Auto Portal - PREDSTAVLJAMO NOVI VOLKSWAGEN TOUAREG
PREDSTAVLJAMO NOVI VOLKSWAGEN TOUAREG PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 16 Lipanj 2010

Image

Novi Volkswagen Touareg u potpunosti jt novorazvijeno vozilo, a ono što se odmah može uočiti da ima drugačije dimenzije, dizajn karoserije je s više mekših i elegantnijih linija, te mu je smanjena visina i povećana dužina. Bilo, kako bilo, VW Touareg i dalje ostaje klasičan SUV. Novi VW Touareg je dugačak 4,8 metara, pa je za 4,3 cm duži od svog prethodnika. Visok je 1,71 metar, što je 2 cm manje od prethodnog modela, a širok je 1,93 metara, što je ostalo nepromijenjena vrijednost u usporedbi s prethodnikom. No, međuosovinski razmak je povećan za 4 cm i sada iznosi 2,90 metara. Vanjski i unutrašnji dizajn novog Touarega uobličen je u dobro poznatom stilu drugih aktualnih VW automobila.

Image
Novi VW Touareg je 208 kg lakši, niži i dulji od prethodnika

Downsizing se pokazao u punom svijetlu, jer novi Touareg je lakši za čak 208 kg u odnosu na stari model. No, i pored korištenja manje količine materijala, karoserija je za 5 posto čvršća i otpornija na uvijanje. Pri tom je potrošnja goriva smanjena 20 posto. Novi Touareg je dobio i neizostavni, te pomodni, stakleni panorama krov dimenzije 990 x 1452 mm koji se navodno može voziti bez problema sve do brzine 260 km/h, a iz VW-a se hvale da ni pri brzini 300 km/h ne stvara buku strujanja zraka. Između okruglih instrumenata je novodizajnirani multifunkcijski ekran koji je ovisno od paketa opreme i ugrađenog motora velik 5 ili 7 cola. Okrugli instrumenti imaju galvanski kromirani rub, a imaju crvene kazaljke, dok je osvjetljenje instrumenata izvedeno LED-om. Novorazvijeni je i audio-navigacijski sustav koji koristi 6,5 colski touchscreen, a tu je 6xCD izmjenjivač koji spada u serijski dio opreme. Na listi dodatne opreme je 'Navi RNS 850' koji ima trodimenzionalne navigacijske karte s topografijom. Cijeli sustav koristi tvrdi disk kapaciteta 40 GB, a od tog kapaciteta za muziku i filmove je na raspolaganju memorija kapaciteta 20 GB.

Image
Vanjski i unutrašnji dizajn novog Touarega uobličen je u dobro poznatom stilu drugih aktualnih VW automobila

VW tvrdi da novi Touareg pruža više mjesta za glavu, te za noge putnika na stražnjoj klupi. Tako je prostor za koljena putnika na stražnjoj klupi povećan sa 68 na 104 mm, a novost je i ta da se cijela stražnja klupa sada može uzdužno pomicati za 160 mm u tri različite fiksirane pozicije. Obujam prtljažnika je 580 litara, a može se preklapanjem stražnje klupe povećati na 1642 litara. Ručna kočnica novog Touarega aktivira se pritiskom na dugme. Touareg ima ugrađenu veliku količinu pomoćnih sustava kao što je 'Area View' sustav koji uz pomoć kamera ugrađenih u maski motora, vanjskim retrovizorima i stražnjim vratima sprečava mrtav kut i sve poglede snimljene kamerama prikazuje istovremeno na velikom ekranu na središnjoj konzoli. Na raspolaganju je i sustav koji automatski mjeri udaljenost vozila, start/stop uređaj, tempomat koji održava razmak s kočenjem sve do zaustavljanja, Bi-xenon prednja svjetla, Lane Asist, Side Asist, zračni ovjes…

Image
Top model u ponudi novog Touarega je hibridna verzija koju pokreće 3,0 V6 TSI benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva najveće snage 333 KS koji radi zajedno sa elektromotorom najveće snage 34 kW (47 KS)

VW je zamislio da top model u ponudi novog Touarega bude hibridna verzija, koju pokreće 3,0 V6 TSI benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva najveće snage 333 KS koji radi zajedno sa elektromotorom najveće snage 34 kW (47 KS). Ovaj trolitreni benzinac s kompresorom ugrađuje se i u Audi S4. Benzinski motor i elektromotor zajednički daju najveću snagu 380 KS i najveći okretni moment 580 Nm, pri čemu je prosječna potrošnja 8,2 l/100km uz emisiju CO2 od 193 g/km. Ovaj hybrid u potpunosti zamjenjuje dosadašnje motore – benzinski V8 i dizelski V10 koji više nisu u ponudi.

Image

VW Touareg koristi Parallel-Hybrid-System koji omogućava ubrzanje s mjesta do stotke za 6,5 sekundi i razvijanje najveće brzine 240 km/h. VW Touareg moguće je voziti i samo na električni pogon, pri čemu može razviti najveću brzinu 50 km/h, a benzinski V6 motor je odspojen od automatskog mjenjača s osam stupnjeva prijenosa. Sustav omogućava i 'klizanje', na primjer ako vozač do brzine 160 km/h otpusti gas, istog se trenutka mjenjač odspoji od V6 motora. Pri kočenju elektromotor radi kao generator i dopunjuje strujom nikal-metalhidridne baterije. Pri tom start/stop sustav u gradskoj vožnji dodatno štedi gorivo. Uz doplatu nudi se i Terrain Tech Packet koji ima reduktor te centralni i stražnji diferencijal sa zaključavanjem do 100 posto.

Image

VW Touareg pokreće 3,0 V6 FSI benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva najveće snage 280 KS i najvećeg okretnog momenta 350 Nm koji ima prosječnu potrošnju goriva od 9,9 l/100km (smanjena za čak 2,5 litre). U ponudi je i V6 dizelski motor 3,0 TDI (common-rail) sa 240 KS i 550 Nm s prosječnom potrošnjom od 7,4 l/100km (smanjena za 1,9 litara). U ponudi je i novi V8 TDI (common-rail) dizelski motor obujma 4,2 litre koji ima snagu od 340 KS i najveći okretni moment od čak 800 Nm. Prosječna potrošnja ovog motora je 9,1 litara.

Davor Kindy

Još fotografija...

Image

Image

Image

Pogledfajte video novog VW Touarega:
 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 30 Lipanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL