Auto Portal - SPORTBACK NIJE UMOTVORINA MODERNIH DIZAJNERA I MARKETINŠKIH GENIJA
SPORTBACK NIJE UMOTVORINA MODERNIH DIZAJNERA I MARKETINŠKIH GENIJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 30 Srpanj 2010

Image
Audi 100 Avant iz 1977. godine

Sportback –kako to pametno i posebno sofisticirano izvući. Ako ste dovoljno mladi i imate malo godina na svojim ramenima, sigurno ste progutali udicu u obliku novouvedene klase kupea sa četvora vrata. Rekli bismo genijalno rješenje marketinških stručnjaka koji su našli novu klasu automobila koja interesira velik broj kupaca. No, da li je to baš tako? Ne, nije, nikako. Oni koji više pamte ili su stariji i poznaju automobilsku industriju, osobito njenu ne tako daleku prošlost, sigurno će vam reći da tako bučno reklamirana nova klasa ‘4 door coupe’ nije nikakav novitet, a ni revolucionarno dizajnersko rješenje kakvim PR stručnjaci svih vodećih proizvođača automobila pokušavaju uvjeriti potencijalne kupce.

Image
Audi 100 Coupe iz 1969. godine

Pokušajmo to na lijepi način pokazati na primjeru svježe predstavljenog modela automobila takve vrste – Audi A7 Sportback. Na fotografijama uz ovaj članak možete vidjeti prethodnika modernom A7 Sportbacku – to je automobil Audi 100 C2 Avant iz 1977. godine. Premda sada vremešni starac Audi 100 Avant ne nosi u svom imenu obilježje modernog četverovratnog kupea, on u svakom slučaju svojom koncepcijom zadovoljava današnje kriterije za tu ‘novoosnovanu’ klasu automobila. Oblikom mu je vrlo sličan i Audi 100 Coupe iz 1969. godine, ali on je ipak prije svega koncipiran odmah u startu kao čistokrvni kupe sa dvoja vrata na bokovima. Uostalom, dobri poznavaoci automobila sve više negoduju i kažu da pravi kupe mora imati dvoja vrata, a da pomodna rješenja u stilu ‘4 door coupe’ ne priznaju pod pravi kupe.

Image
Audi 100 Avant (1977.)

Svoj prvi ‘Avant’ tvornica Audi je plasirala na drugoj generaciji Audija 100 iz 1977. godine. Bila je to karoserijska verzija koja je oblikom bila na pola puta između kupea i klasičnog karavana, imala je petora vrata, a kod Audija je ime Avant ipak označavalo karavansku karoserijsku verziju. Avant verzija proizvodila se tih godina istovremeno s karoserijskim verzijama Audi 100 kupe s dvoja vrata i Audi 100 trovolumenskom limuzinom sa četvora vrata.

Davor Kindy

Image
Audi 100 Avant (1977.)

Image
Audi 100 Coupe (1969.)

Image
Audi 100 Coupe (1969.)

Image
Audi 100 Coupe (1969.)

Zadnja Promjena ( Utorak, 17 Kolovoz 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL