Auto Portal - ŠKOLA ZIMSKE VOŽNJE
ŠKOLA ZIMSKE VOŽNJE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 26 Studeni 2010

Image

Kako krenuti, voziti i kočiti po snijegu, ledu i mokroj podlozi, vozačke su vještine koje se ne uče u auto-školi, već se mogu steći samo praktičkim vježbanjem. Vožnja po debelom snijegu, zamrznutim prometnicama i pravoj gustoj snježnoj mećavi, problemi s kretanjem, upravljanjem, te zaustavljanjem po izuzetno skliskoj cesti, sve su to uvjeti na koje se polaznici auto-škole samo teoretski i tek površno upoznaju.

Većini vozača s tek položenim vozačkim ispitom, ali i onim sa dužim vozačkim stažem, ali s nedovoljno iskustva, nedostaje najvažnije, praktično iskustvo vožnje po snijegu i ledu, a koje nažalost sami moraju steći u svakodnevnom prometu s velikim rizikom od prometne nezgode. Vožnja po debelom snijegu, zamrznutim prometnicama i pravoj gustoj snježnoj mećavi, problemi s kretanjem, upravljanjem, te zaustavljanjem po izuzetno skliskoj cesti, sve su to uvjeti na koje se polaznici auto-škole samo teoretski i tek površno upoznaju.

Što nježnije, to sigurnije!

Velika količina snijega u relativno kratkom vremenu i niske temperature zraka znaju paralizirati cestovni promet, a vozači se kreću u dugačkim kolonama puževom brzinom. Ne treba posebno isticati da većina vozača nezna voziti po takvim teškim zimskim uvjetima, te se je pravovremenim podučavanjem vozača mogao smanjiti enormno velik broj prometnih nesreća, koje su zahvaljujući manjim brzinama uglavnom bile samo materijalne, ali s visokim novčanim iznosima, što najbolje znaju u osiguravajućim tvrtkama.Vožnja po snijegu i ledu zahtjeva izuzetno veliku vozačku vještinu koja se nažalost ne ući u auto-školi.

Kako krenuti, voziti i kočiti po snijegu i ledu vještine su koje se mogu steći samo praktičkim vježbanjem. Prvo i osnovno vozačko pravilo vožnje po snijegu i ledu, je nježnost. Sve radnje vezane s upravljanjem automobila moraju se izvoditi nježno, polagano i s velikim osjećajem, jer grube i nagle radnje vrlo brzo će zanesti automobil, što najčešće završava gubitkom kontrole nad vozilom, izletanjem sa ceste i prometnom nezgodom.

Kretanje s mjesta

Kada ste očistili automobil od snijega i leda možete sjesti u njega, pokrenuti motor i početi s vožnjom. Ako je ispred vozila i kotača puno neutabanog snijega potrebno ga je nogom ili još bolje lopatom (koja bi zimi trebala biti stalno u prtljažniku) barem djelomično očistiti. Neiskusnim vozačima najveći problem je krenuti s mjesta, jer zbog smanjenog trenja pogonski kotači puno brže proskliznu na mjestu. Zato je na snijegu i ledu potrebno dodati istu količinu gasa, ali pedalu spojke treba otpuštati znatno sporije i nježnije nego na suhom, kako bi kotači postupno zahvatili skliski led i snijeg, te pokrenuli vozilo.

Pedalu gasa držite jednako, a ako osjetite da su kotači počeli prosklizavati pritisnite malo spojku, te kad osjetite da su kotači prestali prosklizavati ponovo polako i nježno otpustite pedalu spojke, te odmah smanjite gas da ne razvite preveliku brzinu. Kretanje s namjernim prosklizavanjem spojke omogućit će lakše pokretanje vozila, ali s prosklizavanjem spojke ne smije se pretjerati da se mehanički ne ošteti. U pravilu kada je na cesti puno leda i snjega preporučljivo je s mjesta kretati u drugom stupnju prijenosa mjenjača. Za sve to treba puno osjećaja i što je najvažnije vježbe na praznom parkiralištu.

Image

Ubrzavanje


Kada ste uspjeli pokrenuti automobil s mjesta, za daljnju vožnju na snijegu i ledu vrijede drugačija pravila s ubrzavanjem nego na suhoj podlozi. I sami ćete u praksi osjetiti da s previše gasa i previsokim okretajima motora dolazi do iznenadnog prosklizavanja pogonskih kotača ili, što je teže za kontrolirati, u kombinaciji sa bočnim zanošenjem. Ako vam se to desi, jedina pomoć je oduzimanje gasa, ali ne naglo već dovoljno brzo i nježno, a na kočnice skoro trebate zaboraviti, te ih koristiti samo kada je to nužno.

Kako će prevelik gas i previsoki okretaji motora u pravilu izazvati prosklizavanje pogonskih kotača za ubrzanje u svakom stupnju prijenosa mjenjača treba iskoristiti najviše trećinu gasa, tj. najviše trećinu od maksimalno dozvojenih brojeva okretaja. To znači da u viši stupanj prijenosa trebate prebaciti čim prije, ali u tom ne treba pretjerati. U svakom slučaju zvuk motora, te zvuk prosklizavanja pogonskih kotača najbolje su smjernice koliko ste vješti u zimskim uvjetima.

Vožnja i upravljanje

Pri izmjeni stupnja prijenosa pedalu gasa nježno otpustite (naglo otpuštanje gasa može zanesti vozilo), spojku pritisnite nježno, promjenite stupanj prijenosa mjenjača na više, počnite nježno otpuštati spojku i istovremneo dodajte gas, ali jako malo, puno manje nego na suhom. Pri skretanju ili promjeni pravca kretanja izbjegavajte odzuzimanje ili dodavanje gasa, jer u oba slučaja u tom trenutku može doći do nekontroliranog bočnog zanošenja vozila. Zato prije promjene smjera kretanja smanjite gas ili ga u potunosti otpustite, te ga nježno dodajte tek kada se vozilo počne pravocrtno kretati (ravno). Vožnja mora teći nježno i kontinuirano, kao da u prtljažniku vozite tisuću komada jaja, a koja ne želite razbiti.

Skretanje

Osim vještine rukovanja spojkom, gasom i mjenjačem od velike važnosti je ispravno rukovanje upravljačem. Svi pokreti upravljačem moraju biti meki, postupni i pravovremeni. Naglo zakretanje upravljača nije dopušteno, jer se na taj način vozilo može destabilizirati, zanijeti i to na takav način da ga vozač nije u stanju više zaustaviti, niti njime upravljati. Gradska skretanja u bočne ulice morat ćete ponekad napraviti zbog izuzetno skliske podloge doslovno puževom brzinom, a na cesti zavoje treba savladati dva do tri puta (ili više) nižom brzinom nego na suhom. Izmjene voznih trakova treba izvesti sa što manjim kutom zakreta upravljača, jer velika količina snijega može zablokirati i zanijeti vozilo.

Kočenje i trikovi

Kod prevelike brzine u zavoju u pravilu vozilo nastoji zadržati pravac kretanja, što znači da prednji kraj vozila nastoji u zavoju voziti ravno. U tom slučaju prvo što trebate učiniti je otpustiti papučicu gasa, dopustiti prednjim kotačima da prestanu klizati, tj. da se počnu okretati. Najveća pogreška večine vozača u takvoj situaciji je još jače zakretanje upravljača i prednjih kotača u smjeru zavoja, te panično kočenje, a trebali bi činiti baš suprotno. Kočiti treba tek u nuždi ovisno o situaciji, a u slučaju da vozilo želi u zavoju ravno dodatno zakretanje prednjih kotača u smjeru zavoja samo ih dodatno blokira pa s njima nije moguće upravljati.

Samo na prvi pogled suprotno logici, u takvom slučaju upravljač i prednje kotače treba zakrenuti u suprotnom smjeru od smjera zavoja kako bi se kotači izravnali i prije počeli okretati. Kada osjetite da se prednji kotači ponovo okreću, te da je vozilom moguće upravljati smjer vožnje, ponovo treba upravljač zakrenuti u smjeru zavoja, ali ne prejako, već koliko je potrebno. Cijela opisana radnja izvodi se relativno brzo i ovako opisana izgleda opasna i komplicirana, ali kada je probate izvesti u praksi i uvježbate, shvatit ćete da vas ovaj manevar može spasiti izletanja sa ceste i ostalih mukotrpnih komplikacija vezanih uz prometnu nezgodu.

Image

Izvlačenje iz gliba

Zbog visokog snijega i jakog leda prije ili kasnije ćete doći u situaciju da sa svojim automobilom zapnete i da se sami nećete moći izvući. Pri pokretanju i tijekom vožnje od velike pomoći je i elektronski uređaj Traction Control koji sprečava nepotrebno prosklizavanje pogonskih kotača, te od vozača zahtjeva manje vještine. Ako nemate taj koristan uređaj iz sniježnog ili ledenog gliba možete se probati izvući tzv. "ljuljanjem" vozila naprijed natrag, brzim prebacivanjem mjenjača u vožnju naprijed i natrag, uz prosklizavanje spojke, te kada se dobije dovoljna inercija jačim dodavanjem gasa iz ledenog zagrljaja vozilo ćete moći izvući sami, prema naprijed ili unatrag.

Ako je previše snijega i leda, nema drugog rješenja, već lopatom ukloniti snijeg i led ispred svih kotača. Ako ručna kočnica djeluje na pogonske kotače (u pravilu kod vozila s pogonom na stražnje kotače) njenim djelomičnim potezanjem možete malo usporiti prosklizavanje pogonskih kotača i olašati pokretanje automobila. Naravno, ne smijete zaboraviti spustiti ručnu kočnicu kada nastavite vožnju.

Zaustavljanje

Za zaustavljanje vozila u najvećoj mjeri treba koristiti efekt kočenja motorom, a što je moguće manje koristiti kočnice. Kod kočenja motorom isto tako kao i kod ubrzavanja vozila, ne smije se pretjerati s okretajima, jer to može dovesti do blokiranja kotača kod prebacivanja u niži stupanj prijenosa. Pedalom spojke, gasa i mjenjačem i u ovom slučaju se rukuje kao i kod ubrzavanja, ali suprotnim redoslijedom. Za kočenje motorom treba znatno više prostora, što vozač treba uzeti u obzir.

Kočenje kočnicama zahtjeva vrlo dobar osjećaj, jer ako ste pregrubi ili presnažni s pedalom kočnice, kotači će brzo zablokirati, a tada se zaustavni put nekiliko puta produžuje. Pritisak noge na pedalu kočnice treba biti nježan, ne prenagli, te kada osjetite da kotači blokiraju popustite pritisak na pedalu kočnice. Ako nemate ugrađeni ABS sustav kočenja, koji sam sprečava blokiranje kotača pri preintenzivnom kočenju na snijegu i ledu, možete imitirati rad ABS kočionog uređaja brzim pritiskanjem i otpuštanjem pedale kočnice, ali za to treba puno vježbe i iskustva.

Naše savjete možete isprobati na praznom parkiralištu pokrivenom snijegom i ledom, sami ili još bolje u društvu iskusnog vozača koji će pomoći svojim savjetima. Malo praktične vježbe na sigurnom poligonu oslobodit će vozača straha, a u znatnoj mjeri će povećati sigurnost odvijanja prometa u otežanim zimskim uvjetima. Želimo vam nježnu, pažljivu i sigurnu vožnju i ne zaboravite, za sigurnu vožnju po snijegu treba puno vježbe i iskustva. Sniježni reli majstor ne postaje se preko noći.

Davor Kindy

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 12 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL