Auto Portal - JEFTIN TAKSI SPAŠAVA ŽIVOTE
JEFTIN TAKSI SPAŠAVA ŽIVOTE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 24 Siječanj 2008

Image

Dobro je što se pravilnilk o posebnim uvjetima za vozila za javni prijevoz, donesen 2003., od početka ove godine primjenjuje i za taksi vozila. Najvažnije su novosti što će sva taksi vozila odsada obvezno morati imati najmanje dva zračna jastuka, ABS i klima uređaj, što će povećati komfor i sigurnost putnika. U tom smislu nema nikakve dvojbe. Treba podržati i sadašnje odredbe o tehničkoj ispravnosti, koje za takva vozila, pored standardnih godišnjih tehničkih pregleda (0, 2, 1, 1), propisuje i posebne, svakih šest mjeseci - za vozila od dvije do sedam godina, i svaka tri mjeseca - za starija vozila.

Važno je da se to dosljedno provodi. No, još je važnije osigurati uvjete za bitno snižavanje cijena taksi usluga, jer bi se time postigle višestruke koristi. Poboljšao bi se standard života građana, smanjile bi se gužve u gradovima i, što je najvažnije, povećala bi se sigurnost u prometu. Za to je nužno uvesti poštenu i dosljednu tržišnu utakmicu među taksistima i ukinuti sve monopole. Ako bi se, uz odgovarajuće subvencije uveli i jeftini noćni taksiji, spasili bismo mnoge mlade živote.

Image
Nelogično je da je taksi u Zagrebu, Splitu ili Osijeku (znatno) skuplji nego u Londonu, Beču ili Madridu

Za takve, subvencionirane teksije nisu potrebni Mercedesi i Audiji, dovoljna je Dacia Logan ili najviše Škoda Octavia, ali neka vožnja za četiri osobe stoji do 40 kuna. Državi bi se višestruko isplatilo odricanje od poreza, a potporu bi trebali dati gradske i županijske vlasti te svakako i ugostitelji, koji na svemu debelo zarađuju. Tada bi mnogi, koji sada alkoholizirani sjedaju za volan, shvatili kako im se itekako isplati pozvati taksi, a značajan dio ostalih, koji automobilom idu u noćne izlaske, koristio bi taksi. Smanjila bi se i riskantna stopiranja…

dr. Željko Marušić
24.1.2007.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 08 Svibanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL