Auto Portal - PREDSTAVLJAMO INFINITI FX30d
PREDSTAVLJAMO INFINITI FX30d PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 02 Kolovoz 2010

Image

Marka Infiniti dolazi iz Japana. To je u biti super luksuzna marka Nissan kojom se parira Hondinoj Acuri i Toyotinom Lexusu. Infiniti je marka koja u ponudi ima različite modele automobila - limuzina, coupé, kabriolet, SUV i crossover vozila. Vozila marke Infiniti dolaze na tržišta diljem svijeta i počinje s prodajom putem ovlaštene mreže Infiniti Centara ili koncesija kojima su zajednički individualni pristup i vrlo visoka razina usluge prema kupcima. Infiniti Europe je do danas otvorio 35 Centara, uključujući one u gradovima Pariz, Madrid, Barcelona, Valencija, Milano, Atena, Antwerpen, Varšava, Rim, Zurich, Roterdam, Sofija, Amsterdam, Prag, Padova i Ženeva, a tvrtka Grand Auto otvorila je Infiniti centar u Zagrebu. Prvi Infiniti model s dizel motorom temelji se na luksuzu po kojem je marka automobila iz Japana poznata. Uz izvanrednu eleganciju, plus zvuk i odaziv nalik sportskom benzinskom motoru, novi V6 lansira FX30d u samu žižu europskih SUV modela – te ga prebacuje u drugu fazu probijanja vozila Infiniti na europsko tržište.

Image
Infiniti FX30d je prvi Infiniti dizel ikad, a dizajniran je posebno za Europu

Infiniti najveći, najsmjeliji i najbolje prodavan model, FX crossover, prvi je model koji će ovu japansku tvrtku proizvođača luksuznih automobila odvest na tržište dizel modela - te u samo središte europskog tržišta automobila po prvi put. Utemeljen na svim poznatim, tradicionalnim vrijednostima tvrtke, FX30d u Europi kreće u prodaju od ljeta 2010. godine (ovisno o tržištu) a ne poznaje nikakve kompromise u svrhu manje emisije CO2 jer mu nisu potrebni. Da bi bio usklađen sa snažnim izgledom modela FX, dostupan je novi 3,0-litreni V6 dizel motor s okretnim momentom od 550 Nm, odnosno najboljim u svojoj klasi. Samo nekoliko SUV modela iz svih klasa može mu parirati po pitanju potrošnje goriva, s prelaskom do 1100 km između dva punjenja spremnika i s potrošnjom goriva od 7,8 l/100 km (izvan gradska vožnja). Izrađen posebno za europske uvjete i europske vozače, ovaj posljednji model koji će nadopuniti proizvodni program FX opremljen je izvanrednim dizel motorom koji osigurava eleganciju dok istovremeno puno toga od sportskog automobila ostaje u srcu. Kao i na svakom drugom Infiniti modelu, užitak vožnje je najvažniji, osobito na S verziji sa Stražnjim aktivnim upravljanjem (RAS) u osnovnoj opremi. Sve verzije su od benzinske inačice modela FX naslijedile prilagodljivi mjenjač sa 7 brzina – nadopunjen komandama za mijenjanje brzina na upravljaču napravljenim od magnezija. Jednako je uzbudljiva i druga Infiniti specijalnost, bogata oprema. Taj dio priče dodatno je obogaćen ekskluzivnom dostupnosti sustava za sprječavanje prelaska u drugi prometni trak (JDP) na modelu FX30d. Prva zaštitna tehnologija takve vrste, premijerno prikazana u Europi, ne upozorava samo na ‘napuštanje prometnog traka’ nego i automatski djeluje lagano navodeći vozilo nazad do zacrtanih oznaka prometnog traka.

Image
Mogućnost odabira luksuznog GT ili sportskog S modela, oba s novim razinama opreme

Model s V6 dizel motorom na tržištu označava početak druge faze tihog i agresivnog ulaska na europsko tržište vozila Infiniti. Od dizel inačice se očekuje da će ostvariti 85 posto ukupne prodaje modela FX, automobila koji je već ispunio praktički sve potrebe sa svojim prostranim putničkim prostorom u koji se lako može smjestiti pet odraslih osoba, te stražnjim sjedalima koja se vrlo jednostavno mogu rekonfigurirati. Dodavanjem dizel pogonskog agregata i suočavanjem s rivalima poput modela BMW X5 i X6, plus Porsche Cayenne na čelu, prodajni potencijal modela FX je gotovo upeterostručen – jer modelu FX se na tržištu otvara više od tri trećine sektora s SUV dizel modelima, a zbog njegove jedinstvene kombinacije dizajna, kvalitete izrade i tehnologije. Na tisuće vozača diljem Europe sad može dodati Infiniti FX svom popisu želja – a bez da njegov status najindividualnijeg SUV vozila bude ugrožen. Dizel inačice modela FX, preteča obitelji Infiniti modela za Europu s dizel motorom, dolazi u prodajne salone manje od dvije godine nakon prvog modela s benzinskim motorom. 2008. godine Infiniti je tek započinjao u Europi, ali danas, s 35 Infiniti Centara otvorenih u 16 zemalja, infrastruktura je dovoljno snažna da se benzinskim modelima pridruži i dizel FX – ključ planova za širenje na europskom tržištu. Preuzimajući 55 posto ukupne prodaje vozila Infiniti u Europi od svog prvog izlaska na tržište, benzinski FX postao je ne samo vodeći model u proizvodnom programu, nego i najprodavaniji. Popularnost među kupcima slagala se s entuzijazmom s kojim su o njemu pričali jedni od ponajboljih europskih automobilskih časopisa. Tijekom mnogih grupnih testiranja, FX se pozicionirao puno ispred svojih njemačkih SUV rivala.

Image
V9X: prvi Infiniti dizel motor

Kao posljedica bogate osnovne opreme modela FX i zato što kupci traže vrhunske specifikacije, model FX je u prosjeku, u Europi, jako dobro opremljen: sedam od deset modela opremljeno je Inteligentnim regulatorom brzine, sedam od 10 njih dolazi s Infiniti Around View višefunkcijskim zaslonom, dok su gotovo svi (98 posto njih) opremljeni priznatim sustavom za navigaciju i zabavu Connectiviti+ DVD. Tko su vlasnici vozila Infiniti? Pa jedno je sigurno, svi su oni izvanredne ličnosti. Ono što im je zajedničko jest da su mladi (prosječna dob iznosi 47), poduzetnici su i prešli su na Infiniti s drugih marki premium vozila, među kojima se BMW ističe kao najčešća pojava. Audi, Mercedes i Porsche su po broju tri sljedeća proizvođača koje su novi vlasnici modela FX zamijenili s markom Infiniti. Više od posto vlasnika modela FX je već posjedovalo SUV. Što se tim ljudima toliko svidjelo na modelu FX? Infiniti istraživanja pokazuju da vlasnici stavljaju pod broj jedan kad moraju ocijeniti FX njegov dizajn, odmah nakon toga slijede bogata osnovna oprema, kvalitetna tehnologija korištena na vozilu, ubrzanje, kvaliteta i dizajn unutrašnjosti.

Image
V6 motor ima najveću snagu 238 KS i najveći okretni moment 550 Nm

Infiniti očekuje da će tržište velikih SUV modela u Europi ostati stabilno do 2012. godine, nakon čega se očekuje lagani porast Takva slika je u velikom kontrastu u odnosu na pad prodaje u tom sektoru koji je započeo 2007. Taj pad je sad zaustavljen. Njemačka je najveće zapadno europsko tržište velikih SUV vozila, a od ostalih se među prvih šest ubrajaju Velika Britanija, Italija, Španjolska, Francuska i Belgija. Kupci su i dalje odani svom odabiru velikog SUV vozila. Odanost kupaca spram dizel motora je još veća, sa njih osam na svakih 10 u tom sektoru tržišta koji kažu da uopće ne žele niti razmišljati o nekoj drugoj vrsti goriva. Najvažnije je za kupce koji bi mogli poželjeti benzinsku inačicu, da modeli FX37 i FX50 ostaju sastavni dio europske linije marke Infiniti. Rezultat je ekskluzivan i vrlo individualan proizvodni program crossover modela visokih performansi s modelom FX30d točno pogođenim, na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Miks modela motora za novi FX proizvodni program bit će u omjeru 85 posto u korist dizel motora, 8 posto u korist V8 benzinskog motora i 7 posto u korist V6 benzinskog motora.

Uvođenje 3,0-litrenog V6 motora omogućuje modelu FX da se natječe sa 76 posto kandidata u velikoj klasi SUV vozila. Vozila dostupna u tom sektoru su brojna i raznolika, ali Infiniti se ističe u odnosu na glavne konkurente sa svojim modelom FX30d: glavni konkurenti su mu BMW X6 i najnovija verzija modela Porsche Cayenne. FX30d ima veći zakretni moment od vozila BMW, a postiže i veću maksimalnu brzinu, a vozilu Porsche također može konkurirati snagom i zakretnim momentom. FX30d se značajno ističe u odnosu na sve konkurente s bogatom osnovnom opremom, baš poput kao što to čine i benzinske inačice FX37 i FX50. Ako se u to uključi i dodatna oprema, FX europskim kupcima nudi u prosjeku 17 posto cjenovne prednosti u odnosu na konkurentna vozila.

CIJENE INFINITI FX U HRVATSKOJ:
Image

Kada je donesena odluka o početku prodaje vozila Infiniti u Europi, dizel motor se činio nužnim. Ali to je morao biti motor izrađen u skladu s temeljnim vrijednostima marke Infiniti i bez kompromisa u užitku vožnje. U fazi istraživanja, nakon traženja drugih opcija, Alijansa je odlučila razviti vlastiti, V9X common-rail 3,0-litreni V6 motor s piezo brizgaljkama i visokim (1800 bara) tlakom goriva. Od prvog dana je Infiniti bio fokusiran na razvoj tog motora i doslovce njegovog vozača, uključujući u to donošenje ključnih odluka od lijevanja bloka motora od sabijenog grafitnog čelika (CGI) kako bi se naglasili ključni atributi marke, poput male težine i elegancije, koji se obično više povezuju s benzinskim motorom. Takav kakav je ugrađen u model FX30d, V6 je pogonski agregat po mjeri za vozila Infiniti. Iako je V9X dovoljno fleksibilan i odgovara nizu modela Alijanse s pogonom na prednje ili stražnje kotače i pogonom na sva četiri kotača, te je usklađen s Infiniti specifikacijama, V6 je prošao brojne promjene kako bi se uskladio s posebnim potrebama Infiniti automobila. Sastavni dijelovi jedinstveni za taj motor su: blok motora, koljenasta osovina, kolektor usisa, sustav ubrizgavanja goriva, sustav povrata ispušnih plinova, turbokompresor, karter ulja i katalizator. Motor V6 na modelu FX30d i izgleda potpuno drugačije od motora V9X u bilo kojoj drugoj primjeni na vozilima Alijanse.

Zbog dobrih karakteristika cijelog paketa, te ujednačenosti i pouzdanosti koljenaste osovine, motor V6 ima kut od 65 stupnjeva, s turbokompresorom postavljenim između glava motora. Glave motora su aluminijske dok CGI blok motora osigurava izvanrednu snagu na svoju malu težinu. CGI je 75 posto krući od željeza, ali u slučaju bloka motora na modelu FX30d, teži 22 posto manje. Naslijeđena krutost motora je značajan faktor koji modelu FX30d osigurava uglađenost bez traženja dodatne težine s primjerice osovinama za ujednačavanje koljenaste osovine ili rebrastim osovinama. Motor modela FX30d je prirodno uglađen, te gotovo nečujan iz unutrašnjosti u praznom hodu i pod stalnim opterećenjem, dok je sva buka koja se eventualno može čuti prilikom snažnog ubrzanja ona čista buka sportskog motora V6. Turbokompresor s promjenjivom geometrijom povećava snagu na 175 kW (238 PS) pri 3750 o/min, čineći taj motor jednim od najsnažnijih dizel pogonskih agregata na tržištu. A mogao je biti još snažniji; Infiniti inženjeri mogli su postići zadane performanse čak i nakon ponovnog ugađanja motora i povećanja njegove snage za 20 PS, a za poboljšanje radnih karakteristika i smanjenje emisije štetnih plinova. Zakretni moment motora V6 od 550 Nm, čija se maksimalna vrijednost postiže na 1750 o/min, može parirati najboljima u klasi (Porsche Cayenne dizel) a modelu FX osigurava izvanredne sposobnosti preticanja.

Image
212 km/h, 0-100 km/h za 8,3 sekunde

U kombinaciji s automatskim mjenjačem sa 7 brzina s prilagodljivom komandom za mijenjanje brzina - Adaptive Shift Control (ASC), performanse su impresivne: maksimalna brzina iznosi 212 km/h, a za ubrzanje od 0-100 km/h potrebno mu je samo 8,3 sekunda. Lagan, vrlo kruti i velike linearne snage bez zaostajanja, čak i ispušni sustav novog motora izbrušen je do krajnjih sportskih granica. 3,0-litreni V6 motor je dizel motor koji će zasigurno izmamiti osmijeh na licima najžešćih obožavatelja benzinskih motora. FX30d postavlja standarde, ali i utire putove drugim Infiniti modelima koji će uslijediti. Dok lagano kreće europeizacija proizvodne linije, dizel verzije modela EX coupé crossover i sasvim nova limuzina M-Line uslijedit će nakon modela FX30d tijekom 2010. Kao i dizel inačica, proizvodni program FX je diljem Europe dostupan s izvanrednim benzinskim agregatom pod poklopcima motora modela FX37 i FX50, modela koji su u sklopu FX proizvodnog programa izašli u Europi 2008. godine 2008. 3,7-litreni V6 i 5,0-litreni V8 dolaze s kraticom VVEL, a Infiniti jamči veliku snagu i minimalnu potrošnju gorivu. VVEL je kratica za promjenjivi sustav otvaranja i zatvaranja ventila - Variable Valve Event and Lift, patentiranu tehnologiju koja stalno podešava rad ventila, te tako oslobađa veliku snagu i osigurava veći zakretni moment i manje emisije štetnih plinova od klasičnih motora s promjenjivim sustavom podešavanja ventila.

Infiniti motor V8 je pravo remek djelo inženjeringa – dvostruke, simetrične usisne cijevi, koljenasta osovina s mikro završnom obradom, lagani klipovi, vrlo tihi pogonski lanci bregastih osovina i ventilator hlađenja s električnim upravljanjem su ono od čega se sastoji, zajedno s tehnologijom VVEL. Ali ono što najviše impresionira je ono što je taj motor kadra – FX50 S je jedan od najbržih i najnagrađivanijih crossover vozila na cesti, s ubrzanjem koje oduzima dah i muževnim zvukom ispušnog sustava koji to dokazuje. Motor ima snagu od 287 kW (390 KS) na 6500 o/min, s graničnom vrijednosti broja okretaja motora višom za 300 o/min – relativno visoko za V8 zahvaljujući tehnologiji VVEL. Najveći okretni moment iznosi 500 Nm na 4400 o/min, a već i manja vrijednost od toga osigurala bi da mu vučne snage nikada ne nedostaje. U kombinaciji s automatskim mjenjačem sa 7 brzina s prilagodljivom komandom za mijenjanje brzina (ASC), FX50 S ima izvanredno ubrzanje od 0-100 km/h za samo 5,8 sekunda. Prednosti sustava VVEL vidljive su ako se pogledaju potrošnja goriva i emisije štetnih plinova za model FX50 S: 13,1 l/100 km (u kombiniranoj vožnji) i 307 g/km CO2.

Image
9,0 l/100 km (u kombiniranoj vožnji) i 15 posto manje emisije CO2 od modela FX37

Model FX37 pogoni izvanredan 3,7-litreni V6 Infiniti motor. Redoviti pobjednik i osvajač neovisnih nagrada, ovaj motor s dvije bregaste osovine po glavi i 24 ventila proizvodi snagu od 235 kW (320 KS) na 7000 o/min i ima zakretni moment od 360 Nm na 5200 o/min. Ovaj motor, koji je u cijelosti od lake legure, nije tek slabija verzija motora V8, te vozilu FX osigurava performanse kojih bi se posramili i mnogi sportski automobili: postiže ubrzanje od 0-100 km/h za 6,8 sekunda, a najveća brzina mu iznosi 233 km/h. Potrošnja goriva modela FX37 (u kombiniranoj vožnji) iznosi 12,1 l/100 km, dok su emisije CO2 282 g/km. Bez obzira na model motora, sva vozila FX opremljena su u osnovnoj opremi komandama za mijenjanje brzina na kolu upravljača, koji je sastavni dio ne samo Infiniti automatskog mjenjača sa 7 brzina nego i FX sportskog izgleda. U ručnom načinu rada, komande od magnezija omogućavaju vozaču promjenu brzina bez micanja ruku s kola upravljača, što je vrlo pogodno za preciznu kontrolu brzine koja je potrebna na brdovitim ili vjetrovitim cestama.

Vanjski dizajn je ono što kupci stalno ističu kao primarni razlog za odabir vozila FX, a model FX30d naslijedio je svu dobru, atletsku građu svojih benzinskih preteča. Jedan pogled je dovoljan da se uoče snažna osobnost vozila FX. Njegova karoserija uopće ne sliči dizajnom na klasični 4x4 ili luksuzni automobil, već je njen izgled vrlo sportski premda se radi o velikom SUV vozilu. Zapravo, FX je daleko najduži ili najviši crossover u svojoj klasi i to je činjenica koju dodatno naglašavaju njegove vizualne značajke – dugi poklopac motora, mišićava ramena I profil stakla nalik onome na coupé inačici – jer se pravi učinak može postići samo savršenim proporcijama. Ništa nije “na štulama” na modelu FX30d. Snažan izgled dodatno je naglašen dugim međuosovinskim razmakom i širinom traga kotača, a jedino što ostaje suvišno su prevjesi, osobito sprijeda gdje sjeda motora i skroz otraga na Infiniti šasiji s konfiguracijom “sprijeda i u sredini”. Takav raspored je ono što osigurava dinamičnost, kao i sve estetske prednosti. Aluminijski kotači ispod izbočenih koševa blatobrana izgledaju bezobrazno dobro: na dizel inačicama u osnovnoj opremi su 20 inčni aluminijski kotači, ili 21 inčni na modelima iz S linije.

Image
Europska premijera nove zaštitne funkcije: Sustav za sprječavanje prelaska u drugi prometni trak - Lane Departure Prevention

Dizajnerske značajke poput rešetke s dva lika, valovitog poklopca motora i upadljivih farova osobitosti su i ostalih Infiniti modela. Forma u službi funkcionalnosti –na primjer kromirani uvodnici zraka odvode zrak uz motornog prostora kroz zračni kanal prednjih kotača, te tako smanjuju tlak zraka ispod poklopca motora i smanjuju podizanje prednjeg kraja za pet posto – za veću stabilnost u vožnji pri velikim brzinama. Inženjeri su sve razradili do najsitnijih detalja za pravilno upravljanje protokom zraka. Bočne stranice obloge prednjeg branika, stražnji krovni spojler, pa čak i stražnja LED svjetla, oblikovani su sukladno prolasku vjetra. Posao se isplatio jer koeficijent vuče iznosi 0,36. FX30d je dostupan s istim mogućnostima odabira boje karoserije, kože i obloga kao i preostali modeli iz linije FX – uz jednu osobitost dostupnu samo na modelu s dizel motorom, kombinaciju Moonlight bijele boje karoserije (naravno boja je otporna na ogrebotine) s Java kožnim presvlakama.

Napredna FM (Front Midship) platforma vozila FX, lagana konstrukcija, snažna aerodinamičnost i vrlo učinkovit, elegantan sustav pogona na sva četiri kotača osiguravaju savršeno okruženje za novi V6 dizel motor izrađen po mjeri za Infiniti. Kruta konstrukcija FM platforme osigurava raspodjelu težine sprijeda i straga kao na sportskim automobilima, a relativno nisko gravitacijsko središte je kao naručeno za stabilnu vožnju u zavojima. S mnogo laganih sastavnih dijelova, uključujući aluminijska prednja i stražnja vrata, FX30d je jedno od najlakših vozila u svojoj klasi. Dvostruka poprečna ramena sprijeda i multilink stražnji ovjes, novost za FX 2008. godine, preneseni su na dizel inačicu – uključujući na modelima iz S linije amortizere sa sustavom stalne kontrole ovjesa - Continuous Damping Control (CDC) i Stražnjim aktivnim upravljanjem. Za razliku od pasivnih stražnjih sustava upravljanja, ovaj dizajn odlikuje se preciznim, električnim upravljanjem za zakretanje stražnjih kotača za do jedan stupanj, što osigurava dobro reagiranje upravljača pri malim brzinama i povećava stabilnost pri velikim brzinama. Sustav upravljanja na vozilu FX je osjetljiv na brzinu i napravljen za osiguranje dobre reakcije i linearni odaziv.

Image
Prelazak više kilometara u slučaju vožnje umjerenom brzinom - doseg od 1100 km (izvan gradska vožnja)

V6 dizel motor dizajniran je na način da najučinkovitije radi u kombinaciji s Infiniti automatskim mjenjačem sa sedam brzina, koji je u osnovnoj opremi na svim FX30d modelima. Modul prilagodljive komande za mijenjanje brzina (ASC) prilagođen je karakteristikama snage dizel motora, a rezultat su najbolje performanse i optimalna potrošnja goriva. Način rada D osigurava glatku vožnju s dobrim odazivom, a pomicanjem ručice birača brzina udesno uključuje se način rada DS koji ima duže prijenosne omjere. Kao i na inačicama FX modela s benzinskim motorom, komande za mijenjanje brzina od aluminija nalaze se na kolu upravljača za precizno ručno upravljanje. Ili jednostavno za malo zabave… FX30d je opremljen i jednim od najnaprednijih sustava za pogon na sva četiri kotača s inteligentnim upravljanjem, naprednim sustavom protiv proklizavanja s posve elektroničkom raspodjelom snage - Advanced Total Traction Engineering System for All Electronic Torque Split (ATTESA E-TS). Aktivni sustav za upravljanje zakretnim momentom upravlja središnjom spojkom za raspodjelu zakretnog momenta na prednje i stražnje kotače, ovisno o potrebama. Snaga se stalno podešava, od 100 posto na stražnje kotače, do 50 posto na prednje kotače, pa je tako prianjanje na tlo uvijek maksimalno na skliskim površinama. To je sustav koji je na svom terenu po snijegu, blatu ili pijesku.

Ova funkcija zaštite pogona na sva četiri kotača ne utječe na upravljivost na suhim cestama. Za razliku od sustava sa stalnim pogonom 4x4, koji mogu utjecati na upravljivost i umanjiti dinamiku u vožnji, elektromagnetski sustav za prijenos zakretnog momenta na vozilu FX osigurava osjećaj upravljivosti kao na vozilu s pogonom na stražnje kotače, pa čak omogućuje i malo proklizavanje stražnjih kotača. To vožnju čini uzbudljivijom. Visoku razinu performansi i sigurno kočenje osiguravaju ventilirajuće disk kočnice sprijeda i straga, te kočione čeljusti s 4 klipa sprijeda i s 2 klipa straga. Inteligentni sustav za pomoć pri kočenju - Intelligent Brake Assist (IBA) i Elektronički razdjelnik sile kočenja (EBD) su u osnovnoj opremi. FX modeli opremljeni su Infiniti Safety Shield funkcijama za zaštitu, termin koji skriva čitav niz tehnologija koje imaju za cilj osigurati izbjegavanje nezgoda i ublažavanje njihovih učinaka, ali model FX30d ide na tom području još jedan korak dalje s ekskluzivnim sustavom za sprječavanje prelaska u drugi prometni trak. Za razliku od konkurentnih sustava koji samo obavještavaju vozača kada automobil odluta iz svog prometnog traka, LDP poduzima radnje ako vozač ne obraća pozornost.

Image

Sastavni dio Inteligentnog regulatora brzine, LDP koristi kameru u kućištu unutarnjeg retrovizora na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla za očitavanje cestovnih oznaka. Kad ih zabilježi, LDP može otkriti kad se vozilo kreće izvan zacrtane trake i može uključiti zvučno i vizualno upozorenje – ako vozač djeluje na kolo upravljača ili koristi pokazivače smjera sustav je djelatan. U tom slučaju, ako se upozorenja ignoriraju, pokretač kočnica zajedno s elektroničkim sustavom za nadzor stabilnosti vozila primjenjuje malo kočione sile na jednoj strani automobila za vraćanje vozila u ispravan prometni trak. LDP je djelatan samo pri brzinama većim od 72 km/h. Vozač mora uključiti sustav prilikom svakog pokretanja motora putem prekidača na kolu upravljača, bez obzira na to što se sustav upozorenja uključuje automatski. Namijenjen za smanjenje nezgoda uzrokovanih nepažljivom vožnjom ili umorom vozača, LDP pruža osjećaj smirenosti svim FX30d vozačima. Polovica nezgoda u Europi u situacijama “izlaska iz prometnog traka” uzrokovana je nedostatkom pažnje ili umorom vozača. Ovo je prvi put da je ova jedinstvena Infiniti tehnologija dostupna na nekom automobilu u Europi. Dostupna je u osnovnoj opremi na modelima GT Premium i S Premium – ali ne još na modelima s benzinskim motorom.

Ostale funkcije za sigurnost iz linije Safety Shield, a koje su u osnovnoj opremi za razinu opreme Premium, za inačice s benzinskim i dizel motorom, su Inteligentni regulator brzine (ICC) sa svim rasponima brzine, Inteligentni sustav za pomoć pri kočenju (IBA), i Sustav za upozorenje u slučaju udarca sprijeda (FCW). ICC osigurava sigurnu udaljenost od automobila ispred dok je regulator brzine uključen. Dok je regulator brzine isključen – što je većinu vremena kod većine vozača – kombinacija IBA i FCW je stalno u stanju pripravnosti, ne samo da upozori vozača u slučaju nedovoljne udaljenosti od vozila ispred, već i spremna da uključi snažni kočioni sustav sa svim diskovima za naglo kočenje, ako to bude potrebno. Sva ta tehnologija koja je pokazatelj koliko Infiniti vjeruje u aktivnu sigurnost pored pasivne sigurnost - a za koju je FX već nagrađen s pet zvjezdica na EuroNCAP crash testovima.

Image

Unutrašnjost vozila FX jednako je privlačna kao i vanjski dizajn, te podsjeća na sportski automobil s udobnosti, prostranosti i luksuzom dostojnih jedne limuzine. Čista podređenost vozaču s jedne strane i čisti užitak s druge strane – a sve to obiluje kvalitetnim materijalima vrhunske izrade koji su vidljivi na prvi pogled kod svakog Infiniti vozila. Svi FX modeli dolaze s kožom presvučenim sjedalima, prednjim grijanim sjedalima s mogućnosti višestrukog podešavanja i unutarnjim hlađenjem, a za putnike straga sa zatamnjenim staklom, otvorima za klimatizaciju, naslonima za ruke i dovoljno pretinaca za odlaganje u vozilu. Unutrašnjost u drvetu je u osnovnoj opremi na svim 2010 FX modelima u izvedbi Cello Flame Maple (drvo javora s vidljivim godovima), sa crnim lakiranim ili aluminijskim ukrasnim dijelovima kao jednom od opcija. Koliko se pažnje pridaje detaljima vidljivo je u vodoravno proštepanim kožnim presvlakama i elegantnom analognom satu, budući da se Infiniti trudi koristiti što je više moguće prirodnih materijala – a tome svjedoči ne samo koža nego i tepih od prave vune i oprema od pravih metala, poput aluminijskih papučica.

U modelu FX sjedala su postavljena visoko, što osigurava izvanrednu vidljivost – koju dodatno poboljšava prvi takve vrste Around View višefunkcijski zaslon. To će se svidjeti i najvećim pobornicima “zapovjednog” položaja vožnje. Sve za vozača dizajnirano je na principima najviše razine jasnoće, preciznosti i intuitivnosti kako bi se svaka osoba koja sjedne za upravljač tamo osjećala kao kod kuće. Instrumentna ploča, osebujnog Infiniti “dvostruko valovitog” dizajna, usklađena je s najboljim ergonomskim rješenjima prema kojima komande ne samo da su logički smještene nego su usklađene i težinom i osjetom. Podređenost putničkog prostora vozaču na modelu FX nastavlja se i kroz višefunkcijsko kolo upravljača presvučeno kožom, koje se može električki podešavati po visini i po dubini. Sjedala također imaju funkciju električnog podešavanja. Infiniti marljivo radi da bi njegova sjedala bila baš kako treba, a na modelu FX im baš ništa ne nedostaje. GT sjedalo vozača ima funkciju električnog podešavanja u 10 smjerova, uključujući važno, podesivo ojačanje u predjelu križa koje osigurava duge vožnje bez bolova u križima. Linija S ima sportska sjedala s funkcijom podešavanja u 14 smjerova; ojačanja u predjelu bedara i na naslonu sjedala mogu se pomicati unutra/van da bi se osiguralo idealno podupiranje u zavojima.

Image

Suvozač nije u potpunosti lišen komandi na sjedalu kao kod nekih drugih marki automobila: svi FX modeli dolaze sa sjedalom suvozača s funkcijom električnog podešavanja u 8 smjerova. S toliko mnogo položaja sjedala, opcija memorije čini se praktičnom; Infiniti je osigurava, i to za sjedala/kolo upravljača/retrovizore, a sve to praktični upakirano u pametni I-Key koji je u osnovnoj opremi. Dugi međuosovinski razmak na modelu FX osigurava dovoljno mjesta za noge do pet putnika, te omogućuje tvrtci Infiniti vodeću poziciju na području udvostručenja stvarne tovarne zapremnine. Nasloni stražnjih sjedala, 1/3 i 2/3 djeljivih, jednostavno se preklapaju i dobiva se ravni prostor u prtljažniku kad je potreban dodatni prtljažni prostor. Nagib naslona stražnjih sjedala je također podesiv za veću udobnost na dužim putovanjima.

Model FX30d dostupan je u dvije osebujne linije opreme, gledajući obloge, GT s naglaskom na luksuz i S linije koja je više sportska. Kao i na modelu FX37, linije GT i S dostupne su u izvedbi Premium s nizom tehnološki naprednih značajki, a odraz su velike potražnje među kupcima u Europi za najvišom klasom opreme modela FX, te se za njih očekuje da će biti najprodavanije. S malim razlikama ovisno o zemlji prodaje, cijene za modele s dizel motorom su u razini inačica modela FX37 s benzinskim motorom. S dodatnom opremom, model FX30d je cijenom povoljniji za do 26 posto u odnosu na svoje konkurente, BMW X6 i Porsche Cayenne. Premium modeli imaju u osnovnoj opremi gotovo sve funkcije iz Infiniti portfelja. To znači da je, pored niza tehnološki naprednih funkcija za aktivnu sigurnost, svaki Premium model opremljen Around View višefunkcijskim zaslonom i satelitskim sustavom za navigaciju s tvrdim diskom od 30 Gb s preporukama iz vodiča Michelin Guide, a koji je ključna stavka na hvaljenoj Infiniti platformi Connectiviti+ za informacije i zabavu u automobilu.

Image
Premium koja se u osnovnoj opremi sastoji od svih značajki iz Infiniti portfelja

Na glazbenom području, Premium inačice iz linija GT i S obje su opremljene konzolom Music Box od 10 Gb na koju se može pohraniti glazba s 300 CD-ova – a u osnovnoj opremi je i sustav Bose Premium Sound System s 11 zvučnika putem kojeg se u toj glazbi može uživati. A sve to dolazi kao šlag na tortu koja sadrži najbolje sastojke i funkcije u povijesti SUV vozila. Među osnovnim značajkama modela FX30d iz linije GT su: automatski mjenjač sa 7 brzina, inteligentni pogon na sva četiri kotača, kožne presvlake, grijana i hlađena prednja sjedala, dvostruka ksenon svjetla za dodatno osvjetljavanje u zavojima (AFS), kamera za vožnju unazad i parkirni senzori, prednje sjedalo s električnim podešavanjem (s memorijom za sjedalo vozača), električno podešavanje kola upravljača po visini i dubini, stakleni krovni otvor, 20 inčni naplatci od lake legure, I-Key pametni ključ, regulator brzine, boja otporna na grebanje (Scratch Shield) i standardni paket Connectiviti s Music Boxom od 2 Gb s čitačem CD-a, zajedno s audio sustavom sa 7 zvučnika s mogućnosti spajanja preko USB/iPod utičnice i AUX-in RCA utičnice.

Na modelu FX30d iz linije S naglašen je sportski izgled sa sportskim prednjim sjedalima s električnim podešavanjem, s amortizerima s funkcijom stalnog nadzora ovjesa - Continuous Damping Control (CDC), 21 inčnim aluminijskim naplatcima i Stražnjim aktivnim upravljanjem - Rear Active Steering (RAS), sustavom koji poboljšava stabilnost i dinamičnost vozila, a koji je dosad bio dostupan samo na vodećem modelu s benzinskim motorom, FX50 S. Od svog prvog izlaska na tržište, 98 posto svih prodanih FX modela u Europi bilo je opremljeno sustavom Connectiviti+, jednim od najpotpunijih i najbolje korisnički prilagođenih multimedijalnih sustava sa sustavom za navigaciju s glasovnim prepoznavanjem kojeg pokreće tvrdi disk od 30 Gb.

Image

U osnovnoj opremi na svim Premium modelima, Connectiviti+ ima 3D grafiku koju prikazuje na 8 inčnom zaslonu osjetljivom na dodir i visoke razlučivosti – interesne točke (POI) i neka odvajanja na autocestama prikazuju se u izvanrednoj 3D tehnici. Među ostalim funkcijama za pomoć pri navigaciji nalazi se i ekskluzivan pristup vodičima Michelin Green i Michelin Red Guides, koji sadrže opsežne informacije o restoranima, uslugama i turističkim atrakcijama u 20 najvećih europskih gradova. Sustav nudi mogućnost odabira najljepše rute do odredišta, s informacijama o stanju u prometu u stvarnom vremenu koje se emitiraju putem RDS-TMC funkcije, a koje osiguravaju brzu i preciznu promjenu rute kako bi se izbjegle prometne gužve. Ovisno o zemlji, upozorenja za radare i prometne kamere i naknadno traženje kodova također su uključeni. Zaslon se može koristiti za gledanje DVD-a - ali samo dok je vozilo zaustavljeno i dok je uključena ručna kočnica. Mogu se prikazivati i naslovnice albuma ili fotografije (u JPEG i DIVX formatima).

Connectiviti+ uključuje Music Box od 10 Gb s dovoljno memorije za pohranu glazbe sa do 300 CD-a, a sve su pjesme jasno označene zahvaljujući Gracenote glazbenoj datoteci sadržanoj na HDD-u. iPod uređaji se jednostavno priključuju na USB port, te se isti ili drugi MP3 uređaji automatski pune, a mogu se prikazivati i nazivi pjesama, albuma i izvođača na zaslonu. Surfanje po iPod uređaju je jednostavno – putem gumba na višefunkcijskom kolu upravljača koje je u osnovnoj opremi. Drugi uređaji mogu se priključiti na audio sustav putem aux-in utičnice – ili bežično putem funkcije Bluetooth audio prijenosa na uređaju. Bluetooth osigurava i sigurnu upotrebu mobilnih telefona u automobilu. Connectiviti osigurava potpuno integriranje mobilnog telefona za sigurno korištenje u načinu slobodne ruke putem sustava glasovnog prepoznavanja koji je u osnovnoj opremi. A pored toga, to ne zvuči kao da komunicirate s nekim vanzemaljcem. Infiniti master kontroler čini da ovaj sustav radi bez iznenađenja, a zaslon osjetljiv na dodir, komande na kolu upravljača i glasovno prepoznavanje osiguravaju druge načine rada. Standardni Connectiviti sustav, kakav se ugrađuje u modele iz linija GT i S, sadrži većinu tih značajki ali bez satelitske navigacije i sa 7 inčnim zaslonom i Music Box tvrdim diskom od 2 Gb na koji se automatski mogu učitati Cd-ovi, u MP3 ili WMA formatu.

Image
Dostupan u Infiniti centrima diljem Europe s isporukom od srpnja (ovisno o zemlji)

Visoke razine pasivne sigurnosti bile su prioritet u fazi dizajniranja. Kao rezultat toga, FX ima šest zračnih jastuka, a prednji zračni jastuci su s dvije faze otvaranja, senzore sigurnosnih pojaseva i senzor za otkrivanje prisutnosti putnika na suvozačevom sjedalu. U prednjim sjedalima nalaze se zračni jastuci za zaštitu bedara i prsnog koša, dok su zračni jastuci zavjese koji se otvaraju preko prednjih i stražnjih stakala tu za zaštitu u slučaju bočnog udarca. FX je na EuroNCAP crash testovima ocijenjen s maksimalnih pet zvjezdica. Infiniti stalno teži inovacijama na području aktivne sigurnosti uvodeći sustave za sigurnost pod krilaticom "Safety Shield" a koji prije svega pomažu vozaču da izbjegne nesreću. Dolaskom sustava za sprječavanje prelaska u drugi prometni trak u Europu, FX30d postavlja novi standard kojem niti jedan drugi SUV ne može parirati.

Infiniti je sinonim za kvalitetu vozila, a to nije nešto što se događa slučajno. Na Tochigi proizvodnoj liniji u Japanu svako se vozilo – a ne svako deseto – laserski skenira da bi se provjerilo jesu li vidljivi zazori u okviru propisanih vrijednosti. U fazi dizajna i razvoja, novi modeli se detaljno testiraju, i to ne samo na Infiniti poligonu Hokkaido, nego i na Tochigi i Motegi test i trkaćim stazama i kompleksima u Japanu. Infiniti ima i prostranu bazu za ispitivanje ponašanja po vrućinama, veličine 12,34 milijuna kvadratnih metara, u Arizoni. Testiranje svakog Infiniti vozila u najzahtjevnijim uvjetima i na preko tisuće kilometara osigurava izdržljivost i smirenost kupaca jer znaju što mogu očekivati od proizvoda.

Image

Općenito iskustvo posjedovanja - Total Ownership Experience, sustav koji je usavršen diljem svijeta od prve primjene od strane tvrtke Infiniti prije 20 godina, stavlja vlasnika Infiniti vozila na prvo mjesto i osigurava mu VIP uslugu prilikom servisiranja i brige za vozilo. Radi se o pristupu "po mjeri", skrojenom prema osobnim potrebama pojedinog kupca u svim fazama, prilikom odabira vozila, kupnje i same vožnje nekog Infiniti modela. Ni prodajni saloni i servisi ne nalikuju onima drugih marki vozila. Infiniti Centri predstavljaju “moderan luksuz”. Veliki su kako bi bili vizualno i tehnički zapanjujući, ali i kako bi djelovali udobno i opuštajuće. Trideset i pet centara već je otvoreno u 16 europskih zemalja, a bit će ih još mnogo.

Davor Kindy

Zadnja Promjena ( Srijeda, 04 Kolovoz 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL