Auto Portal - HULME DENIS
HULME DENIS PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 17 Srpanj 2008

Image

Denis Clive Denny Hulme je bivši svjetski prvak u Formuli 1 (1967), koji je rođen 18. lipnja 1936. na Novom Zelandu, a umro je 4. listopada 1992. od posljedica srčanog udara dok je BMW-om M3 sudjelovao u utrci Bathurst 1000 na stazi Mount Panorama. U automobilizam je došao iz bogate obitelji, budući da su mu roditelji bili vlasnici tvornice duhana u Motueki. Rano je napustio školu i počeo se baviti automehaničarskim poslom. Kada je skupio dovoljno novca, kupio si je MG TF i počeo s brdskim utrkama. Nakon što je pokazao uistinu impresivan napredak, unajmio si je respektabilni Cooper-Climaxov bolid, te je paralelno izborio europski program školovanja novozelandskih vozača. Taj ga je program doveo u radionicu Jacka Brabhama u Chessingtonu, u čijem će bolidu kasnije (1967) osvojiti jedini naslov svjetskog prvaka u Formuli 1.

Image
Na početku F1 karijere u Brabhamovom bolidu (1966)

Što se tiče međunarodnih natjecanja, prvu važniju utrku imao je u Le Mansu 1961. za upravljačem Abartha, nakon čega ga je Ken Tyrrell pozvao u svoju momčad Formule 2. Samo nekoliko sjajnih utrka bilo je dovoljno za novi poziv i povratak u okrilje Jacka Brabhama, koji ga je preko Formule 2 uveo u Formulu 1. Premijeru je imao na VN Monaka 1965, a prve bodove za četvrto mjesto je osvojio malo kasnije na VN Francuske 1965. Slijedeća sezona mu je bila prva kompletna, u kojoj je završio četvrti u ukupnom redoslijedu, s najblistavijim trenutkom na VN Velike Britanije 1966, kada je Brabham stigao na cilj prvi, a Hulme drugi. Ova dvojica momčadskih kolega dogodine (1967) su se izravno natjecala za krunu, koja je na kraju uz samo pet bodova viška pripala mlađem Hulmeu. Tijekom zime je napustio Brabham i prešao u McLaren, gdje je proveo slijedećih sedam godina (1968-1974), ali bez naslova svjetskog prvaka.

Image
Paralelno uz F1 natjecao se i u američkim prvenstvima

Bilo je to relativno teških i bremenitih sedam sezona, tijekom kojih je najteži trenutak doživio na VN Južne Afrike, kada je na treningu poginuo mu bivši momčadski kolega i veliki prijatelj Peter Revson. Amerikancu je puknuo ovjes na Shadowovom bolidu i premda ga je Hulme pokušavao spasiti, Revson je preminuo. Zbog te tragedije Novozelanđanin je odlučio prekinuti karijeru, i to nakon 112 utrka, 1 krune, 8 pobjeda, 33 pobjednička postolja, 248 skupljenih bodova, 1 pole-positiona, te 9 najbržih krugova. Paralelno s Formulom 1, Hulme se od 1966. do 1972. natjecao u Can-Am seriji, gdje je naslove prvaka osvojio 1968. i 1970. Četiri puta je sudjelovao i na utrci Indianapolis 500 (1967, 1968, 1969, 1971), gdje je najbolje rezultate ostvario u prva dva nastupa, kada je bio četvrti. Zbog opeklina na rukama u Indyju 500 nije se natjecao 1970. Nakon završetka aktivne karijere vodio je Udruženje F1 vozača (GPDA), te je sudjelovao i u raznim utrkama turističkih automobila. Na jednoj takvoj je 1992. umro kao 56-godišnjak.

(dj)

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 17 Srpanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL