Auto Portal - ZNATE LI KADA JE PRVI PUT KORIŠTEN 4X4
ZNATE LI KADA JE PRVI PUT KORIŠTEN 4X4 PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 14 Prosinac 2010

Image
Jeep Willys iz 1940. godine

Pogon 4x4 prvi je put ugrađen u Lohner-Porsche iz 1900., koji se pokretao na struju! Imao je po jedan elektromotor na svakom kotaču. Prvi klasični automobil s integralnim pogonom konstruirao je 1903. belgijski inženjer Joseph Valentin Laviolette. Bio je to nizozemski Spyker, koji je istodobno prvi uveo koncepciju rednog 6-cilindarskog motora, obujma 8686 ccm i snage 50 KS. Kočenje su osiguravale dvije odvojene blokade na prijenosnom mehanizmu.

Image
Lohner-Porsche iz 1900. imao je elektromotore na glavčinama kotača, a tu tehnologiju sada koriste suvremeni konceptni elektromobili Peugeot BB1, Volvo ReCharge...

Za planetarni uspjeh pogona 4x4 najviše je zaslužan legendarni ratni terenac Jeep Willys, kojeg su 1940. napravile tvrtke American Bantam Co. i Willys Overland Inc. predstavile legendarnog ratnog terenca Jeep Willys. Civilna verzija stigla je 1947., a godinu dana kasnije i glavni konkurent Land Rover. Prvi luksuzni automobil s integralnim pogonom bio je engleski Jansen FF iz 1966., a 1970. predstavljen je japanski Subaru 1800. Prvi veliki tržišni uspjeh automobila s pogonom 4x4 počinje 1980., kad je predstavljen Audi Quattro.

(žm)

Zadnja Promjena ( Utorak, 14 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL