Auto Portal - VOLVO SIGURNOSNI POJAS U MUZEJU SMITHSONIAN
VOLVO SIGURNOSNI POJAS U MUZEJU SMITHSONIAN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 17 Kolovoz 2010

Image

Švedska automobilska tvrtka Volvo donirala je glasovitom nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian svoj legendarni sigurnosni pojas u tri točke. Ovaj izum bit će izložen u sklopu postava koji predočuje prijelomne inovacije u 75. godina napretka kroz dugu povijest povećanja sigurnosti u automobilskoj industriji. Volvo je zauvijek ušao u automobilsku povijest kada je 13. kolovoza 1959. godine predstavio prvi automobil sa serijski ugrađenim pojasom s tri točke vezivanja. Od tog trenutka briljantan izum Nilsa Bohlina ugrađen je u milijune vozila diljem svijeta, a sada je našao svoje mjesto i u jednom od najprestižnijih i najvećih muzeja na svijetu - Smithsonian nacionalnom muzeju američke povijesti - koji se nalazi u Washingtonu i koji godišnje posjeti oko 4 milijuna ljudi.

Volvo sigurnosni pojas u tri točke u proteklih je 50 godina odigrao vitalnu ulogu u smanjenju broja ozljeda i smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama diljem svijeta ali i SAD-u, te nedvojbeno zaslužuje mjesto u muzeju kao što je Smithsonian, budući da čini integralni dio američke, ali i svjetske povijesti. Ipak, prihvaćanje novih izložaka u muzejsku Smithsonian kolekciju dug je i kompleksan proces, koji zahtijeva detaljnu idetifikaciju i potvrdu autentičnosti, što još jednom naglašava status ovog muzeja. Donirani pojas nalazi se na originalnom sjedalu Volva PV 544 iz 1961. godine, a autentičnost istog potvrdio je i prethodni vlasnik automobila, kao i tvornica. Link na internet stranicu muzeja Smithsonian: http://www.si.edu/about/

(dvk)

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 16 Kolovoz 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL