Auto Portal - HAWTHORN MIKE
HAWTHORN MIKE PDF Ispis E-mail
Autor: Dinko Jakić   
Ponedjeljak, 14 Srpanj 2008

Image

John Michael Hawthorn (rođen 10. travnja 1929) bio je britanski vozač Formule 1, koji je odmah na premijeri na VN Belgije 1952. u Cooperovom bolidu osvojio četvrto mjesto. Prvu pobjedu u karijeri ostvario je nedugo potom, već na devetoj utrci voženoj za VN Francuske 1953, i to za upravljačem Ferrarija. Prvi i jedini naslov svjetskog prvaka osvojio je u posljednjoj sezoni u Formuli 1, i to na vrlo kontroverzan način, sa samo jednom pobjedom nasuprot čak četiri velikog gentlemana Stirlinga Mossa. Naime, Hawthorn je na VN Portugala 1958. osvojio drugo mjesto gurajući bolid preko ciljne ravnine, što je bilo zabranjeno, pa je diskvalificiran. Međutim, Moss se zauzeo kod sudaca da mu priznaju plasman, te mu je diskvalifikacija poništena. Na kraju sezone Hawthorn je osvojio krunu sa samo jednim bodom viška, nakon čega je obznanio odlazak iz Formule 1. Tijekom 7 godina provedenih u najbržem oktanskom cirkusu na svijetu, ukupno je odvozio 47 utrka (dva puta nije prošao kvalifikacije), tijekom kojih je zabilježio 3 pobjede, uz 18 pobjedničkih postolja, 4 pole-positiona i 6 najbržih krugova.

Image
Hawthorn u Ferrariju snimljen na VN Argentine 1958.

Nesretni Britanac je pod neutvrđenim okolnostima poginuo u prometnoj nesreći 22. siječnja 1959. godine. U trenucima tragedije vozio je posebno pripremljeni Jaguar 3.4 Sedan (poznatiji kao Jaguar Mark 1 ili MK1 Jaguar), kada je na dijelu autoputa A3 koji prolazi pokraj Guildforda navodno ugledao kolegu vozača Roba Walkera u Mercedesu SL 300. Hawthornu je tada vjerojatno proradio adrenalin, te je po iznimno lošem vremenu pošteno stisnuo papučicu gasa, pokušavajući preteći Walkera na vrlo nepreglednom mjestu. Po drugoj i također nepotvrđenoj verziji, legendarni Britanac je poginuo jer mu se zaglavila papučica gasa. Od tada se najuspješnijem pilotu Formule 1 iz država Commonwealtha svake godine dodjeljuje posebni Memorijalni Hawthornov trofej.

(dj)

Zadnja Promjena ( Petak, 08 Kolovoz 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL