Auto Portal - HILL DAMON
HILL DAMON PDF Ispis E-mail
Autor: Dinko Jakić   
Petak, 22 Kolovoz 2008

Image

Damon Graham Devereux Hill (rođen 17. rujna 1960. u Londonu) bivši je britanski automobilist, koji je 1996. osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1. Budući da mu je i slavni tata Graham osvojio dvije krune, njih dvojica su do danas ostali jedini otac i sin koji su se penjali na tron u ovom sportu. Međutim, unatoč slavnom prezimenu, Damon je sporo napredovao u automobilističkom svijetu. Hill junior relativno je kasno posao vozač, tek u 23. godini života se prvo počeo baviti motociklizmom, da bi dvije godine kasnije prešao na četiri kotača u Formuli Ford (1985). Odmah slijedeće zime prešao je u Formulu 3, gdje je proveo pune tri sezone. Slijedeći korak bio je prelazak u Formulu 3000 i onda je konačno stigla na red Formula 1. U prvoj sezoni bio je član slabašnog Brabhama (1992), ali je odmah na zimu za 500.000 dolara prešao u jaki Williams i već na VN Mađarske 1993. ostvario prvu od ukupno 22 pobjede u karijeri (uz 42 pobjednička postolja, 20 pole-positiona, 19 najbržih krugova i 360 bodova u 122 utrke). Tijekom 1994. i 1995. vodio je velike bitke za naslov svjetskog prvaka s Michaelom Schumacherom u Benettonu, ali ga je uspio pobijediti tek 1996. kada je Schumi prešao u Ferrari.

Image
U legendarnom sudaru sa Schumacherom na VN Australije 1994.

Britanac i Nijemac doživjeli su nekoliko kontroverznih incidenata na stazi, od kojih je daleko najveći bio na posljednjoj utrci sezone za VN Australije 1994, kada je Schumacher izletio i lagano udario u zaštitni zid. Nekako se uspio vratiti na stazu u Adelaideu, ali ga je upravo u tom trenutku Hill odmah napao, nakon čega su se sudarili i obojica odustali. Budući da FIA nije poduzela nikakvu akciju, a Frank Williams se pod dojmom pogibije legendarnog Ayrtona Senne nije želio tužiti i povlačiti po sudovima, naslov je s bodom prednosti pripao Schumiju (92-91). Slijedeće godine Nijemac je bio puno dojmljiviji ostvarivši 33 boda viška (102-69), ali mu je zato Britanac sve vratio 1996. Međutim, na kraju te sezone Frank Williams mu ipak nije želio produžiti ugovor, pa je Damon Hill bio prisiljen potražiti novu sredinu. Iako je imao ponude McLarena i Ferrarija (doduše, financijski vrlo skromne, što ga je kao aktualnog svjetskog prvaka povrijedilo), skrasio se u skromnom Arrowsu kojem je na VN Mađarske 1997. zamalo donio prvu pobjedu u povijesti, ali mu je zato taj pothvat uspio dogodine s Jordanom na VN Belgije 1998. U posljednjoj utrci sezone 1999 – VN Japana, povukao se iz Formule 1, i to tako što se u Suzuki okrenuo na stazi i potom parkirao u boks potpuno ispravan bolid.

Image
Jordanu je na VN Belgije 1998. donio jedinu pobjedu u Formuli 1

Nakon završetka aktivne karijere bavio se automobilskom industrijom, pisanjem članaka za respektabilni magazin F1 Racing, snimanjem reklama, te čestim gostovanjima u raznim televizijskim emisijama. Nedavno, prije dvije godine, postao je predsjednik Britanskog udruženja profesionalnih vozača, smijenivši na toj funkciji Jackieja Stewarta. Oženjen je s Georgie, s kojom ima dva sina – Olivera (rođen s Downovim sindromom) i Joshuu (krenuo s utrkama), te dvije kćeri – Tabithu i Rosie. Dva puta je proglašen BBC-jevim sportašem godine na Otoku, što je pošlo za rukom još samo kolegi Nigelu Mansellu i boksaču Henryju Cooperu. Od najranije mladosti obožavao je glazbu i gitaru… Već u školi je s prijateljima osnovao punk-band Sex, Hitler i hormoni, a nakon kraja karijere je osnovao band The Conrods, s kojim je izvodio pjesme The Rolling Stonesa, Beatlesa i Kinksa. Bio je veliki prijatelj s bivšim Beatlesom, danas pokojnim Georgeom Harrisonom, s kojim je nekoliko puta čak zasvirao. U Formuli 1 je ostao upamćen kao limitirani sin puno uspješnijeg oca, koji je samo zahvaljujući prezimenu iskoristio priliku i osvojio naslov svjetskog prvaka. Međutim, ta kruna bila je posljedica isključivo sjajnog Williamsovog bolida i samo prosječnog Damonovog vozačkog talenta.

(dj)

Zadnja Promjena ( Utorak, 19 Kolovoz 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL