Auto Portal - NADOKNADA IZGUBLJENE DOBITI ZBOG OŠTEĆENJA POSLOVNOG VOZILA
NADOKNADA IZGUBLJENE DOBITI ZBOG OŠTEĆENJA POSLOVNOG VOZILA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 15 Veljača 2010

Image

Kao obrtniku za autoprijevozničku djelatnost nastala mi je šteta, jer mi odgovorni osiguravatelj drugog vozila, koje je skrivilo nesreću, nije u roku od četiri mjeseca od prometne nesreće isplatio naknadu štete pa zbog toga nisam bio u mogućnosti obavljati svoju registriranu djelatnost. Imam li pravo na naknadu izgubljene dobiti za navedeni period?

Vlado N.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

 

Ako vas je nastala šteta na vozilu onemogućila u obavljanju vaše osnovne djelatnosti, imate pravo na naknadu izgubljene dobiti. Ona se treba utvrditi financijskim vještačenjem, prema službenim podacima o vašem ostvarenom prihodu - dobiti, u periodu prije prometne nezgode, iz čega je potrebno utvrditi prosječni mjesečni iznos neto dobiti - dohotka i tada taj iznos utvrditi u periodu od trenutka prometne nesreće do trenutka isplate štete od strane osiguravatelja. Naime, u tom periodu niste imali vozilo kojim ste ostvarivali zaradu, odnosno dohodak.Ovakvim popravkom nije u cijelosti izvršena potpuna naknada - restitucija štete, pa ova činjenica da ste nabavili neke stare - rabljene dijelove te iste ugradili u svoje vozilo ne oslobađa nadležnog osiguravatelja obveze da Vam isplati onu štetu koja omogućava potpunu naknadu štete tj. cijenu nabavke novih rezervnih dijelova prema cijenama koje su bile aktualne u vrijeme nastanka Vaše štete. Ukoliko Vam osiguravatelj odbije izvršiti ovu naknadu imate pravo tu razliku u cijeni rezervnih dijelova ostvarivati u posebnom parničnom postupku.

Image
Imate pravo na nadoknadu izgubljene dobiti za vrijeme dok niste mogli koristiti poslovno vozilo
 

Zadnja Promjena ( Petak, 29 Siječanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL