Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine na Vlašku je izmamilo mnoštvo naše mladosti. Odjednom zrak je proparao karakterističan zvuk zahuktalog Ducatija. Jureći prema centru, motociklist je blagi zavoj na križanju s Derenčinovom prošao nagnut za gotovo 45 stupnjeva, stručno izbacivši desno koljeno, kao da vozi Zagrebačkim zavojem na pisti u Grobniku. Iskustvo mi je govorilo da je prošao s najmanje 120 km/h. Srećom, sve je prošlo bez posljedica.

 

 

 

 

Nerazumno jureći motocikli i automobili nisu rijetkost u središtu grada, posebice noću, jer njihovi vozači dobro znaju da u Vlaškoj, Ilici, Savskoj i na 'zelenom valu' teško mogu sresti policijski laser. Istodobno, oni su na poznatim lokacijama, koje neodgovorni vozači lako izbjegavaju. Ovakve situacije, koje s pravom izazivaju bijes građana, samo su vrh ledenog brijega, koji pokazuje alarmantno stanje našeg prometa. Očito nisu nam dovoljni deseci tragičnih nesreća proteklih godina, koje su izazvale nerazumno brze vožnje u gradskim središtima. U njima, nažalost, najčešće sudjeluju mladi vozači.

Statistike pokazuju da sigurnost najviše ugrožavaju oni koji drastično krše propise, a kazne pretežito plaća tiha većina normalnih vozača, pretežito za lake i bezopasne prekršaje. Kaznenu politiku i policijske akcije trebalo bi što prije temeljito unaprijediti i usmjeriti prema izvorištu problema, a ne prema najlakšoj i najučinkovitijoj naplati kazni. Nije lako zaustavljati i hvatati pomahnitale motocikliste, ali moramo se što prije uhvatiti ukoštac s time. Struka može ponuditi cjelovito i učinkovito rješenje za suzbijanje problema u korijenu.

Treba pokazati zube prema onima koji se u automobilima utrkuju gradom, a bitno olabaviti režim prema vozačima koji prijeđu žutu liniju, krivo se prestroje ili zaborave upaliti svjetla po danu. U središnjem dijelu grada može se naplatiti znatno manje kazni za prebrzu vožnju nego na brzim prometnicama izvan središta, ali ako nastavimo ovakvu praksu, prije ili kasnije doći će do tragedije. Na cesti ljudi ginu i ubijaju druge te trebamo biti maksimalno odgovorni i stručni u promicanju prometne sigurnosti. U Hrvatskoj trenutačno gine više od 14 osoba godišnje na sto tisuća stanovnika, a u razvijenim zemljama EU-a šest do osam.

Zbog toga bi za najteže prekršaje, poput navedenog, za jurnjavu u blizini škola i vrtića, za pretjecanje autobusa na stajalištu, za prolazak kroz raskrižje s crvenim svjetlom, za pretjecanje preko dvije pune linije i za vožnju s više od 0,5 promila alkohola u krvi kazne trebalo višestruko povećati. Vozače koji voze brže od 100 km/h u gradu treba tako kazniti da se toga sjećaju cijeli život, kao što rade u Beču, Berlinu, Zürichu... Istodobno bilo bi korisno prepoloviti kazne za prekršaje u kojima se izravno ne ugrožava sigurnost, jer bi vozači osjetili da se postupa pravilno i pošteno.

Kaznena uravnilovka, koju je potaknuo propis 'nula promila', već nam se vraća poput bumeranga. Takve mjere dat će puni učinak tek kad se ravnopravno s vozačima budu tretirali i oni koji projektiraju, izrađuju i održavaju ceste, oni koji postavljaju i zapostavljaju signalizaciju, prodaju rezervne dijelove i kontroliraju ispravnost vozila, kao i oni koji su zaduženi za stručno i učinkovito provođenje zakona. Tek kad u sustav odgovornosti ravnopravno budu uključeni svi izravni i neizravni sudionici u prometu, vozit ćemo sigurnije, a crni niz će se skratiti.

doc. dr. Željko Marušić
13. 05. 2007.

Image

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL