Auto Portal - ODŠTETA PJEŠAKU KOJEG JE UDARILO VOZILO NA DESNOJ STRANI KOLNIKA
ODŠTETA PJEŠAKU KOJEG JE UDARILO VOZILO NA DESNOJ STRANI KOLNIKA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 05 Veljača 2010

Image

Dok sam pješačio kolnikom u naseljenom mjestu na kojem ne postoji pješački nogostup na mene je naletio automobil. Da li činjenica što sam se kretao desnom, a ne lijevom stranom kolnika kako to određuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama može imati utjecaja na moju suodgovornost za štetu?

Slaven B.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

 

Potrebno je utvrditi stvarno uzročnu vezu između vašeg načina kretanja desnom stranom kolnika i nastanka štete. Ako te veze nema onda nema niti podijeljene odgovornosti. Hodanje desnom stranom kolnika prekršaj je u administrativnom smislu. To međutim ne isključuje obvezu vozača da kada je to moguće zaobiđe Vas kao pješaka pa ako je vozač osobnom vozila imao tu mogućnost onda nema niti Vaše suodgovornosti.

Image
Premda niste hodali lijevom stranom, kako je propisano, to vozača ne oslobađa odgovornosti za vaše ozljeđivanje

Zadnja Promjena ( Petak, 05 Veljača 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL