Auto Portal - SUZUKI JIMNY SLAVI 40 GODINA PREDSTAVLJANJA
SUZUKI JIMNY SLAVI 40 GODINA PREDSTAVLJANJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Svibanj 2010
Image

Suzuki Jimny je simpatičan klasičan terenac niže klase, kakvi su još jedino Daihatsu Terios i Lada Niva. Malen auto, s nosećom šasijom i krutim ovješenjima sprijeda i straga te dodatnim reduktorom za terensku vožnju, vrlo je čvrst i iznimnih terenskih svojstava. Jedan je od rijetkih takvih primjeraka, odnosno malenih terenaca po klasičnoj koncepciji koji se nisu priklonili SUV izvedbi. To ga čini jednim od ‘posljednjih Mohikanaca’ klasične izvedbe. Predstavljen je 28. travnja 1970., kao Jimny 360, dugačak svega tri metra, a pokretao se dvocilindrašem obujma 359 ccm i snage 25 KS, koji je bio više po mjeri motocikla, nego terenca. Uglavnom se prodavao na domaćem tržištu, bio je spartanski opremljen, a rezervni kotač bio je smješten iza suvozačevog sjedala, pa se radilo o neobičnom trosjedu.

Image
Jimny je konstrukcijski sličan legendarnom Jeep Willysu iz 1940, što mu je osiguralo izvrsna terenska svojstva u najtežim uvjetima

Izvozna je varijanta imala oznaku LJ 10, ali se prodavao u malim serijama. Izvozni je uspjeh počeo 1974. na američkom tržištu modelom druge serije LJ 20 (1972. - 1975.). Prodaja na europskom tržištu počela je 1980. u Njemačkoj, a početkom 90-ih stigao je i na naše tržište. Radilo se o modelu treće generacije LJ 80 (1976. - 1981.), pomalo odraslom modelu sa 797 ccm, koji je među prvima u klasi imao radilicu s pet ležajeva, i karoseriju produženu na 320 cm. Godine 1986. predstavljen je model Samurai, kojim je 2007. oboren apsolutni visinski rekord. Čileanska se posada popela na sami vrh vulkana Ojos del Salado, na 6688 metara, što je najveća visina na koju se dosad popeo neki automobil.

Image
U protekla četiri desetljeća napravljeno je 2,5 milijuna simpatičnih japanskih terenaca niže klase koja i dalje oduševljavaju čvrstom i simpatičnom izvedbom

Aktualni je model predstavljen 1998. i još se dobro drži na tržištu, što potvrđuje uvjerljive kvalitete osnovne izvedbe. Dugačak je 339,5, širok 147,5 i visok 166 cm, a pokreće se japanskim benzincem obujma 1328 ccm i snage 85 KS ili Renaultovim turbodizelašem obujma 1461 ccm i snage 86 KS. Oprema se ručnim mjenjačem s pet stupnjeva i automatskim s četiri, a ima i dodatni reduktor te blokadu stražnjeg diferencijala. Najveće su mu vrline pouzdana i čvrsta izvedba (to pokazuje masa od 1140 do 1200 kg), izvrsna terenska svojstva, užitak u vožnji i razmjerno povoljna potrošnja. Prema statistikama ADAC-a Jimny je godinama među najpouzdanijim terencima na tržištu. Do sada je prodano više od dva i pol milijuna primjeraka, na svim kontinentima.

(žm)

Još fotografija...

Image

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 02 Svibanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL