Auto Portal - ZBOGOM 0,0 PROMILA!
ZBOGOM 0,0 PROMILA! PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 06 Listopad 2007

Image
Uravnilovka kojom se vozači sustavno okrivljuju i za najmanje količine alkohola, kao što se oni koji projektiraju i održavaju ceste u pravilu amnestiraju i za najteže propuste, do krajnosti relativizira odgovornost i krivnju na cestama. To je rak-rana našeg prometnog sustava, a očituje se i po svrstavanje alkoholiziranih od 0,5 do 1,5 promila u istu kaznenu kategoriju. U navedenom su području drastične razlike utjecaja i mehanizama djelovanja alkohola na ponašanje vozača.

Donja granica tog raspona (0,5 promila), prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije, nema posebnih rizika za sudjelovanje u prometu. Zbog toga Austrija, Francuska, Italija, Njemačka, Francuska, Portugal, Belgija, Danska, Finska, Irska, Švicarska i Slovenija imaju dozvoljenih 0,5 promila. Sljedeća je granica 0,8 promila, do koje, po brojnim istraživanjima, kvalitetan etilni alkohol ne ugrožava sigurnost prometa. Zbog toga je određena u Engleskoj i Luksemburgu, zemljama s proporcionalno najmanje stradalih u prometu! Nakon toga alkohol postaje iznimno opasan, a iznad jednog promila doslovce ubojit.

Image
Obaranjem granice tolerancije alkohola na nulu mnogostruko se povećao broj onih koji je prelaze. A kad se već uđe u crveno polje, znatno se lakše gubi mjera i samokontrola

To pokazuju brojne smrtonosne nesreće, koje izazivaju vozači sa znatno više od 0,5 promila alkohola u krvi. Kad se konačno ukine odredba 0,0 promila, a to će najvjerojatnije biti već nakon predstojećih parlamentarnih izbora, to treba napraviti jednoznačno. Prijedlog po kojem bi se ubuduće kažnjavalo vozače s koncentracijama do 0,5 promila samo ako izazovu nesreću, nelogičan je i apsurdan. Nešto jest ili nije prekršaj te bi se po istoj logici moglo kažnjavati vozače, koji kroz crveno svjetlo na raskrižju skrenu udesno ili pretječu preko jedne pune linije, samo ako izazovu prometnu nesreću.

Dakle, 0,5 promila alkohola trebalo bi biti potpuno nekažnjivo za vozače starije od 25 godina (za mlađe vozače automobila i motocikliste 0,2 promila). Iznad 0,5 promila, u stupnjevima, do 0,8, do 1,2 i iznad, treba ići višestruko oštrije nego do sada. Za koncentracije alkohola iznad 1,2 promila predlažem bezuvjetan zatvor i dugotrajan gubitak vozačke dozvole. Jer, ako je netko spreman popiti pet-šest piva, presjeći ih pokojom žesticom, i potom sjesti za volan, treba biti sretan da ga sustigne pravna država i učinkovito ga spriječi da ubije sebe i druge.

dr. Željko Marušić
7. listopada 2007.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL