Auto Portal - HANS
HANS PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 03 Srpanj 2008

Image

Od sezone 2002./2003. u Formuli 1 je obvezno korištenje HANS naprave za zaštitu glave i vratnog dijela kralješnice. To je kratica od head and neck support (engl. potporanj glave i vrata). Radi se o napravi oblika potkove, koja se stavlja oko vrata ispod kacige te formira oblik zdjelice, s podignutim dijelom iza vrata. Izrađena je od kevlara (kompozitnih materijala ojačanih ugljičnim vlaknima), dakle laganog, a iznimno čvrstog materijala. Oslanja se samo na ramena i kacigu te nije pričvršćen na sigurnosne pojaseve. No sigurnosni pojasevi prelaze preko njega i priljubljuju ga uz ramena i tijelo. Zadatak HANS-a je da inercijsku silu glave i kacige prenosi izravno na tijelo i rasterećuje (štiti) vratni dio kralješnice od ozljeda.

Image
HANS je izveden u obliku potkove te se donjim dijelom naslanja na ramena, a gornjim na kacigu. Uzdignuti stražnji dio pridržava kacigu, a pomoću dva remena sprječava nekontrolirano pomicanje prema naprijed

Donji dio kacige priljubljen je na taj zaštitni potporanj te s dva remena vezan na uzdignuti stražnji dio. Tako se u sva četiri smjera (kod frontalnog udara, udara straga te bočnih udara) kaciga oslanja na HANS te sprječava nekontrolirano inercijsko kretanje glave i kacige, što je iznimno opasno. Prvu je takvu napravu dizajnirao početkom 80-ih američki doktor Robert Hubbard, a korištenje je počelo prije desetak godina, nakon serija smrtnih slučajeva zbog loma vratne kralješnice, u situacijama kad bi vozač vjerojatno preživio udar. Najpoznatiji su slučajevi smrti Rolanda Ratzenbergera i Ayrtone Senne u utrci Formule 1, 1994. na VN San Marina te Billa Vukovicha i Tonyja Bettenhausena u seriji Indy 500. U seriji NASCAR tako su poginuli Adam Petty, Tony Roper, Kenny Irwin, Neil Bonnett, John Nemechek, Blaise Alexander, Dale Earnhardt, J. D. McDuffie i Clifford Allison, a u CART-u Jovy Marcelo i Gonzalo Rodriguez.

(žm)

Image

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 03 Srpanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL