Auto Portal - FIAT PUNTO EVO STIGAO U HRVATSKU
FIAT PUNTO EVO STIGAO U HRVATSKU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 06 Veljača 2010

Image

Hrvatski uvoznik Fiata, Autocommerce Hrvatska, predstavio je najnoviju verziju Fiat Punto Evo. S obzirom na veliki pad prodaje na cijelom tržištu u Hrvatskoj unazad godinu dana, uvoznik Autocommerce Hrvatska odlučio je obogatiti ponudu kupcima u najpristupačnijem B segmentu u Hrvatskoj. Tako je odlučeno da se istovremeno prodaju na tržištu sve tri verzije Punta - Punto Classic, Grande Punto i Punto Evo. Kako bi osigurali što povoljniju cijenu uvoznik prodaje novi Fiat Punto Evo sa 1,4-litrenim motorom i troja vrata po cijeni koju je do sada imao Fiat Grande Punto.

CIJENE FIAT Punto EVO:
MODELI SA 3 VRATA

Punto EVO 1.4 8V, 1368ccm, 57kW /77KS, 85.990 kn (akcija 75.990 kn)
Punto EVO 1.3 MJT 16V 75, 1248 ccm, 55kW/75KS, 104.990 kn (akcija 94.990 kn)
Punto EVO 1.4 16V M-Air Racing, 1368 ccm, 77kW/105KS, 113.990 kn (akcija 103.990 kn)
MODELI SA 5 VRATA
Punto EVO 1.4 8V, 1368ccm, 57kW /77KS, 89.990 kn (akcija 79.990 kn)
Punto EVO 1.3 MJT 16V 75, 1248 ccm, 55kW/75KS, 107.990 kn (akcija 97.990 kn)
Punto EVO 1.4 16V M-Air Racing, 1368 ccm, 77kW/105KS, 116.990 kn (akcija 106.990 kn)

Ime 'Evo' naglašava nastavak evolucije automobila Punto. Tehnološku naprednost Punto Evo dokazuje širokom ponudom Euro 5 motora, uključujući drugu generaciju 1,3 Multijet i 1,4 MultiAir (revolucionarna tehnologija koju je razvio Fiat Powertrain Technologies koja će postupno biti usvojena kod svih Fiat Group vozila). Pored ovih inovativnih i tradicionalnih motora, tu su i hibridni sustavi koji koriste metan i ukapljeni naftni plin te upotpunjuju paletu eco-friendly motora u segmentu. Za smanjenje potrošnje i emisije štetnih plinova, novi Punto Evo ima u ponudi Start & Stop sustav koji trenutno isključuje motor kada se automobil zaustavi. Start & Stop dolazi kao dio standardne opreme na svim novim Euro 5 benzinskim i dizelskim motorima.

Image
Potpuno novi oblik unutrašnjosti i instrumentne ploče

Unutrašnjost automobila je također dobila novitete. Blue & Me-TomTom je infotainment sustav, čiju praktičnost dokazuje zaslon u boji osjetljiv na dodir preko kojeg upravljate telefonskim pozivima, satelitskom navigacijom i svim informacijama koje su potrebne u vožnji, a direktno ih preuzima iz on-board računalnih sustava. Fiat Punto Evo podiže standarde i u području sigurnosti sa sedam zračnih jastuka. To je jedan od rijetkih automobila, u svojoj klasi, koji pruža jastuk za koljena vozača kao standard u svim izvedbama. Osim zračnih jastuka za vašu sigurnost se brinu ABS, EBD (Electronic Brakeforce Distribution) i ESP (Electronic Stability Program) sustavi, ali i druge korisne mogućnosti kao što je Hill Holder sustav, koji pomaže vozaču pri kretanju uz brdo, te prilagodljiva prednja svjetla za maglu koja automatski osvjetljavaju zavoj ispred vas. Konačno, Fiat Punto Evo je još atraktivniji zahvaljujući Fiat Centro stilu. Unutrašnjost (instrumentna ploča, sjedala i instrumenti) je potpuno preuređena i elegantnija.

Image
Logo na stražnjim vratima Punta Evo mijenja se ovisno o tipu motora: crvena točka je za visoke performanse motora (135 KS 1,4 MultiAir Turbo i 1,6 Multijet 120 KS), zelena za bifuel motore a crna za sve ostale tipove motora

Trenutačno su u startu prodaje dostupna tri motora – dva benzinska i jedan dizelski. Prvi u ponudi je benzinski 1.4 77 KS sa osam ventila, a drugi je 1.4 16V Multiair 105 KS, dok dizelsku ponudu predstavlja 1.3 16V Multijet 75 KS. Drugi motori će se na hrvatsko tržište uvoditi postepeno. Logo na stražnjim vratima Punta Evo mijenja se ovisno o tipu motora: crvena točka je za visoke performanse motora (135 KS 1,4 MultiAir Turbo i 1,6 Multijet 120 KS), zelena za bifuel motore a crna za sve ostale tipove motora. Fiat Punto Evo 1,4 MultiAir je nova obitelj motora opremljena MultiAir tehnologijom koju je razvio FPT - Fiat Powertrain Technologies. Tehnologija će postupno biti usvojena kod svih Fiat Group vozila. Dostupan je u dvije varijante (105 KS i 135 KS), novi motor predstavlja revoluciju u trenutnoj ponudi benzinskih motora. U usporedbi s tradicionalnim benzinskim motorom s istim radnim obujmom, MultiAir motor osigurava značajno povećanje snage i momenta, kao i znatno manju potrošnju goriva te emisiju štetnih plinova. U srcu MultiAir motora je novi elektrohidraulički sustav upravljanja ventila koji omogućuje smanjenu potrošnju goriva (za kontrolu zraka izravno preko usisnih ventila motora, bez korištenja gasa) i emisija štetnih plinova (preko kontrole sagorijevanja), kao i poboljšanje u performansama.

Image
Fiat Punto Evo 1,4 MultiAir je nova obitelj motora koju je razvio FPT (Fiat Powertrain Technologies)

1,4 MultiAir Turbo sa 135 KS jamči Puntu Evo dobre performanse i temperament sportskog, dobro izbalansiranog automobila dizajniranog za korisnike koji žele dobre vozne karakteristike i ekonomičnost. Zahvaljujući turbopunjaču, isporuka okretnog momenta je optimalna u svim uvjetima te osigurava izvanredno ubrzanje i snažan potisak na svim okretajima. Novi MultiAir sa 135 KS je u vrhu supermini segmenta ako uzmemo u obzir najveću brzinu 200 km/h (205 za Sport verziju), ubrzanje do stotke od 8,5 sekundi, te kombiniranu potrošnju goriva od 5,6 l/100km. MultiAir 105 KS ima Euro 5 standard, kombiniranu potrošnju 5,7 l/100, ubrzanje do stotke za 10,8 sekundi i najveću brzinu 185 km/h.

Image
Svi modeli imaju serijski Start & Stop uređaj

Svi dizelski motori u Fiat Puntu Evo su druga generacija Multijet Common Rail sustava ubrizgavanja. Ovo vrlo napredno rješenje može kontrolirati motor s visokim tlakovima (do 1600 bara) koji nisu vezani uz broj okretaja motora i količinu ubrizgavanja goriva. U 1.3 Multijet Euro 5 verzije sustav koristi inovativne common rail injektore koji zahvaljujući uravnoteženim hidrauličkim servo-ventilima preciznije kontroliraju količinu ubrizgavanja goriva u komoru za sagorijevanje. Na ovaj način moguć je brži i fleksibilniji slijed ubrizgavanja nego što je bilo ranije moguće. Smanjujući vremenske razmake između injektiranja, brizgaljke optimiziraju uvod goriva u komore te čine dizelski proces izgaranja još efikasnijim, s pozitivnim efektima na potrošnju, emisiju štetnih plinova i NVH. Novi common rail motori imaju smanjenu potrošnju goriva i ispuštanje CO2 od oko 2%. 1.3 Multijet je dostupan i u Euro 4 (75 i 90 KS) i Euro 5 (75 i 95 KS) izvedbama, dolazi s filterom čestica te Start & Stop sistemom kao standard s motorom od 95 KS . Euro 5 verzije motora imaju nove generacije turbopunjača koji u kombinaciji s drugom generacijom Multijet motora osiguravaju najbolju moguću funkciju, uz 25% veću isporuku momenta pri niskim okretajima nego na Euro 4 verzijama.

Image
Očekuje se da će najatraktivnija biti verzija Fiat Punto EVO 1.4 16V M-Air Racing

Top ponudu motora kod Punta Evo čini 1,6 Multijet sa 120 KS koji i potegne do najveće brzine 193 km/h i ubrzava do stotke za 9,6 sekundi. Najnovija verzija Fiat Punto Evo na raspolaganju je u rasponu cijene od 78.990 kuna koliko košta Punto EVO 1.4 8V sa troja vrata sa početka ponude, do najskuplje verzije Punto EVO 1.4 16V M-Air Racing sa petoro vrata po cijeni 106.990 kuna. Uskoro možete na www.autoportal.hr pročitati prve utiske s vožnje novog Fiat Punto Evo.

(dvk)

Još fotografija…

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Utorak, 23 Veljača 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL