Auto Portal - POLICIJA KAŽNJAVA VLASNIKE KOJI NE ODJAVE VOZILA I NE VRATE PLOČICE
POLICIJA KAŽNJAVA VLASNIKE KOJI NE ODJAVE VOZILA I NE VRATE PLOČICE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

U Republici Hrvatskoj u policijskoj evidenciji je zabilježen velik broj vozila čiji vlasnici nisu u zakonskom roku, nakon isteka važenja prometne dozvole (registracije), odjavili vozilo i vratili registracijske pločice policijskoj upravi ili policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji. Radi povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa, smanjenja broja neregistriranih vozila na našim cestama, kao i smanjenja broja takvih vozila u prometnim nesrećama, sve policijske uprave oštrije kontroliraju i sve češće izdavaju obavezne prekršajne naloge protiv svih vlasnika vozila koji ni nakon prelaska roka od 15 dana, od dana isteka važenja prometne dozvole, nisu odjavili svoje vozilo i vratili registracijske pločice u nadležnu policijsku upravu ili postaju. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama obaveznim prekršajnim nalogom izricat će se vlasnicima vozila (fizičkim osobama) novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a za pravne osobe i obrtnike novčana kazna u rasponu od 5.000 do 15.000 kuna. Isto tako kažnjava se vozača vozila u iznosu od 2 000 kuna ukoliko upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana. Pokreće se prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom – uz izricanje kazne od 5 do 20 tisuća kuna, a jednako tako, a sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijska uprava, odnosno, policijska postaja izvršit će odjavu vozila, ako je važenje prometne dozvole isteklo za više od godinu dana.

Izvor: MUP

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 02 Siječanj 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL