Auto Portal - VOLKSWAGEN PASSAT 1.9 TDI (1999. - 155.000 KM)
VOLKSWAGEN PASSAT 1.9 TDI (1999. - 155.000 KM) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 16 Listopad 2007

Image
Volkswagen Passat pete generacije, koji se s jednim redizajnom (2000.) proizvodio od 1996. do kraja 2005. je od najsolidnijih automobila svoga doba. Zbog toga je bio i najcjenjenija limuzina svoga doba, ako izuzmemo automobile premium klase. Napravljen je po koncepciji Audija A6, koja mu je osigurala uvjerljiva vozna svojstva i ponašanje u vožnji na razini visoke srednje klase. Najuvjerljiviji model, po mjerilima za rabljena vozila je 1.9 TDI, i to model kojeg smo testirali - sa 90 KS (ne 110 KS, iako je i taj vrlo kvalitetan). Taj dizelaš, s direktnim ubrizgavanjem prve generacije, razmjerno je malo opterećen (najsnažnija verzija ima čak 156 KS). Uz normalno održavanje, i normalnu vožnju, ti motori su bez problema prelazili 350 do 400 tisuća kilometara.

Image
Passat je najsolidniji auto u klasi i izvrsno drži cijenu, ali je zbog toga i početna cijena visoka

No, važno je naglasiti, da je auto normalno održavan i normalno vožen, jer u protivnom motor može stradati i u pola kraćem roku. S druge strane, ovakav auto (zbog dobrih performansi i povoljne potrošnje kupuju ih osobe koje prelaze puno kilometara) može imati tko zna koliko kilometara. Zbog toga prije kupnje rabljenog Passata 1.9 TDI, koji je i najskuplji u klasi treba temeljito utvrditi vjerodostojnost podataka koji se prezentiraju. Tu se otvara još jedna bitna stvar - Passat je na vrhu rizičnih automobila za krađu, te lako možete naletjeti na ukradeni primjerak. To je dakle prva stvar koju trebate provjeriti i ako je kupujete od provjerene osobe (prvog kupca) ili poznate tvrtke (trgovca), najbolje je papire provjeriti u MUP-u.

Image
Zbog velikog rizika krađe, preporučljivo je i starije primjerke opremiti sustavom mehaničke zaštite

Nakon toga se treba uvjeriti da automobil nije pretrpio težu nesreću (oštećenje karoserije), a za to je najbolje provjeriti da je boja originalna. Karoseriju treba pregledati na dizalici ili kanalu (stručnom oku tada ne može promaći teže oštećenje), no tada treba pregledati kuglaste zglobove prednjeg ovjesa (po dva sa svake strane), jer je to rak-rana prethodne generacije Passata, ali i Audi A4 i A6. To se posebice odnosu do 2001., iako nije potpuno riješena ni poslije (uzrok je u nepovoljna konstrukcija, uvjetovana uzdužno postavljenim motorom). Osjetljivi su i gumeni oslonci i sve to treba provjeriti prije kupnje. Cijeli komplet stoji 1100 do 1200 eura, ako se ugrađuju originalni dijelovi, što je svakako preporučljivo.

Image
Karoserija je vrlo solidna i kvalitetno zaštićena od hrđanja te ne bi smjelo biti nikakvih oštećenja od hrđe

Nakon svega navedenog, preporučljivo je odvesti automobil kos stručnjaka za dizelske motore. Već rad motora u praznom hodu (važno je da radi mirno i ne trese), dimi li motor kod dodavanja gasa i vuče li ravnomjerno. No, za relevantnu prosudbu važno je izmjeriti kompresiju, odnosno tlakove u cilindrima, koji trebaju biti veći od 27 bara, i ravnomjerni. Iskusan specijalizirani mehaničar će lako procijeniti je li motor prešao 155.000 km, ili dvostruko više. U konkretnom slučaju može se zaključiti da je Passat zbilja prešao 155.000 km i da je u vrlo dobrom stanju. Zbog toga se isplati kupnja, jer svi ostali sklopovi su vrlo solidni i trajni. Passat se dobro nosi s lošim prometnicama i dugotrajnom eksploatacijom, naravno, ako je redovito održavan

Image
Turbodizelski motor 1.9 TDI sa 90 KS spada u najbolje serije dizelaša na tržištu. No, takvi rabljeni primjerci često imaju znatno više kilometara od deklariranog

Verzija sa 90 KS je kod rabljenih primjeraka preporučljivija nego motor od 110 KS. Snažniji je motor više opterećen, ali je i ojačan na kritičnim mjestima. Zbog toga je glavni problem za turbopunjaču promjenjive geometrije, kod kojih se statorska krilca turbine mogu blokirati čađom. Od ostalih verzija treba spomenuti osnovnu benzinsku verziju 1.6, koja dobro ide, ne troši puno vrlo je trajna (kao 1,9 TDI). Jedino slabo mjesto je termostat, koji rijetko izdrži više od 100.000 km. No, zbog povoljne cijene (1500 do 2000 eura manje od 1.9 TDI) i izdržljivosti kupnja se u pravilu isplati. Kod turbobenzinca 1.8T turbopunjač u pravilu odlazi nakon 120.000 km. Ako sve navedeno štima, Passata se može kupiti s velikom vjerojatnošću da ste napravili dobar posao. Skup je, ali se kod naknadne prodaje (ako vam ga u međuvremenu ne ukradu) na njemu ne gubi puno.

Konačna ocjena
*
* s obzirom na kilometre

PROSJEČNA VRIJEDNOST (EUR):
2004...... 16.000
2003...... 14.300
2002...... 12.700
2001...... 11.300
2000...... 10.100
1999........ 9.000

dr. Željko Marušić

Još fotografija...

Image

Image

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 04 Studeni 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL