Auto Portal - TEST RABLJENOG HONDA CIVIC 1.6 VTEC SPORT (2003., 120.000 km)
TEST RABLJENOG HONDA CIVIC 1.6 VTEC SPORT (2003., 120.000 km) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 05 Siječanj 2010

Image

Honda Civic je uz Toyotu Corollu i Mazdu 3 (odnosno 323) ne samo najkvalitetniji kompaktni automobil, nego i jedan od najkvalitetnijih na tržištu. Zbog toga je to jedan od rijetkih automobila u klasi koji postižu istu, ili čak i višu cijenu od Golfa. Model sedme generacije, koji se proizvodio od 2001. do 2006. (prvi je model napravljen 1972.) nije dizajnersko remek djelo, ali se pokazao vrlo kvalitetnim i pouzdanim. Hondini su motori poznati po visokoj trajnosti, čak i ako ih se vozi sportski. Vlasnik je u nepunih šest godina prešao 120.000 km te osim za redovito održavanje nije imao drugih troškova. Osnovni benzinski modeli 1.4 i 1.6 je i najpreporučljiviji kod kupnje rabljenih, jer je smirene i malo opterećene izvedbe. Takvi primjerci, uz normalno održavanje, bez problema prelaze 300.000 i više kilometara. Umjerena snaga dobra je preporuka i radi stanja cjelokupnog prijenosnog mehanizma, od spojke do homokinetičkih zglobova. Problem je što takve automobile često voze osobe sklone brzoj vožnji, a to treba provjeriti temeljitim pregledom.

Image
Sve generacije Honde Civic imaju vrhunsku mehaniku te vijek može skratiti jedino preagresivna vožnja uz loše održavanje (neredovito ili s neoriginalnim dijelovima)

Testni model je u vrlo dobrom stanju, što je i zasluga redovitog održavanja. Vuče dobro i ravnomjerno, ne dimi, a komande su i dalje precizne. Prema statistikama ADAC-a Civic je među najpouzdanijim modelima na tržištu. Nakon kupnje rabljenog primjerka preporučljivo je odmah izmijeniti zupčasti remen, zajedno s napinjačem, jer je to osjetljivo mjesto motora (posebice kod starijih primjeraka). Problema može biti i s termostatom i propusnošću rashladnog sustava. Ispušni je sustav također osjetljiv, a po tome se može procijeniti kako je automobil vožen. Limarija je osrednja, no ako automobil nije imao sudar, tada u pravilu problema ne bi trebalo biti. Dakle, važno je da automobil ima originalnu boju i da nema oštećenja podnice. Podvozje je također solidno i otporno, čak i na našim cestama. No, nije dobro ako je automobil spušten. Time se znatno povećava mehaničko opterećenje vitalnih dijelova podvozja (posebice kuglastih zglobova, gumenih oslonaca). Nepravilno potrošene gume loš su znak, ali jednako se novim gumama može zakamuflirati stvarno stanje. Po istoj logici nije dobro ni da je ispuh izgorio, ni da je nedavno izmijenjen, jer u oba slučaja može ukazivati na intenzivnu eksploataciju automobila.
 

dr. Željko Marušić

Dobar je i dizelaš
Većina modela na tržištu je s benzinskim motorom, no nije loš ni Isuzuov common-rail dizelaš 1.7, snage 100 KS. Proizveden je u Japanu, te je bolji od motora iz iste serije, koji se proizvode u Poljskoj i ugrađuju u Opele. Prije kupnje preporučljiv je temeljit pregled u servisu za dizelaše. Kod svih Hondinih motora iznimno je važno da su održavani originalnim dijelovima, a sportski dorađene primjerke treba izbjegavati.

Tehničke karakteristike
Motor: četverocilindarski benzinac, podešavanje faze ventila, 16V (zupčasti remen); Obujam: 1590 ccm; Snaga: 110 KS pri 5600 o/min; Moment: 152 Nm pri 4300 o/min; Brzina: 187 km/h; Ubrzanje: 9,9 s; Potrošnja: 7 do 9 l/100 km; Cijena: 7700 EUR; Oprema: 2 zračna jastuka, ABS, ESP, klima. el. paket

Ocjene:
Limarija: 3
Unutrašnjost: 4
Motor: 5
Mjenjač 5
Podvozje 4

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 04 Siječanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL