Auto Portal - KAKO JE NASTAO AUDIJEV SLOGAN VORSPRUNG DURCH TECHNIK
KAKO JE NASTAO AUDIJEV SLOGAN VORSPRUNG DURCH TECHNIK PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 30 Studeni 2010

Image

Dvije tvrtke, Auto Union GmbH i NSU Motorenwerke AG spojile su se 1969. godine. Kao posljedica toga, portfelj proizvoda 'Audi NSU Auto Union AG' proširio se na više od 10 grupa modela koje obuhvaćaju niz tehničkih koncepata. Djelatnik u marketingu Hans Bauer uobličio je tu tehničku raznolikost u marketinški slogan, tako jednostavan, a opet genijalna: 'vorschprung durch Technik!' (Napredak kroz tehniku!). Sredinom je rujna 1972. godine podignut natpis u vanjskom dvorištu tvornice u Ingolstadtu. Malo kasnije trebala je biti premijera za medije modela Audi 80. Nije teško shvatiti da je taj slogan na neki način povezan s markom Audi, budući da velikim slovima u okviru piše: AUDI NSU – Napredak kroz tehniku. Kratki povijesni pregled: u kolovozu 1969., spojile su se dvije tvrtke Auto Union GmbH, Ingolstadt i NSU Motorenwerke AG, Neckarsulm. Dvije podružnice tvrtke Volkswagenwerk AG pretvorene su u Audi NSU Auto Union AG, a njihovo otvorenje pomaknuto je na 1. siječanj 1969. Sa sjedištem u Neckarsulmu, nova proizvodna linija modela tvrtke bila je izuzetno raznolika: od modela motora sa zračnim hlađenjem iz modelske linije NSU Prinz i motora s četiri cilindra s vodenim hlađenjem na modelima Audi 60 i Audi 100, pa sve do zadivljujućeg Wankel motora koji je pokretao Ro 80.

Image

Koncepti pogonskih agregata, konstrukcija karoserije i dizajn modela Audi NSU bio je jednako toliko raznolik: od pogona na prednje kotače na Audi modelima i modelu NSU Ro 80, do pogona na stražnje kotače na modelima NSU Prinz ili TT, te od lagane konstrukcije karoserije modela Audi 100 do talijanskog dizajna modela Audi 100 Coupé S i futurističkog dizajna karoserije modela NSU Ro 80. Bogata raznolikost tehničkih koncepata u portfelju Audi NSU potakla je Hansa Bauera, zaposlenika u odjelu marketinga tvrtke Audi NSU, da osmisli marketinški slogan 1971. godine. Rezultat je tako jednostavan, a opet genijalan: Napredak kroz tehniku! Nedugo nakon toga, slogan se počeo pojavljivati u Audi NSU brošurama. Audi 100, Audi 100 Coupé S, Audi 80, Audi 50, NSU Ro 80 i svi slični njima – sada označavaju “Vorsprung durch Technik”. Ili je barem tako bilo do ljeta 1975. Budući da se, barem je tako često u svijetu oglašavanja, uvijek pokušava postići veće savršenstvo. Promijenjene verzije slogana sada se počinju koristiti u njemačkim reklamama: “Audi. Ein schönes Stück Technik” (“Audi. Prekrasan primjerak napredne tehnologije”) a malo kasnije i: “Audi. Gelassen fahren mit perfekter Technik” (“Audi. Spokojna vožnja uz besprijekornu tehnologiju”).

Image

Godine 1980.konačno se počinje sve češće i češće pojavljivati prilikom prvog izlaska na tržište modela Audi quattro. Pojavljuje se više u reklamama nego u prodajnoj dokumentaciji. A baš je reklama bila ta koja je odaslala vrlo jasne signale u svibnju 1984. Neonska reklama, najveća u Europi u to doba, nikla je na vrhu visoke zgrade u Ingolstadtu, odmah pored južnog izlaza autoceste A9 od Nuremberga do Münchena: crveno smeđi znak Audi sa sloganom “Napredak kroz tehniku”. Vrhovi slova osjenčani su u sedam nijansi, a reklama teži četiri tone. Potrebna je snaga od 7,500 Watta za osvjetljavanje znaka Audi, kako bi ga svi vidjeli noću i kako bi se svijetu objavilo od kuda potiče vodeća svjetska tehnologija. Od listopada 1986. nadalje, nakon izlaska na tržište treće generacije modela Audi 80 s potpuno galvaniziranom karoserijom, čija je aerodinamičnost dizajnom dovedena do savršenstva testiranjem u aerodinamičnom tunelu, fraza “Napredak kroz tehniku” ponovno se pojavila u brošurama i u dokumentaciji u vozilu. Otada ju Audi smatra sastavnim dijelom identiteta tvrtke, te se ustoličila sa svojim savršenim izričajem i jednostavno se više ne može poboljšati.

(dvk)

Marku Audi osnovao je August Horch 16. srpnja 1909. godine. Četiri prstena na Audi logotipu simboliziraju marke Audi, DKW, Horch i Wanderer, koje su ujedinjene kako bi se stvorio Auto Union 1932. godine. Auto Union i NSU, koji su se udružili 1969. godine, oboje su uvelike pridonijeli razvoju automobila. AUDI AG osnovan je od tvrtke Audi NSU Auto Union AG 1985. godine. Zajedno s dvije tradicionalne tvrtke Auto Union GmbH i NSU GmbH, Audi Tradition se stvarao hraneći se bogatom, raznolikom povijesti marke Audi tijekom mnogo godina, te se predstavio javnosti.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 29 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL