Auto Portal - OGRANIČENJA BRZINE U EUROPSKIM ZEMLJAMA
OGRANIČENJA BRZINE U EUROPSKIM ZEMLJAMA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011
Image

Premda je ujedinjena Europa trebala razlike smanjiti na najmanju moguću mjeru, kada je u pitanju ograničenje brzine u europskim državama i dalje vlada velika razlika. Kada se u ograničenja brzine vožnje uključe i različite odredbe zavisno da li se vozi po naseljenom mjestu, otvorenoj cesti, državnoj cesti ili autocesti, vozači koji na svom putovanju prolaze kroz velik broj država ostaju zbunjeni, a dodatnu zabunu uvodi činjenica da više nema stroge granice, pa vozači nisu ni svjesni da su prešli iz države u državu i da se mijenjaju prometna pravila i zakon. Zato za sve one koji će ovo ljeto krstariti europskim cestama donosimo popis službenih ograničenja brzina ovisno o vrsti ceste po kojoj se vozi za velik broj europskih država. Navedene dozvoljene maksimalne brzine u ADAC-ovoj tabeli odnose se na osobne automobile.

Pri tom upozoravamo naše vozače da je tolerancija prebrze vožnje u Europi skoro jednaka nuli i osnovno je pravilo da se s policajcima ne svađa, niti ih se pokušava uvjeriti u suprotno. Isto tako nemojte ih pokušavati podmititi ili se na neki drugi način ‚dogovoriti‘. Isto tako vaše opravdanje da nemate novaca za platiti kaznu će samo dodatno zakomplicirati vašu situaciju, jer to u Europi ne prolazi, a implicira da kao stranac nemate dovoljno novaca za boravak u stranoj zemlji, te tada nastaje drugi problem. U pravilu najveća dopuštena brzina na europskim autocestama je 120 ili 130 km/h, a u Njemačkoj generalnog ograničenja nema, već je samo preporučena najveća brzina 130 km/h. Međutim, nemojte sami sebe zavaravati, dobro pazite na znakove, jer je i u Njemačkoj više od pola autocesta ima postavljene znakove kojima je najveća brzina lokalno ograničena na 130 km/h. Isto tako u pravilu u slučaju kiše ili magle brzina se u Europi ograničava na 80 km/h. U pojedinim europskim državama brža vožnja za 20 km/h od ograničenja može koštati i do 500 eura, tako da trebate s puno pažnje stiskati papučicu gasa, jer prebrza vožnja može postati preskupi sport.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL