Auto Portal - BRIDGESTONE ZIMSKI PNEUMATICI
BRIDGESTONE ZIMSKI PNEUMATICI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 04 Studeni 2009

Image
Blizzak LM-30: visoka sigurnost na snijegu i mokrom

Bridgestone je razvio dva zimska lamelirana pneumatika Blizzak nove generacije, namjenjena za zimske uvjete središnje Europe. Oba pneumatika daju višu razinu sigurnosti za vozača, kao i bolju ekonomičnost i doprinos zaštiti okoliša. Novi Blizzak LM-30 odlikuje se povećanom sigurnošću na snijegu i ledu, te odličnim kočenjem na mokroj podlozi, dok je Blizzak LM-35 usmjeren na sigurne zimske performance i upravljivost na suhoj i mokroj podlozi pri velikim brzinama na auto-cestama. Oba pneumatika su proizvedena za naknadnu prodaju, ali su testirana od vodećih proizvođača automobila.

Poboljšan grip u zimskim uvjetima
Novi pristup razvijen je kroz asimetrični profil gazne površine, koji je podešen u udjelima negativne površine, gustoći bridova i krutosti blokova, i to kod oba pneumatika, iako su namjenjena u osnovi različitim primjenama zimi. Grip na mokroj podlozi i u zimskim uvjetima postignut je primjenom različitih naprednih tehnologija lamela u blokovima dezena, dajući veću kontaktnu površinu i bolji efekt bridova, te korištenjem novi+og, naprednijeg polimera u mješavini gume, koji poboljšava disperziju silike.

Ekološki prihvatljiviji proizvodi
Bridgestone je napravio nove Blizzak pneumatike da budu ekološki prihvatljiviji i ekonomičniji, posebno u usporedbi s prethodnim modelom Blizzak LM-25. Smanjenjem otpora kotrljanja do 16%, što je dobiveno smanjenjem mase kroz optimizaciju oblika karkase i paketa pojaseva, dolazi do 2.5%-tnog smanjenja emisije CO2, odnosno za 4.5 g/ km. Novi LM-30 i LM-35 također smanjuju buku u prolazu (vanjsku buku) za više od 1dB, a buku u vozilu za 2dB.

Image
Blizzak LM-35 osigurava odličnu upravljivost na autoputu, na mokrom i suhom

Blizzak LM-30
Blizzak LM-30 cilja na široki raspon automobila, od kompaktnih i automobila srednje klase do obiteljskih limuzina, s T i H indeksima brzine. Nudi im sigurnu vožnju u svim zimskim uvjetima, s maksimalnom kontrolom na snijegu i ledu, s posebnim naglaskom na kraće zaustavne puteve na bljuzgavici i mokrom. Posebno treba istaknuti nove valovite, pilaste lamele s urezima u središnjem pojasu, koje daju dodani grip i krutost blokova, zatim veliku gustoću bridova u središnjem dijelu s maksimalnim efektom “razbijanja” sabijenog snijega i leda, te kontinuirane kanale Z-oblika koji pojačavaju efekt bridova i ravnomjerno distribuiraju silu pritiska na snijeg u svim smjerovima vožnje.

Blizzak LM-35
Blizzak LM-35 namjenjen je automobilima velike snage, V brzinskog indeksa (do 240 km/h). Vozačima nudi vrhunsko iskustvo, uz osigurane zimske performance i upravljivost na autoputu pri većim brzinama, na suhom i mokrom. Profil se odlikuje s četiri uzdužna kanala za brzo odvođenje vode iz kontaktne površine, te efikasno kočenje i ubrzavanje, zatim blokovima 3D-oblika za poboljšanje otpornosti na hidroplaning, te uzdužnim urezima na ramenskim blokovima za maksimalnu stabilnost kod vožnje kroz zavoje. Rezultati testiranja (na VW Golf 5 TDI) potvrdili su aktivne, sigurne vozne performance s poboljšanim gripom i stabilnošću pri većim brzinama na mokrom i suhom. Rezultati su pokazali smanjenje otpora kotrljanja do 14% u odnosu na prethodnika, s konkretnim učinkom u smanjenju potrošnje goriva i emisije štetnih plinova. Novi zimski pneumatici sportskog izgleda već su dostupni u prodaji. Blizzak LM-30 je za sada dostupan u 31 dimenziji od 14” do 17”, a Blizzak LM-35 na raspolaganju je u 4 dimenzije, u 16” i 17”.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Utorak, 03 Studeni 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL