Auto Portal - ZIMSKE GUME SPAŠAVAJU ŽIVOTE
ZIMSKE GUME SPAŠAVAJU ŽIVOTE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 21 Studeni 2010

Image

Ako još niste ugradili kvalitetne zimske gume, uradite to odmah i bez odlaganja, jer je ulaganje u kvalitetne gume najbolja investicija. Nije pametno čekati prvi snijeg i led, a najgore je ako se ugradnje zimskih guma sjetite nakon nesreće. Na suhome je svaka guma dobra, a razlike u gumama najuočljivije su na skliskoj cesti, kad se i događa najviše nesreća. Ako tada automobil počne proklizavati, teško ga je vratiti u ispravnu putanju. Nastaje iznimno opasna situacija, posebice ako su gume nekvalitetne i potrošene. Tada automobil lako izlijeće s ceste ili se ne može pravodobno zaustaviti (na pješačkom prijelazu, kad vozilo ispred zakoči). Ljetne gume trebaju imati minimalnu dubinu utora 1,6 mm, a zimske 4 mm. Ako sada guma i zadovoljava taj propis, može se dogoditi da sredinom ili krajem zime bude istrošena ispod dopuštene granice. Statistike pokazuju da se najviše nesreća događa u prvim danima velikog zahlađenja. Uzrok je najčešće u neodgovarajućim gumama i nerazumnoj vožnji.

Mnogi kalkuliraju, pa iste zimske gume koriste predugo. Radi sigurnosti, treba ih zamijeniti najkasnije nakon četiri odvožene sezone (preporučljivo je nakon tri), bez obzira koliko su potrošene. Zbog specifičnog sastava s velikim udjelom prirodnog kaučuka zimske su gume podložnije starenju (naknadnoj polimerizaciji) od univerzalnih. Time se znatno pogoršava prionjivost na skliskoj podlozi i povećava opasnost od pucanja. U zimskim se uvjetima drastično smanjuje prianjanje kotača na podlogu, te znatno lakše dolazi do proklizavanja. Time se otežavaju pokretljivost i upravljivost automobila, a svako skretanje ili kočenje postaju opasni.

Image
Ugradnjom kvalitetnih zimskih guma znatno se poboljšavaju vozna svojstva i sigurnost na hladnoj i skliskoj cesti. Zamjenu guma preporučljivo je napraviti već sada, kad je i izbor guma najveći, a gužve nisu velike, kako bi vaš automobil spremno dočekao prvi snijeg i led

U kritičnim situacijama automobil počinje 'sanjkati', te vozač potpuno gubi mogućnost upravljanja. To je posebice izraženo na neodgovarajućim i nekvalitetnim gumama, kakvim je opremljena gotovo polovica vozila u zimskom prometu. Dugogodišnje iskustvo i brojna ispitivanja u najsurovijim zimskim uvjetima pomogli su stručnjacima u razvoju vrhunskih zimskih guma. Površinski sloj obogaćen silikom dobro prianja i na hladnom asfaltu (koliko je to važno može se vidjeti na utrkama Formule 1, a prianjanju pomaže i laminarna struktura gaznog sloja. Njegova promišljena geometrija, koja osigurava dobro prianjanje i oplemenjeni materijali jamče najbolja svojstva i sigurnost u zimskim uvjetima. Ako imate noviji automobil, kojeg planirate duže voziti, pametno je kupiti komplet naplataka za zimske gume. Tako ih nećete trebati svake godine skidati i stavljati, što donosi dodatne troškove i nepotrebno maltretira gume. Ako skladištite ljetne gume zajedno s naplacima, položite ih i stavite jednu na drugu. Ako gume slažete odvojeno (bez naplataka), uspravite ih jednu uz drugu.

 

(ij)

Zadnja Promjena ( Petak, 19 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL