Auto Portal - POLITIČARI SE TREBAJU OTRIJEZNITI I PUSTITI STRUČNJAKE DA RADE
POLITIČARI SE TREBAJU OTRIJEZNITI I PUSTITI STRUČNJAKE DA RADE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 22 Listopad 2007

Image
Dok konačno ne zasučemo rukave i uhvatimo se ukoštac s gorućim problemima našeg prometa, trebali bismo svaki ponedjeljak proglasiti danom žalosti. Proteklog je vikenda na našim cestama stradalo deset osoba, u predvidivim okolnostima: danima i noćima vikenda, na skliskoj cesti i opasnim dionicama. Tako se broj poginulih u ovoj godini povećao na 509, što je gotovo šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećanje broja stradalih, koje bilježi većina europskih zemalja, zbog dužeg toplog vremena i znatno većeg stradanja motociklista, ne bi nam trebala biti utjeha. U prometnice smo, razmjerno gospodarskom i ljudskom potencijalu, uložili više od ijedne europske zemlje. A istodobno polazišta, odnosno razine sigurnosti nisu ista.

Koeficijent smrtnosti, odnosno broj smrtno stradalih na 100.000 stanovnika, u razvijenim se zemljama EU-a povećao sa 8,4 na 9, a kod nas sa 13.8 na 14,5 te bi po sadašnjem trendu, do kraja godine, na našim cestama moglo poginuti oko 650 osoba. Kao prije deset godina! Ne trebamo gledati ni Sloveniju, koja bilježi porast stradalih veći od 20 posto, jer oni plaćaju ceh zlonamjernog i iracionalnog blokiranja izgradnje autocesta, na najfrekventnijim i najopasnijim pravcima, od Macelja prema Austriji i Plovanije prema Italiji. No, ne gledajmo druge, nego pometimo u vlastitom dvorištu. Najvažnije je što prije, bitno pojačati kontrole na najopasnijim dionicama i u kritičnim vremenima, kakva su bila proteklog vikenda.

Image
Protekli je vikend, s deset smrtno stradalih, bio jedan od najtragičnijih u proteklih godinu dana

Tragedije na Aleji Bologna i Zagorskoj magistrali dogodile su se prometnicama koje su, uz poluautocestu od Vrboskog prema Rijeci i Istarski ipsilon, naše najnesigurnije prometnice. Policija se mora bolje organizirati i iskoristiti sve unutrašnje rezerve te u kritičnim vremenima udvostručiti nadzor na navedenim prometnicama. Razmislimo i o pričuvnim patrolama tijekom vikenda i tu bi zasigurno mogla pomoći ministarstva prometa, pravosuđa i MORH. Učestale rutinske kontrole, u kojima bi se provjeravale gume i signalizacija te isključivala neispravna vozila zasigurno bi disciplinirale vozače sklone prekršajima. Ne bi trebao biti problem, u noćima vikenda, strateški se rasporediti blizu svih mjesta gdje se mogu očekivati mladi vozači pod utjecajem alkohola.

Ako istodobno poboljšamo horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, uklonimo znakove koji su višak, a na kritičnim mjestima postavimo dodatne i nahrapavimo asfaltni sloj na skliskim dionicama (zar je to problem?!) stradanja će se zasigurno smanjiti. Kad bi se još netko sjetio smanjiti cestarine za kamione i tegljače, kako bi se oni makli sa Zagorske magistrale i državne ceste D1 te vozili znatno sigurnijim autocestama... Naravno, prije toga trebamo odlučiti biti manje političari, a više odgovorni prometni djelatnici i stručnjaci. To je važno napomenuti nakon što je Joško Morić, u žaru predizborne kampanje, počeo zagovarati granicu od 0,8 promila alkohola. Srećom, zbog perspektiva njegove stranke, stavovi mu nisu odveć opasni, kao što su proteklog proljeća bile dodvorničke izjave Ljube Jurčića, sročene zagorskim proizvođačima vina. To zorno pokazuje kako se političari trebaju otrijezniti i držati što dalje od bitnih odluka u prometu...

dr. Željko Marušić
23. listopada 2007.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL