Auto Portal - CHEVROLET KALOS 1.4 SX (2005. - 23.000 km)
CHEVROLET KALOS 1.4 SX (2005. - 23.000 km) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 14 Siječanj 2008

Image

Većina onih koji prate zbivanja u autoindustriji dobro znaju da su korejski automobili, u prosjeku, pouzdaniji od europskih. No, kod 'korejaca' je redoslijed: Hyundai, Kia, pa potom, nakon većeg razmaka (bio je) Daewoo. Kad je automobil korejski, a usto manje kvalitetan od europskog, red je da propadne. To se dogodilo Daewoou 2001. Sljedeće godine, bankrotirana tvrtka predstavila je Kalos, atraktivan auto niže klase, kojeg je dizajnirao slavni Giugiaro, koji nije mogao uspjeti jer je pripadao bankrotiranoj j tvrtki. Nakon duge agonije Daewoo je preuzeo General Motors, koji je odmah počeo reorganizirati proizvodnju i povećavati kvalitetu. No, još je važnije što je Daewoo 2004. postao - Chevrolet. S elitnom markom Kalos je već u prvoj godini povećao proizvodnju za 30 posto. Taj je trend nastavljen (s nešto manjim postotkom) i proteklih godina te se Kalos, uz limuzinski Aveo, približio sredini niže klase.

Image
Kalos je posljednjih godina, nakon dolaska pod upravu General Motorsa poboljšao kvalitetu, koja je sada sasvim pristojna, iako je još uvijek nešto niža nego kod Hyundaija

Kao tipičan konfekcijski automobil Chevrolet Kalos nije bio popularan, ali kupci su u pravilu bili zadovoljni i prodaja je s godinama postupno rasla. Korejska kvaliteta sve je više dolazila na površinu, a tome pogoduje i činjenica da Kalos koristi provjerenu Opelovu tehnologiju iz sredine 90-ih. Benzinac 1.4 s dva bregasta vratila i 16 ventila, koji razvija 94 KS bolja je opcija od 1.2 sa 72 KS. Iako je kompliciraniji (ima dva bregasta vratila i 16 ventila, umjesto jednog i osam ventila) jednostavno je 'pogođeniji' i trajniji. Materijali od kojih je korejski model niže klase sazdan jeftini su, ali otporni i izdržljivi. Sve pokazuje opravdanost jamstva od tri godine, zbog čega je testni model, star dvije godine, još uvijek pod garancijom. Lista mogućih kvarova, prema statistikama ADAC-a vrlo je kratka. Mogući su problemi s elektro pokretačem i ispražnjenim akumulatorom, propusni vodovi goriva i prerano uključujući ABS (nije u testnom modelu). Dakle, nema posebnih mjesta na koje treba obratiti pozornost.

Image
Limarija je kvalitetna i dobro zaštićena od hrđanja. ali je ipak nešto manje solidna nego kod njemačkih konkurenata. Zbog toga je važno da je boja izvorna

Kvaliteta je poboljšana nakon 2004. i blago je rasla sve do prošle godine, kad su napravljene posljednje statistike. Korejski Chevrolet stoga s pravom ima jamstvo od tri godine, odnosno 100.000 km. Poboljšana je i limarija, iako to i nadalje nije vrlina ovog modela. Zato se klonite modela koji nema tvorničku boju i najvažnije je biti siguran da automobil nije imao teži sudar. Unutrašnjost djeluje konfekcijski i jeftino, ali je otporna i kvalitetna. Testni model, sa 23.000 km, praktički se tek razradio i na njemu sve funkcionira bez greške. Motor radi mirno i dobro prima gas, mjenjač je precizan, a upravljač je bez ikakvog zazora. Kočnice nisu posebice učinkovite ni kod novog modela, ali dobro drže svojstva. Jedino bi, odmah, trebalo izmijeniti korejske gume Kumho, koje se nisu ni upola potrošile, ali slabo drže na skliskom asfaltu. Preporučljivo je provjeriti ravnomjernost istrošenja guma, a automobil treba dobro držati pravac i treba ravnomjerno kočiti.

Image
Testni je model star dvije i pol godine te je još pod garancijom. Uz dobro stanje i bogatu opremu to je dobra preporuka za kupnju ovog modela

Osnovna vrijednost ovog modela je što ima dobar omjer vrijednosti i cijene, jer korejski modeli, bez obzira na solidnu kvalitetu i pouzdanost, lošije zadržavaju vrijednost od europskih. Zbog toga se Kalos, star dvije i pol godine, u dobrom stanju, može dobiti za manje od sedam tisuća eura. S obzirom na bogatu opremu, koja uključuje električni paket, ABS, servo i klimu, to je povoljno. No, prije kupnje treba pregledati servisnu knjižicu. Važno je redovito održavanje i kod toga treba biti oprezan, jer mnogi, posebice kad istekne garancija. Mnogi tada zanemaruju održavanje i kupuju rezervne dijelove sumnjiva podrijetla. To je važno i zbog činjenice da potrošnja ovom modelu nije vrlina i treba računati s prosjekom od osam do devet litara. Zbog toga se mnogi, nakon kupnje novog i rabljenog modela, s pravom, odlučuju na ugradnju plinske instalacije (važno je da bude s direktnim ubrizgavanjem).

Image
Benzinski motor 1.4 16V napravljen je po tehnologiji Opelovog motora 1.4 16V prethodne serije. Trajniji je i pouzdaniji od 1.2 sa 72 KS, ima dobra svojstva, ali mu potrošnja nije vrlina

Mjenjač je solidan, iako nije dovoljno precizan. Spojka u normalnim uvjetima izdrži oko 100.000 km. Kod kupnje je važno temeljito provjeriti stanje podvozja. Istrošenost prednjih diskova i ispušnog sustava pokazuje kako je automobil vožen. No, još je važnije provjeriti stanje prednjih kuglastih zglobova i gumenih oslonaca prednjeg ovjesa, jer je to slabo mjesto ovog automobila. S obzirom na malu prijeđenu kilometražu, rizici kupnje su minimalni. U ostalom radi se o solidnom i kvalitetnom automobilu koji bi sljedećih nekoliko godina mogao služiti bez većih problema. Ovaj test bi bio zanimljiviji da je auto dvostruko stariji i da je prešao više od 50.000 km, jer tada bi se lakše mogle procijeniti njegove slabosti.

Image

PROSJEČNA VRIJEDNOST
2007. ... 8700 EUR
2006. ... 7700 EUR
2005. ... 6900 EUR
2004. ... 6100 EUR
2003. ... 5400 EUR

KONAČNA OCJENA
Image
PREPORUČUJEMO KUPNJU
uz temeljit pregled podvozja

TEST JE NAPRAVLJEN U SURADNJI S TVRTKOM G2. VIŠE INFORMACIJA O RABLJENIM VOZILIMA POTRAŽITE NA www.g2.com.hr

Još fotografija...

Image

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 14 Siječanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL