Auto Portal - KAKO PJEŠAK OZLIJEĐEN NA ZEBRI MOŽE DOBITI PUNU NAKNADU
KAKO PJEŠAK OZLIJEĐEN NA ZEBRI MOŽE DOBITI PUNU NAKNADU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 01 Veljača 2010

Image

Dok sam, na zeleno svjetlo, prelazio pješački prijelaz, na mene je naletio automobil kojem je bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu. Na mjestu nezgode nije bilo drugih svjedoka. Nakon što sam postavio odštetni zahtjev za naknadu neimovinske štete osiguravatelju vozila koje je skrivilo prometnu nezgodu, dobio sam ponudu na naknadu 50 posto štete. Osiguravatelj naime tvrdi da nije moguće utvrditi kome je bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Je li stav osiguravatelja ispravan?

Kruno V.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

 

U takvoj situaciji, kada i pješak i vozač automobila tvrde da su u trenutku prometne nezgode, svaki iz svojeg pravca kretanja, imali zeleno svjetlo na semaforu, tada je na vozaču, odnosno u konkretnom slučaju na njegovom osiguravatelju, teret dokaza. Naime vozač vozila, odnosno njegov osiguravatelj, odgovaraju po načelu objektivne odgovornosti, bez obzira na krivnju. To znači da ako ne uspiju dokazati da ste prelazili pješačkim prijelazom dok vam je bilo crveno svjetlo, dužan vam je isplatiti naknadu u cijelosti, odnosno vozač se smatra isključivo odgovornim za predmetnu štetu. Stoga, ako osiguravatelj ustraje u svojem stavu, cjelokupnu naknadu možete ostvariti u parničnom postupku pred sudom.

Image
Pripada vam 100-postotna naknada, osim ako vozač, odnosno njegov osiguravatelj ne dokažu da vam je bilo upaljeno crveno svjetlo

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 31 Siječanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL