Auto Portal - MICHELIN LATITUDE CROSS
MICHELIN LATITUDE CROSS PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 06 Studeni 2009

Image

Michelin je ove godine predstavio potpuno novi pneumatik Michelin Latitude Cross, koji je izrađen isključivo za SUV modele. Taj pneumatik postaje dio Michelinove ponude pneumatika za vozila s pogonom na četiri kotača, koja je u potpunosti obnovljena u manje od dvije godine. Svi pneumatici u ovoj obitelji dijele isto ime – Michelin Latitude. Namijenjena cestama diljem Europe, od snježnoga sjevera do sunčanoga juga, sveobuhvatna paleta proizvoda nudi pneumatik za uporabu na najnovijim SUV modelima, od najzahtjevnijih terenskih uvjeta do svakodnevne vožnje po asfaltu. Ponudom Michelin Latitude Cross tvrtka Michelin postiže jedinstvenu sintezu, stvorivši pneumatik koji je doista sposoban pružiti izvanredne performanse, kako na cesti tako i izvan nje. Većina vlasnika SUV vozila još uvijek najviše upotrebljavaju na cestama, no znači li to da bi trebali zaboraviti terensku vožnju kada je njihovo vozilo konstruirano upravo za takvu vrstu iskušenja? Odgovor na to pitanje – naravno negativan – dali su sami vozači u Europi. Naime, izjavljuju kako bi povremeno htjeli iskoristiti mogućnosti koje nude njihova vozila.

Image
Rubovi pneumatika imaju dizajn Mud Catcher. S pomoću razmaknutih i otvorenih blokova, koji se proširuju daleko preko ruba, dizajn omogućuje pneumatiku Michelin Latitude Cross izvrsno držanje i prianjanje na mekanim, skliskim površinama i nagibima

Među očekivanjima koja najčešće spominju da bi ispunili tu želju su višenamjenski pneumatik koji im omogućuje iskušati terenske sposobnosti njihovih SUV modela. Michelin je razvio novi model Michelin Latitude Cross kako bi doskočio dvostrukom izazovu terenskih mogućnosti i udobnosti na asfaltu. Novi pneumatik postiže superiorne rezultate u područjima izvedbe koje do sada nisu bile pomirljive.
- Michelin Latitude Cross omogućuje istovrsno prianjanje kao terenski pneumatik pa su mogućnosti prianjanja u blatu, te držanja i napredovanja na mekanome terenu usporedive s pneumatikom za sve terene.
- Istodobno Michelin Latitude Cross nudi jednaku udobnost kao cestovni pneumatik, iako je namijenjen za kombiniranu uporabu: 65% na cesti i 35% izvan nje. Uz to, ovaj pneumatik je tih poput Michelin Latitude Tour HP, pneumatika poznatog po uglađenoj i udobnoj vožnji.
- Michelin Latitude Cross osigurava izuzetnu kilometražu.

Image
Specijalno konstruirani zakrivljeni blokovi profila pneumatika Michelin Latitude Cross osiguravaju ostvarivanje uglađenoga i progresivnoga kontakta s cestom, a time se izbjegava i efekt udaranja koji stvara visoku razinu buke tradicionalnih terenskih profila

Cilj je bio nadmašiti naslijeđene poteškoće kombiniranja terenskih i cestovnih performansi. Cilj je dostignut zahvaljujući Michelinovim naprednim i inovativnim rješenjima.
- Michelin Latitude Cross integrira čvrst profil s brojnim utorima. Bilo da se radi o blatu, zemlji ili mokroj travi, model Michelin Latitude Cross prianja, drži i napreduje poput vrhunskih pneumatika za sve terene.
- Kada je u pitanju udobnost, blokovi profila su posloženi kako bi se smanjila buka. Zbog toga je Michelin predan razvoju terenskih sposobnosti bez žrtvovanja cestovnih kvaliteta, i u tome pogledu Michelin Latitude Cross predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodnu generaciju pneumatika.
- Mješavina gume gazne plohe koja je razvijena uz pomoć vlastite tehnologije koja se dokazala u pneumaticima za radne strojeve, tj. utovarivače – Michelinova mješavina Terrain-Proof – nudi unaprijeđenu otpornost na abraziju i dulji radni vijek pneumatika.

Image
Unutrašnja strana - bočni dio uključuje različito dimenzionirane i odmaknute blokove profila pa razlika u fazi pomaže smanjiti buku pri prolasku uz poboljšavanje terenskih performansi

Michelin je proveo iscrpno istraživanje o navikama vozača SUV-ova koja je potvrdila da se ti modeli, iako originalno zamišljeni za terensku uporabu, najčešće voze po asfaltu. Studija je također pokazala u kojoj se mjeri vlasnici žale da doista ne postoji višenamjenski pneumatik za njihova vozila. Novi Michelin Latitude Cross je tako dobio važan zadatak: SUV modelima omogućiti ispunjavanje očekivanja njihovih vlasnika, nudeći superiorne cestovne mogućnosti uz pružanje performansi za sve vrste terena dostojnih najboljih terenskih pneumatika. Samo na ovaj način SUV modeli mogu ostvariti svoju misiju i postati istinska višenamjenska vozila. Stoga je razvoj novih pneumatika Latitude Cross Michelinu predstavljao odgovor na veliki izazov.

Prianjanje terenskih pneumatika
Kao jedine dodirne točke između vozila i terena, pneumatik igra važnu ulogu i omogućuje SUV modelima kretanje u uvjetima otežanoga prianjanja. Zbog toga je Michelin iskoristio sve razvojne mogućnosti kako bi razvio novi Latitude Cross sa superiornim prianjanjem na terenu.
- Na blatnjavome terenu Michelin Latitude Cross učinkovito prianja uz površinu i izbacuju blato iz profila. Pneumatik također ima dobar odaziv kada vozač ubrzava u prvoj ili drugoj brzini.
- Na zemlji se Michelin Latitude Cross ističe svojom sposobnošću da dobro prianja prilikom kretanja nizbrdo i sigurno napreduju prilikom vožnje uzbrdo.
- Na mokroj travi se Michelin Latitude Cross dobro ponaša i drži prilikom skretanja.

Image
Vanjska strana gume Michelin Latitude Cross

U tijeku razvoja novih modela Michelin Latitude Cross, konstruiranih za 65% cestovne i 35% terenske uporabe, Michelin je posebnu pozornost posvetio udobnosti vožnje i kontroli upravljanja. Zbog toga su razvojni timovi pozorno slušali komentare vozača SUV-ova, od kojih je 65% izjavilo da nisu zadovoljni razinom udobnosti kakvu pružaju pneumatici kojima se trenutačno koriste. Kako bi riješio taj problem, Michelin je primijenio stručno znanje za razvoj inovativnih rješenja koja omogućuju modelu Latitude Cross dosizanje novih mjerila razine bučnosti pri prolasku na cestama:
- Michelin Latitude Cross je tih poput Michelin Latitude Tour HP, pneumatika kreiranog za 90% cestovne uporabe kojeg vozači smatraju izuzetno udobnim i tihim u vožnji.
- Michelin Latitude Cross je tiši od prethodnih modela koji je kreiran za 80% cestovne uporabe.

Izuzetna kilometraža
Michelin je riješio jedan od glavnih uzroka nezadovoljstva među vlasnicima SUV-ova produljivši radni vijek pneumatika novim modelom Latitude Cross. Iako je Michelin produljivanje radnoga vijeka pneumatika postavio kao prioritet, danas teži i ambicioznijim ciljevima. Uz potporu iscrpnih istraživanja i razvoja, Michelin je postigao poboljšanja u različitim područjima performansi pneumatika koja se inače teško mogu postići istovremeno. Tako su udobnost, terenske performanse i radni vijek profila pneumatika Michelin Latitude Cross podignuti na novu razinu. Novi pneumatik omogućuje povećan broj prijeđenih kilometara zbog svoje specijalne mješavine profila, koja je razvijena uporabom tehnologija primijenjenih na Michelinovim pneumaticima za radne strojeve. Gumena mješavina je konstruirana da izdrži abraziju kako na cesti tako i izvan nje (pogledajte list 3 za tehničke detalje).

Michelin Latitude Cross zamjenjuje Michelin 4x4 Synchrone – iako predstavlja model pneumatika više namijenjen terenskoj uporabi – kao i Michelin 4x4 XTT. Komercijalizacijom će model Michelin Latitude Cross biti dostupan u 24 dimenzije i pokrivat će više od 65% tržišta višenamjenskih SUV modela.
Oznaka brzine: T
Promjer naplatka: 15" do 18"
24 dimenzije dostupne u 2009.
Oznaka: M+S

Davor Kindy

Tablica dimenzija pneumatskih guma Michelin Latitude Cross:
Image

Zadnja Promjena ( Srijeda, 04 Studeni 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL