Auto Portal - SUBARU I SUZUKI NAPUŠTAJU WRC RALLY
SUBARU I SUZUKI NAPUŠTAJU WRC RALLY PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 16 Prosinac 2008

Image

Nakon Hondinog šokantnog napuštanja Formule 1, uslijedila su i dva jednako alarmantna odlaska iz Svjetskog rally prvenstva. Naime, od WRC-a su se na neodređeno vrijeme oprostile tvorničke momčadi Subarua i Suzukija, što je ogroman udarac za ovaj atraktivni automobilistički sport. Doduše, ne radi se o trenutno top-teamovima poput Citroena i Forda, ali od šest momčadi sada je knjiga spala na samo četiri slova: Citroen Total WRT, BP Ford Abu Dhabi World Rally Team, Stobart VK M-Sport Ford Rally Team i Munchi's Ford World Rally Team. Dakle, u konkurenciji teamova zasad su ostala samo dva vozila, Citroen C4 WRC (1 momčad) i Ford Focus WRC (3 momčadi), ali tko zna nije li ovo možda nagovještaj novih osipanja… Razlozi zašto su obje japanske momčadi zaključile nastupe u Svjetskom rally prvenstvu potpuno su isti – globalna ekonomska kriza i veliki pad prodaje vozila diljem svijeta.

Image
Suzuki SX4 WRC u Svjetskom je prvenstvu bio samo ove godine

Subaru je u WRC-u od 1989. i dosad je osvojio šest naslova svjetskog prvaka (posljednji Petter Solberg 2003). Posljednju pobjedu ova trofejna momčad, za koju su vozile relijaške legende poput Colina McRaea i Richarda Burnsa, zabilježila je u Meksiku prije čak tri godine. Za dvije potentne posade koje čine Petter Solberg i Phil Mills, te Chris Atkinson i Stephane Prevot, dolate teški dani i bitka za mogućim angažmanima. Spas možda pronađu u britanskoj tvrtki Prodrive, koja je pripremala Subaruove automobile za tvorničku japansku momčad, ali i za brojne privatnike. David Richards, direktor Prodrivea, sada razmišlja o osnivanju vlastite momčadi, međutim, nije odustao niti od kupnje Hondinog F1 teama. Suzuki je bio puno kraće u svijetu rallyja (od 2002. u Junior WRC-u, od 2008. u WRC-u), te je ostvario puno slabije rezultate od Subarua (peti na posljednja dva natjecanja), ali je i njegov odlazak svejedno težak udarac za FIA-u.

(dj)

Zadnja Promjena ( Utorak, 16 Prosinac 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL