Auto Portal - PEUGEOT SLAVI SVOJIH PRVIH 200 GODINA
PEUGEOT SLAVI SVOJIH PRVIH 200 GODINA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 21 Lipanj 2010

Image
Peugeot Type 2 iz 1890. godine, prvi Peugeot na benzinski pogon

Od 1810. godine ime Peugeot i njegov zaštitni znak – Lav, krase alat, krinoline, mlince za kavu, bicikle, motore, skutere i automobile. U svaki od tih proizvoda Peugeot je unio dašak inovativnosti i suvremenosti, oslanjajući se na svoje industrijske korijene bazirane na obradi željeza. U 1810. godini, pretvaranjem mlina u ljevaonicu željeza, Peugeot započinje svoju industrijsku aktivnost. S razvojem proizvodnje niču i pogoni u raznim mjestima francuske regije Franche-Compté (Audincourt, Valentigney, Beaulieu, Pont-de-Roide, Sochaux, odakle potiču korijeni marke Peugeot. U pogonima se proizvode alat, krinoline, mlinci za kavu, korzeti, šivaće mašine…Još je prerano za proizvodnju automobila i motora… U 1858. godini, lav postaje zaštitni znak Peugeota. 1882. godine Peugeot proizvodi i svoj prvi bicikl, a 1889. godina povijesna je godina za Peugeot. Armand Peugeot, predvidjevši ogroman potencijal novog pravca - proizvodnje automobila, inicira proizvodnju Serpollet-Peugeot, prvog automobila koji nosi ime Peugeot. U Peugeot tvornicama u to vrijeme radi već 1.100 zaposlenika. 1890. godine slijedi proizvodnja prvog Peugeot automobila na benzinski pogon – Type 2, opremljenog Daimlerovim motorom.

Image
Peugeot 401Eclipse prvi Peugeot kabriolet s tvrdim sklopivim krovom iz 1934. godine

Od modela koji su najviše obilježili razvoj marke Peugeot, svakako treba izdvojiti model 403, prvu velikoserijsku limuzinu opremljenu dizelskim motorom, 205 – automobilsku ikonu zahvaljujući brojnim verzijama i sportskim uspjesima, 607-prvi Peugeot model u koji je ugrađen inovativni filtar čestica. Ne treba zaboraviti ni automobilski sport, uvođenje dizelskog motora HDi FAP na utrci 24 sata Le Mansa, najzahtjevnijoj utrci na svijetu po pitanju izdržljivosti i pouzdanosti. U novije vrijeme Peugeot je proizveo i BB1, gradski automobil baziran na kombinaciji automobila i motora, a ubrzo bi trebao lansirati na tržište 3008 hibrid i električni automobil - Ion.

Image
Peugeot bicikl u Peugeot muzeju u Sochauxu

Na početku 20. stoljeća, Peugeot ima 50% francuske proizvodnje i modeli se izvoze iz regije Franche-Comté u Europu ali i Latinsku Ameriku. Internacionalizacija Peugeota pojačava se krajem 90-ih godina lansiranjem modela 206, čija je prodaja dosegla više godina za redom više od 800.000 primjeraka i više od 6 milijuna primjeraka ukupno. Danas je Peugeot prisutan u više od 160 zemalja svijeta i nastavlja svoj razvoj u Kini, Rusiji i Latinskoj Americi, lansiranjem specifičnih modela poput 408-ice ili Hoggara.

Image

Prvi Peugeot automobil s tvrdim pomičnim krovom proizveden je još davne 1934. godine. Bio je to 401 Eclipse, čiji se pomični krov sklapao u prtljažnik. Nasljednik 401 Eclipse, 206 CC, približio je ovaj tip karoserije široj publici i bio zaslužan da Peugeot postane lider prodaje ovog tipa automobila sa 700.000 prodanih primjeraka. Kasnije su uslijedila još 2 modela – 307 CC i atraktivni 308 CC, pridošao na tržište prošle godine. Peugeot automobili poznati su po uzornom držanju ceste. Udobnost, sigurnost i užitak u vožnji ključ su doživljaja automobila. 201 bio je prvi automobil s neovisnim prednjim kotačima, koji je osiguravao udobnost svim putnicima u automobilu. Od tada Peugeot inženjeri stavljaju uživanje u vožnji - bez žrtvovanja udobnosti – u centar doživljaja automobila, dok Peugeot postaje referenca po pitanju ovjesa.

Image
Peugeot X i Xavier Peugeot, direktor marketinga i komunikacija Peugeota u Muzeju Aventure Peugeot u Sochauxu

Od 1929. godine Peugeot je počeo koristiti inovativni sistem imenovanja svojih modela koristeći tri znamenke s 0 u sredini, koji se koristi do danas. Prvi model takvog sistema bio je 201:
- prvi broj označava familiju kojoj pripada model i njegovu veličinu u gami
- drugi broj – 0 – je poveznica između prvog broja i generacije unutar familije
- treći broj označava generaciju modela

Image
Peugeot 205 T16

Povijest Peugeota usko je vezana za automobilska natjecanja, u kojima je Peugeot nanizao brojne uspjehe. Prva utrka na kojoj je Peugeot pobijedio bila je još davne 1895. godine, na relaciji Pariz-Bordeaux-Pariz. Zatim slijede pobjede na 500 milja Indianapolisa (1913., 1916. i 1919.), te brojne pobjede s modelima 302, 404 i 504 na utrkama izdržljivosti. Od svih Peugeot modela, 205 najbolje oslikava borbeni duh Peugeota, ne samo komercijalno nego i u automobilskim natjecanjima širom svijeta. Ovaj apetit za pobjeđivanjem Peugeota u automobilskom sportu rezultira osnivanjem sportskog odjela, koji će proizvesti trkaće modele koji će puno puta pobjeđivati na natjecanjima od Formule 1, do relija i utrka izdržljivosti. Nakon povratka u Le Mans, Peugeot je u 2009. godini ostvario dvostruku pobjedu s 908 HDi FAP.

Image
Peugeot 905

Muzej Aventure Peugeot u Sochauxu otvoren je 1988. godine i u njemu su izloženi predmeti, motori i automobili. Postav muzeja čini više od 450 automobila, 350 motora i bicikla i više od 3.000 predmeta. U 2010. godini Peugeot predstavlja novi projekt marke kojim definira svoj cilj : popeti se za 3 mjesta u svjetskom poretku automobilskih marki do 2015. godine, postati referenca u području dizajna i postati lider u području mobilnosti. Da bi postigao taj cilj, Peugeot namjerava lansirati 14 novih modela do 2012. godine, uvesti nove stilske linije preuzete s konceptnog automobila SR1, ponuditi nove usluge mobilnosti i novi vizualni identitet s još modernijim znakom lava i novim sloganom: Peugeot, Motion & Emotion. S 55 milijuna proizvedenih primjeraka i kapacitetom pružanja usluga globalne mobilnosti, Peugeot može gledati s povjerenjem u budućnost i prihvatiti izazov stvaranja još veće harmonije između automobila i njegovog okoliša. U 2010. godini Peugeot lansira na tržište i RCZ – sportski 2+2 coupé, prvi Peugeot model koji nosi najnoviji znak lava i prvi Peugeot model bez kombinacije brojeva s nulom u sredini.

Davor Kindy

Image
Muzej Aventure Peugeot u Sochauxu

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 20 Lipanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL