Auto Portal - GHINZANI PIERCARLO
GHINZANI PIERCARLO PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 19 Svibanj 2008

Image

Piercarlo Ghinzani (rođen 16. siječnja 1952) bivši je talijanski vozač Formule 1, koji je prethodno osvajao naslove u Europskoj Formuli 3 (1977) i Talijanskoj Formuli 3 (1979). Premijeru u elitnom automobilističkom natjecanju je doživio 17. svibnja 1981. na VN Belgiji, te je do kraja karijere ukupno skupio 111 nastupa (76 puta je kroz kvalifikacije izborio pravo sudjelovanja u utrci). U Formuli 1 se bez većih uspjeha borio sve do 1989. godine, i to uglavnom vozeći za Osellu, dok je još bio član Tolemana, Ligiera i Zakspeeda. Zanimljivo, u čitavoj karijeri koja je trajala punih sedam i pol sezona, osvojio je samo dva boda, za peto mjesto u Dallasu na VN SAD 1984. Nekoliko tjedana ranije, pak, na VN Južne Afrike 1984. na stazi Kyalami doživio je tešku nesreću na jutarnjem warm-upu, iz koje se izvukao samo s lakšim opeklinama.

Image
Na premijeri u Osellinom bolidu na VN Belgije 1981.

Posljednju utrku je odradio za VN Australije 1989, koju je završio prije kraja, jer ga je po strašnoj kiši u stražnji kraj bolida pogodio Nelson Piquet. Ghinzani je napustio Formulu 1 s ozlijeđenim zglobovima, ali i epitetom 'svjetskog prvaka po broju odrađenih kvalifikacijama u kojima se nije uspio plasirati u glavnu utrku'. Ostat će zapamćen i po rečenici da se 'bolje voziti na začelju kolone nego se uopće ne voziti u Formuli 1'. Nije bio odviše talentiran pilot, ali je bio zahvalan 'momčadski igrač'. Njegove prave vozačke kvalitete nikada nećemo saznati, jer nikada nije dobio priliku voziti vrhunski bolid. Nakon završetka vozačke karijere, s puno više uspjeha je vodio vlastiti Team Ghinzani (1992), koji se danas natječe u Talijanskoj Formuli 3. Među ostalima, za Piercarla je vozio i Robert Doornbos, koji se uspio probiti sve do Formule 1.

(dj)

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 18 Svibanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL