Auto Portal - HIRVONEN MIKKO
HIRVONEN MIKKO PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 20 Lipanj 2008

Image

Mikko Hirvonen je 28-godišnji reli vozač iz Finske (rođen 31. srpnja 1980. u Jyväskyläi), koji je kao dijete sjedio u tatinim krilu i učio voziti auto po zaleđenom jezeru pokraj kuće. Prvo službeno natjecanje je imao 1998. u Opel Kadettu sa 2-litarskim motorom i prednjim pogonom, tijekom kojeg je dva puta izletio s trase, bio kažnjen i gotovo slomio mjenjačku kutiju, ali se ipak dovukao do cilja što ga je strašno razveselilo. Slijedeće dvije sezone sve je ostalo unutar obitelji, jer su mu se na suvozačkom sjedalu smjenjivali bratić i sestra.

Image
Na prvom službenom natjecanju u Opet Kadettu (1988)

U 2001. godini svoj vozački angažman je podigao na višu razinu, pa mu je suvozačica postala Sirpa Jokinen, supruga najpoznatijeg finskog reli-suvozača. Te sezone Hirvonen se borio za naslov državnog prvaka sve do posljednjeg dana posljednjeg relija u kalendaru, kada je udario u kamen i odustao, zbog čega se morao zadovoljiti drugim mjestom u generalnom plasmanu. Sirpa je prepoznala veliki Mikkov talent, te je mladi Finac čitavu 2002. godinu proveo u programu priprema za ulazak u Svjetsko prvenstvo, tijekom kojeg je odvozio čak 20 relija, konačno pobijedivši i u Prvenstvu Finske.

Image
Trenutno je prvi vozač tvorničke momčadi Forda (2008)

Trud se isplatio te je zajedno s Jarmom Lehtinenom (suvozač mu i danas) dobio mjesto trećeg vozača u tvorničkoj momčadi Forda za 2003. Te mu je sezone najbolji rezultat bilo šesto mjesto na Reliju Cipar. Potom je 2004. prešao u tvorničku momčad Subarua, da bi 2005. odvozio pet natjecanja u privatno pripremljenom Fordu i jedno u tvorničkoj Škodi. Prvu pobjedu je ostvario 2006. (Australija), nakon koje su zaredale još tri u 2007. (Norveška, Japan i Velika Britanija), te dvije u 2008. (Katar i Turska), sve kao vozač tvorničke momčadi Forda.

(dj)

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 19 Lipanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL