Auto Portal - BMW M1 PRVI I JEDINI SERIJSKI BMW S CENTRALNO POSTAVLJENIM MOTOROM
BMW M1 PRVI I JEDINI SERIJSKI BMW S CENTRALNO POSTAVLJENIM MOTOROM PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 31 Srpanj 2010

Image

Uvjereni smo da i tek površni poznavaoci automobila znaju priču o automobilu BMW M1. Ova istinska automobilska ikona podjednako je popularna premda je prošlo više od 30 godina od njenih zvjezdanih trenutaka, a na kraju krajeva ovaj super sportski model i nije proizveden u ogromnim količinama. BMW M1 proizvodio se od 1978. do 1981. godine i ukupno je proizveden samo 451 primjerak ovog cestovnog sportskog automobila. No, to nije bila prepreka za organiziranje posebnog natjecateljskog automobilističkog kupa BMW M1 automobilima koji se vozio kao predvožnja Formuli 1.

Image
Prvi i jedini serijski proizveden BMW s centralno postavljenim motorom napravljen je u samo 451 primjeraka

M1 je izraziti sportski dvosjed, prvi i jedini serijski BMW automobil s centralno postavljenim motorom koji je pokretao stražnje kotače. BMW M1 razvijen je u suradnji s Lamborghinijem, dok je karoseriju oblikovao legendarni Giorgetto Guigiaro. Pokretao ga je 3,5-litreni atmosferski benzinski redni motor sa šest cilindara koji razvija najveću snagu 277 KS koju je na stražnje kotače prenosio ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa. BMW M1 razvija najveću brzinu 260 km/h. Doba je to kada je elektronika bila tek na početku primjene u konstrukciji automobila, pa je ovaj model i zbog toga poseban. Tako odlično sačuvan primjerak BMW M1 iz 1980. godine s pređenih samo 43.200 km na svom brzinomjeru ima vlasnik iz Scotts Valley u Kaliforniji i koji ga je spreman prodati za iznos od 250.000 dolara. Uspjeli smo saznati i cijenu iz 1978. godine za BMW M1 koji se kao novi prodavao po cijeni od oko 100.000 tadašnjih njemačkih maraka (DEM), što je preračunato oko 45.000 dolara.

Davor Kindy

Još fotografija…

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Srijeda, 28 Srpanj 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL