Auto Portal - PROVJERITE KOČIONU TEKUĆINU
PROVJERITE KOČIONU TEKUĆINU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 11 Svibanj 2010

Image

Kvaliteta kočione tekućine je jedna od najzanemarenijih sigurnosnih komponenti na automobilima.U istraživanju koje je provedeno u servisima, a u kojem su sudjelovala 1453 vozila starija od 3 godine, utvrđena je neispravnost kočione tekućine u 72,3% slučajeva. Iako je izmjena ove tekućine jeftin i jednostavan zahvat većina vozača, a i servisa ne obraća pažnju na tu ''sitnicu''. Kočiona tekućina zbog svojih specifičnih svojstava podložna je prikupljanju vlage. Iako je kočioni sustav zatvoren, uvijek dolazi do prodora vlage i nakon 2 do 3 godine znatno se smanjuje upotrebljivost kočnica. Do izražaja to dolazi posebno ljeti, kada su vanjske temperature visoke. Nakon nekoliko uzastopnih jačih kočenja dolazi do stvaranja tzv. parnog čepa u kočionom sustavu. Naglo propadanje kočnice i nemogućnost kočenja mogu biti uzročnici teških prometnih nesreća. Većina proizvođača vozila preporuča kontrolu i izmjenu kočione tekućine svake dvije godine ili 30.000 kilometara.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Utorak, 11 Svibanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL