Auto Portal - HESKETH RACING
HESKETH RACING PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 02 Srpanj 2008

Image

Hesketh Racing je britanska momčad, koja je vrhunac doživjela između 1973. i 1978. godine, kada se natjecala u Formuli 1. Osnovao ju je ekscentrični aristokrat Lord Alexander Hesketh, koji se nakon jednog sastanka s Anthonyjem Bubblesom Horsleyem odlučio na ulazak u Formulu 3. Spomenutoj dvojici jedini je cilj bio zabaviti se što bolje, pa ne čudi što su zbog Horsleyevog neiskustva rezultati bili katastrofalni. Zato je Hesketh vrlo brzo angažirao tada nezaposlenog Jamesa Hunta, koji je slovio za iznimno brzog, ali i sudarima sklonog vozača. Tako veliko automobilističko ime dodatno je pojačalo imidž ekscentrične i ekstravagantne momčadi, čiji su se članovi ponašali poput najvećih svjetskih playboya. Na utrke su dolazili u automobilima Rolls-Royce, pili su šampanjac u svakoj prilici i bez obzira na rezultate, a odsjedali su isključivo u hotelima s pet zvjezdica.

Image
Svi uspjesi momčadi Hesketh Racing vezani su uz Jamesa Hunta


Formula 3 ubrzo im je postala dosadna, pa su preko Formule 2 konačno došli i u Formulu 1. Odmah u prvoj sezoni (1973), Hunt se čak dva puta penjao na pobjedničko postolje, i to u iznajmljenom Marchu 731 (treći na VN Nizozemske i drugi na VN SAD). Nakon tri treća mjesta tijekom slijedeće sezone (Švedska, Austrija i SAD), Hunt je konačno zabilježio i prvu pobjedu (VN Nizozemske 1975). Sa 33 skupljena boda, na kraju te godine bio je rekordno visoko pozicioniran u ukupnom redoslijedu - četvrti. Međutim, s najvećim uspjehom došli su i veliki problemi. Hunt je tijekom zime primio ponudu McLarena i napustio momčad, dok je zbog rastrošnog načina života presušila i Heskethova dotad bogata kasica-prasica, koji se odlučio riješiti ovog balasta. Team je pod Heskethovim imenom još neko vrijeme vodio Horsley, ali su sigurno tonuli i na kraju se ugasili nakon samo šest utrka u sezoni 1978.

(dj)

Zadnja Promjena ( Srijeda, 02 Srpanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL