Auto Portal - 0,8 PROMILA? ZABOGA, NE!
0,8 PROMILA? ZABOGA, NE! PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 01 Lipanj 2007

Image
Kad dođemo na vlast, sigurno ćemo vratiti 0,5 promila, a možda, to ćemo vidjeti u dogovoru sa strukom, i 0,8 promila - obećao je Ljubo Jurčić u zagorskoj klijeti. Time je napravio dvije ozbiljne pogreške. Kao u slučaju uvođenja kontroverznog propisa '0 promila', prije nepune tri godine, prenaglašena je politička pozadina te izjave i dodvoravanje biračima. Ozbiljnije je što već sama najava mogućnosti uvođenja alkoholnog limita od 0,8 promila ukazuje na opasnost da se iz jedne, ide u još goru, drugu krajnost.

Istina, toliki je limit u Velikoj Britaniji, Irskoj i Luksemburgu (donedavno i u Švicarskoj), zemljama s razmjerno najmanje poginulih na cestama. No, prenošenje tog propisa u naše uvjete moglo bi nas zaviti u crno. Treba li koga uvjeravati kako je prometna kultura u tim zemljama i na hrvatskom asfaltu gotovo neusporediva. Slično vrijedi i za organizaciju prometa i signalizaciju. Još je važnije što je alkohol na našem tržištu neusporedivo lošije kvalitete nego na njihovom. Nije isto popiti dvije čašice kvalitetnog viskija i isto toliko domaćeg brendija, 'mirogojčeka' ili sličnih pripravaka, s dosta metilnog alkohola. Isto je i s usporedbom piva i dostupnijih vina.

Image
Propis '0 promila' donio je više štete nego koristi, no zbog toga se ne smije ići u drugu krajnost (0,8 promila)

Kad se u obzir uzmu te dvije okolnosti, ne smije se ni pomisliti da budući alkoholni limit bude iznad 0,5 promila. Dokazano je da do te granice nema negativnog utjecaja na sigurnost prometa, što su pokazale i statistike MUP-a. Tek nekoliko postotaka vozača, koji su skrivili prometnu nesreću, imalo je do 0,5 promila alkohola u krvi, što ne znači da je alkohol tada bio u uzročnik nesreća. Kad se uzme u obzir neosporna mogućnost da se ukidanjem tolerantnog limita povećava broj onih koji izgube mjeru i teško se alkoholiziraju, očito je da od '0 promila' više šteti nego koristi.

No, iznad 0,5 promila, posebice u našim uvjetima, alkohol ima vrlo loš i nepredvidiv utjecaj na sigurnost prometa, koji svakom desetinkom promila naglo raste. Nažalost, ima stručnjaka koji zagovaraju 0,8 promila, ne razmatrajući problem znanstveno i cjelovito, a drago im je zastupati ono što politika voli čuti. To je realna opasnost, jer se i 'nula promila' temeljilo na mišljenjima stručnjaka.

Ponavljam ono što sam više puta izlagao: limit treba biti 0,5 promila, ali 0,2 za mlade vozače i 0 za profesionalce. No, kazne za prekršitelje trebaju biti drastične, kako bi svi dobro naučili koliko smiju popiti, a kada im se, itekako, isplati pozvati taksi. Sviđa mi se američko zakonodavstvo, gdje se za kršenje alkoholnog limita odmah ide u zatvor...

doc. dr. Željko Marušić
24. 06. 2007.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL