Auto Portal - ZAKLADA AUTOMUSEUM VOLKSWAGEN
ZAKLADA AUTOMUSEUM VOLKSWAGEN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 24 Travanj 2010

Image

S otvorenjem posebne izložbe '25 godina AutoMuseuma Volkswagen – 25. travnja 1985. – 25. travnja 2010.' AutoMuseum Vokswagen je 23. travnja 2010. obilježio svoj 25-godišnji jubilej. Na sam rođendan, 25. travnja 2010. AutoMuseum Volkswagen poziva posjetitelje na dan otvorenih vrata. Posebna izložba '25 godina AutoMuseuma Volkswagen – 25. travnja 1985. – 25. travnja 2010.' konfrontira posjetitelje s 25 eksponata koji na 25 tematskih područja dokumentiraju tehnički i društveni preokret koji se dogodio od otvorenja AutoMuseuma. O tome govori i popratna brošura, koja je publicirana uz izložbu. Dan otvorenih vata podržat će brojni Volkswagen klubovi koji će prezentirati svoje ljubimce te koji s veseljem dočekuju zainteresirane posjetitelje. Jedan poseban gost također se prijavio za dan otvorenih vrata: Otto Weymann, organizator prvog skupa Buba za 'pra-bube' 1975., učinit će čast AutoMuseumu sa svojom Brezel Bubom iz 1942. te će prijeći 200 km od Simmerhausena auf der Achse do Wolfsburga.

Image

Za početke Volkswagen muzeja zaslužan je generalni direktor Heinrich Nordhoff u godini 1954. Prvi mali, ali vrijedan prostor s blagom Volkswagen koncerna uređen je 1967. u sklopu pogona. Međutim, 25. travnja 1985. slovi kao dan rođenja AutoMuseuma, u kojem je tehničko-povijesna zbirka Volkswagen koncerna u prostorijama nekadašnje tvornice odjeće s industrijskim karakterom i na izložbenoj površini od 5.000 četvornih metara postala po prvi put dostupna za javnost. Perjanice muzeja poput prototipova, rariteta za ljubitelje, ekscentričnih primjeraka, svjetskih prvaka i dugoprugaša otada oduševljavaju posjetitelje, te su učinili AutoMuseum Volkswagen mekom za VW-entuzijaste.

Image

Uslijedili su važni daljnji koraci. 1. siječnja 1992. muzej je pretvoren u općekorisnu zakladu – zakladu AutoMuseum Volkswagen. A u proljeće 2001. AutoMuseum dobio je novu orijentaciju: odmak od izlaganja marki Koncerna, te orijentacija na marku Volkswagen i njena dva tehnička koncepta – hlađenje zrakom i motor u stražnjem dijelu u ranim godinama, te hlađenje vodom u kombinaciji s motorom u prednjem dijelu vozila i s prednjim pogonom od 1970. Koncepcija muzeja pritom je od samog početka, kao jedan od prvih automobilskih muzeja, napustila tradicionalni način separacije izloženog predmeta i posjetitelja: iako sjedanje u izložena vozila nije moguće, posjetitelji ipak mogu većinu eksponata nesmetano obići. S početkom posebne izložbe produžuju se radna vremena AutoMuseuma. Od 23. travnja 2010. AutoMuseum će od utorka do nedjelje biti otvoren od 10.00 sati do 18.00 sati. Posebna izložba bit će prikazivana do 19. rujna.

(dvk)

Još fotografija…

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Petak, 23 Travanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL