Auto Portal - GUME ZA KIŠU FORMULE 1 IZBACUJU U ZRAK 60 LITARA VODE SVAKE SEKUNDE
GUME ZA KIŠU FORMULE 1 IZBACUJU U ZRAK 60 LITARA VODE SVAKE SEKUNDE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

Jeste li znali da gume za kišu, tzv. 'wet tyre', koje imaju duboke kanale profila, se koriste kod natjecanja Formule 1 samo kada su na stazi izuzetno teški uvjeti vožnje s debelim slojem vode i kod jakih pljuskova. Gume za kišu kroz svoje kanale profila propuste veliku količinu vode, a oko 60 litara vode svake sekunde završi u zraku u obliku maglice, što dodatno smanjuje vidljivost i otežava vozačima koji se nalaze iza bolida vožnju. Kada je slaba kiša i staza nije potopljena nego umjereno mokra ili polumokra gume za kišu (wet tyre) se vrlo brzo pregriju i gube svoja svojstva, pa u takvim prelaznim uvjetima polusuhog, odnosno bolje reći mokrog i polumokrog najbolje funkcionira drugi tip guma pod imenom 'intermedia'. Intermedia gume su na pola puta između 'wet tyre', guma za kišu, i slick guma (bez profila) svojim svojstvima, i dalje imaju narezani profil, ali s manje dubokim i izraženim kanalima. Kod guma intermedia na bolidu Formule 1 svake sekunde u zraku završi oko 30 litara vode u obliku maglice.

(dvk)

Image

Image

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL