Auto Portal - OŠTEĆENIK SAMO OVJERAVA, A NE PLAĆA RAČUN
OŠTEĆENIK SAMO OVJERAVA, A NE PLAĆA RAČUN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 05 Oľujak 2010

Image

Nesreću je skrivio drugi vozač, čiji će osiguravatelj platiti štetu. Servis traži da vlasnik oštećenog vozila, odnosno moja tvrtka, plati PDV, koji će mu naknadno biti vraćen. Međutim, moje knjigovodstvo kaže da bi mi se u tom slučaju PDV vratitio samo 70 posto, a 30 posto bih izgubio. Moje je pitanje: trebam li ja, koji nisam prouzročio nesreću, platiti PDV, kako bih preuzeo popravljeni auto, iako bi mi se potom vratilo samo 70 posto PDV-a? To mi je potpuno nelogično, zato i postavljam pitanje.

Petar L.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

 

Uobičajeno se u likvidaciji naknade imovinske štete izdaje 'garancijska ovjera računa', odnosno vaša tvrtka dobiva original račun od servisa, te ga nosi u osiguravajuće društvo, koje treba platiti naknadu štete. Tamo se taj račun ovjerava pečatom, temeljem kojeg osiguravajuće društvo potvrđuje svoju obvezu da će isplatiti naknadnu izravno servisu, kako ne bi bilo višestrukog plaćanja (osiguravajuće društvo prvo vašoj tvrtki, pa tvrtka servisu), a vi s ovjerenim računom podižete automobil u servisu. Na takvom postupanju trebate inzistirati, jer u tom slučaju račun ne plaćate vi, odnosno vaša tvrtka, nego osiguravatelj plaća izravno servisu, pa nemate problema oko PDV-a.


Image

Neovisno hoćete li auto popraviti u ovlaštenom servisu ili u privatnom aranžmanu, osiguavatelj vam je dužan isplatiti ouni iznos naknade štete

Zadnja Promjena ( Petak, 05 Oľujak 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL