Auto Portal - HILL PHIL
HILL PHIL PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 15 Kolovoz 2008

Image

Philip Toll Hill Jr (rođen 20. travnja 1927. u Miamiju) zasad je jedini Amerikanac koji je osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 (1961). Odrastao je u Santa Monici (Kalifornija), ali je vrlo rano kao Jaguarov pripravnik odselio u Englesku (1949). Član Ferrarija postao je 1956, međutim, premijeru u Formuli 1 je doživio na VN Francuske 1958. u momčadi Maseratija. Iste godine postao je pobjednik legendarne utrke 24 sata Le Mansa, u kojoj je zajedno s Olivierom Gendebienom veći dio noći morao voziti po strašnoj kiši (s Belgijancem je slavio u Le Mansu još 1961. i 1962). S Ferrarijem je 1961. osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 i onda na kraju slijedeće sezone otišao iz Maranella, zajedno s većinom inženjera.

Image
U Ferrarijevom bolidu je 1961. godine došao do krune u Formuli 1

S prijateljem, također vozačem Giancarlom Baghettijem, osnovao je vlastitu momčad ATS, te ostao u elitnom automobilističkom sportu do kraja 1966, kada se prebacio u različita natjecanja sportskih automobila. Nakon završetka aktivne karijere razvio je unosan business restauracije starih pobjedničkih bolida. Bio je televizijski komentar, te je povremeno pisao članke za Road & Track magazin o starim sportskim automobilima. Danas u Santa Monici ima veliku kolekciju oldtimera. Sin Derek se također okušao u auto-moto sportu, te se 2001, 2002. i 2003. natjecao u Formuli 3000.

(dj)

Zadnja Promjena ( Srijeda, 13 Kolovoz 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL