Auto Portal - MOŽE LI OSIGURAVATELJ UMANJITI ODŠTETU NAKON POPRAVKA U PRIVATNOM ARANŽMANU
MOŽE LI OSIGURAVATELJ UMANJITI ODŠTETU NAKON POPRAVKA U PRIVATNOM ARANŽMANU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 01 Oľujak 2010

Image

Pročitala sam sve vaše savjete vezano za članke koji su vrlo slični mom problemu, no ipak bih zamolila za savjet, vezano za moj slučaj. Sudjelovala sam u prometnoj nezgodi, nakon čega mi osiguravatelj nudi odštetu umanjenu za 30 posto, zbog moje navodne suodgovornosti ('brzina vožnje'). Nakon toga ja odlazim na svako ročište suda, te je na zadnjem ročištu, uz angažiranje prometnog vještaka od strane suda, donesena presuda o mom oslobađanju od optužbe. Za prometnu nezgodu kriv je isključivo drugi sudionik. Odmah nakon nesreće u hitnoći sam popravila štetu na automobilu kod servisera (naime, putovala sam na posao iz Sesveta u Samobor, pa mi je popravak bio od izuzetne važnosti), ali nisam dobila (odnosno tražila) račun za popravak zbog jeftinije cijene te su u auto ugrađeni rabljeni li očuvani dijelovi.

Ponuda od osiguranja (umanjena za 30 posto) bila mi je potpuno čudna, jer su procijenili štetu oko 1000 kn nižu od one koju sam podmirila serviseru (10.100 kn). Ne znam je li bitno, ali procjenitelj je došao obaviti procjenu kod tog servisera, gdje je auto bio odšlepan odmah nakon nezgode. Moram priznati da mi je bilo sumnjivo to što se njihova ponuda skoro preklapala s cijenom servisera, no mislila sam da je to ipak u redu jer se radi o nagodbi. Nakon toga sam zatražila od ovlaštenog servisera da mi napravi ponudu na dijelove koji su oštećeni te dobivam iznos od oko 18.000 kn. Kako sam pročitala Vaše savjete da je osiguravatelj dužan nadoknaditi štetu i bez računa popravaka vozila te po cijeni novih dijelova (ako sam naravno ja to sve dobro shvatila) totalno sam zbunjena, jer mislim da me netko u toj cijeloj priči prevario i ne znam što tražiti od osiguravatelja u prigovoru kojeg im namjeravam poslati. Možete li me uputiti na neke Zakone o obveznim osiguranjima u prometu ili ZOO ili sudsku praksu na koje bih se mogla pozvati i tražiti svoja prava iz obveze koju su oni dužni izvršiti? Unaprijed hvala na odgovoru i lijepi pozdrav,

Maja

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

 

Sukladno sudskoj praksi, a temeljem čl. 1090 Zakona o obveznim odnosima, kod naknade imovinske štete potrebno je primjeniti institut 'poptune naknade', na način da se imovinsko stanje oštećenika dovede u stanje u kojem je bilo prije prometne nezgode. Dakle, neovisno o tome jeste li vozilo poravili u ovlaštenom servisu, koji vam je izdao račun s PDV-om, ili ste neke rerezvne dijelove nabavljali bez računa (skidali sa rabljenih vozila ili slično), odgovorni osiguravatelj vam je dužan potpuno nadoknaditi imovinsku štetu, sukladno sačinjenom 'izvidu štete', koji postoji u spisu osiguravatelja. Naime, imate pravo izbora hoćete li vozilo poraviti u ovlaštenom servisu ili 'u privatnom aranžmanu' i to ne može umanjiti obvezu osiguravatelja. Pismeno zatražite (pošaljite preporučeno ili kod njih urudžbirajte) da vam, temeljem navedenog, isplate preostalu razliku. Ako to odbiju, preostaje vam sudska tužba, a svi argumenti su na vašoj strani.

Image

Neovisno hoćete li auto popraviti u ovlaštenom servisu ili u privatnom aranžmanu, osiguavatelj vam je dužan isplatiti ouni iznos naknade štete

Zadnja Promjena ( Srijeda, 24 Veljača 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL