Auto Portal - KAKVI SU TURBODIZELAŠI 1.9 TDI 'PUMPA-BRIZGALJKA' SA 115 KS
KAKVI SU TURBODIZELAŠI 1.9 TDI 'PUMPA-BRIZGALJKA' SA 115 KS PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 07 Kolovoz 2010

Image

Zanima me kakvi su motori 1.9 TDI 115 KS pumpe duse, jer namjeravam kupiti Volkswagen Passata s tim motorom? Koje su mu mane i vrline?

Krešimir Vrkić

Taj je motor 1998. predstavljen u verziji sa 115 KS, od 2000. do 2003. proizvodio se sa 100 i 131 KS, a od tada samo sa 105 KS. Dakle, želite kupiti model star 10 - 12 godina, što je za dizelaša vrlo rizično, jer možete lako naletjeti na primjerak kojem predstoji ozbiljniji popravak (turbopunjač, sklopovi pumpi-nrizgalica...), a možda i generalni popravak. Radi se, inače, o vrlo solidnom automobile, koji iznimno dobro drži cijenu na tržištu I zbog toga je u startu skup, ali se naknadno na njemu pun one gubi. Slabo su mu mjesto kuglasti zglobovi prednjeg ovjesa i mjerač protoka zraka. Kad se koristi gorivo loše kvalitete, lako se začađi turbopunjač Garrett VNT 15. U tom je motoru nužno korištenje ulja po specifikaciji W 505.01, koje ima dodatke koje sprječavaju trošenje visoko opterećenog tarnog sklopa na pumpnom elementu. Dakle, ako nije korišteno takvo ulje, motor može biti istrošen, a da je sve drugo bilo u redu. Osjetljiv je i isparivač klima uređaj. Sve drugo je vrlo dobro. Kod kupnje je važno provjeriti da je održavan u ovlaštenom servisu, a rizik je da kupite primjerak s vraćenom kilometražom. U svako slučaju Passat 1.9 TDI tog godišta se kupuje isključivo nakon temeljitog pregleda, uz mjerenje kompresije.

dr. Željko Marušić

Zadnja Promjena ( Petak, 06 Kolovoz 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL