Auto Portal - HERBERT JOHNNY
HERBERT JOHNNY PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 13 Kolovoz 2008

Image

John Paul Herbert (rođen 25. lipnja 1964.u Londonu) je bivši britanski automobilist, koji je u Formuli 1 zabilježio tri pobjede, a jednom je slavio i na legendarnoj u trci 24 sata Le Mansa (1991. s Mazdom 787B). Sredinom '80-ih godina prošlog stoljeća proglašen je velikom nadom otočkog automobilizma, a prvi značajniji naslov osvojio je u Britanskoj Formuli 3 u momčadi Eddieja Jordana (1987). Slijedeće sezone je u Brands Hatchu, na utrci Formule 3000, doživio tešku nesreću u kojoj su mu slomljene obje noge, što mu je nakratko zaustavilo karijeru. Međutim, već početkom 1989. se vratio u bolid, što su Englezi vidjeli velikim herojstvom i još većom hrabrošću, jer je u tim trenucima jedva hodao. Štoviše, uskoro je dobio i mjesto u Benettonovoj momčadi Formule 1, osvojivši tri boda za četvrto mjesto odmah na premijeri – VN Brazila 1989.

Image
S Benettonom je 1995. godine zabilježio dvije pobjede

Na žalost, Herbert u nastavku sezone nije uspijevao pratiti tu razinu, pa mu je ambiciozna Benettonova uprava udijelila otkaz, zbog čega se nakratko morao vratiti u Formulu 3000. No, vrlo brzo je dobio novi poziv iz elitnog automobilističkog sporta, ovoga puta od čelnika Tyrrellove momčadi, nakon čega je u Formuli 1 ostao sve do 2000. godine, vozeći za Lotus, Ligier, ponovo za Benetton, Sauber, Stewart i Jaguar. Tri pobjede je zabilježio na: VN Velike Britanije 1995, zatim na VN Italije 1995. (te sezone bio je momčadski kolega Michaelu Schumacheru u Benettonu), te na VN Europe 1999. (Stewart). Posljednjih godina se bavio različitim natjecanjima unutar Le Mans serije…

(dj)

Zadnja Promjena ( Utorak, 12 Kolovoz 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL