Auto Portal - KAKO JE VOLKSWAGEN DOSPIO NA TRŽIŠTE
KAKO JE VOLKSWAGEN DOSPIO NA TRŽIŠTE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 11 Lipanj 2010

Image

'Promjena kolosijeka po britanskom naređenju', naslov je studije koja je uz pozivnicu predsjednika skupštine Donje Saske predstavljena u Leineschlossu u Hannoveru. Ova knjiga istražuje razdoblje od 53 mjeseca između 1945. i 1949. godine u kojem se tvornica Volkswagen GmbH nalazila pod upraviteljstvom britanske vojne vlasti. U tom razdoblju tvornica Volkswagen GmbH se iz tvornice naoružanja pretvorila u civilno tržišno poduzeće koje je sa svojim osobnim vozilima u Njemačkoj zauzelo najbolju startnu poziciju i koje je preko svoje prodajne i servisne organizacije bilo zastupljeno i na ostalim tržištima Europe. Knjiga 'Promjena kolosijeka po britanskom naređenju' povjesničara i publicista Markusa Lupa prikazuje preobrazbu tvornice Volkswagen GmbH u tržišno poduzeće između 1945. i 1949. godine. Knjiga je izdana kao 15. brošura niza brošura pod nazivom 'Povijesne bilješke' koje izdaje Volkswagen AG. Slijedi i izdanje na engleskom jeziku.

Image

Hermann Dinkla, predsjednik skupštine pokrajine Donje Saske na prezentaciji knjige izjavio je sljedeće: «Kad je tvornica Volkswagen GmbH iz komande britanskih oficira prešla u ruke pokrajine Donje Saske, između pokrajine Donja Saska i Volkswagena započelo je stabilno partnerstvo koje se dokazalo i u turbulentnim vremenima.» Bernd Wehlauer, zamjenik predsjednika cjelokupnog i koncernovskog savjeta Volkswagen AG-a naglasio je: «Britanski oficiri u tvornici okupljeni oko majora Ivana Hirsta s prvim demokratski izabranim savjetom poduzeća u studenom 1945. godine utabali su put prema «suodlučivanju» u Volkswagenu – a to je bitna mjera koja je sve do danas obilježila razvoj industrijskih odnosa u Wolfsburgu.»

Image

Dr. Manfred Grieger, voditelj povijesne komunikacije Volkswagen AG-a značaj britanskog upraviteljstva ocijenio je na sljedeći način: «Studija pod nazivom «Promjena kolosijeka po britanskom naređenju» objašnjava velike zasluge britanske okupacijske sile u rukovođenju Volkswagenom. To privredno čudo bilo je i tvornica Britanaca u trenutku kad je Volkswagen u Wolfsburgu prebačen na pravi kolosijek i time postao budućom lokomotivom zapadnonjemačke privrede.

Image

Markus Lupa, Promjena kolosijeka po britanskom naređenju. Pretvorba tvornice Volkswagen u tržišno poduzeće 1945.-1949., Wolfsburg 2010. godine (Povijesne bilješke, brošura 15) – dostupno u njemačkim trgovinama (ISBN 978-3-935112-41-3) pod cijeni od 14.90 eura.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Petak, 11 Lipanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL