Auto Portal - BELGIJSKI TRILER DOBIO HAMILTON ISPRED WEBBERA I KUBICE
BELGIJSKI TRILER DOBIO HAMILTON ISPRED WEBBERA I KUBICE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 29 Kolovoz 2010
Image

Red Bullovi vozači ponovno su pobijedili sami sebe. Vettel je odvezao najgoru utrku u svojoj karijeri i ostao bez bodova, a Webber nije iskoristio svoj pole position, pa su ga u prvih sto metara pretekli, te je pao na šesto mjesto prije prvog zavoja. Webber nije 'zaspao' već je imao problema sa spojkom na samom startu. Poslije prvog zavoja oformila se kolona s Hamiltonom na čelu, a iza njega Kubica, Button i Vettel, a Alonso je sa 10. skočio na osmo mjesto. I Petrov i Schumacher s dna poretka digli su se na pozicije iza 10. mjesta. No, najava kiše prije samog početka utrke se obistinila, te je počela padati prije kraja prvog kruga. Svi vodeći u koloni u prvom mokrom zavoju kolektivno su izletjeli na šodrani dio staze, pa su se mjesta malo izmiješala, te je poredak u tom trenutku bio Hamilton, Button, Kubica, Vettel, Webber i Massa. Alonso je u kontaktu s jednim bolidom probušio gumu pa je morao otići u boks i stavio je jedini intermedia gume (polu kišne). Već u drugom krugu oprostili smo se od Baricchella koji je u svom 300-tom nastupu u kontaktu s bolidom Alonsa morao odustati. U drugom krugu na stazu je izašao sigurnosni automobil da se sa staze maknu oštećeni bolidi, ali se povukao već krug kasnije.

Button je kao drugi bio jako blizu Hamiltona, dok je Vettel napadao Kubicu na trećem. Vrlo brzo prestala je kiša i staza se osušila, pa je Alonso morao ponovo u boks po slick hume. Button je bio jako brz i priprijetio Hamiltonu, ali brzo dolazi team radio u kojem mu poručuju da ima otečeni prednji spojler pa da pripazi na to. Od tog trenutka Button je popustio pritisak i Hamilton se odvojio na 5-6 sekundi prednosti. Činjenica je da je spojler bio malo oštećen, ali očito nikakvih problema nije bilo, pa je vrlo izgledno da je suptilna poruka iz boksa značila u biti Buttonu da pusti Hamiltona na miru. Toliko, o zabrani poretka momčadskih vozača tijekom utrke.

Image

U 11. krugu Petrov pretječe devetog Rosberga, a situaciju koristi i Schumacher da pretekne momčadskog kolegu, ali pri tom prednji dio spojlera Rosberga zahvaća stražnji lijevi kotač Schumachera, ali bez većih posljedica. U 17. krugu počinje show Vettela. Pritiskao je drugog Buttona, a u pokušaju pretjecanja na ravnom bolid mu se zanio te je svojim nosom udario u lijevi bok Buttonovog bolida kojemu je probušio hladnjak, pa je Button morao odustati Vettel odlazi u boks po novi nos i nastavlja utrku, a za tu nepodopštinu kažnjen je prolaskom kroz boks. U 18. krugu utrka ulazi u mirniji dio, Hamilton vodi ispred Kubice oko 11 sekundi, a slijede Webber, Massa Sutil, Schumacher i Rosberg… Sredinom utrke oko 25. kruga svi odlaze na redovitu izmjenu guma, a to koristi Webber koji prelazi kroz boks Kubicu koji pada na treće mjesto. U 27. nastavlja se show Vettela, koji pri pokušaju prelaska vrlo brzog Liuzzia zapinje za njegov bolid i probuši lijevu stražnju gumu pa je skoro cijeli krug vozio polako kako bi se domogao boksa i nastavio vožnju.

Image

Pravi triler počinje u 34. krugu kada dolazi znatno jača kiša, pa i prvi Hamilton uz maksimalno pažljivu vožnju izliječe u šoder i samo uz puno, puno sreće za milimetar izbjegava udarac u zaštitne gume, te odlazi po intermedia gume, a isto rade i svi ostali vozači. U tom trenutku Vettel je jedini stavio full wet gume nadajući se da će mu to donijeti prednost, ali sa zaostatkom većim od 1 kruga koji je dugačak čak 7 km to je bila nemoguća misija. I kada smo se nadali da će kiša dodatno unijeti uzbuđenje i na samom vrhu poretka, vozači na vrhu su zadržali svoja mjesta. No, dodatno je cijelu situaciju zakomplicirao Alonso, koji se izvrtio na stazi i uništio bolid, pa je zbog njega na stazu u 38. krugu izašao sigurnosni automobil, koji je stazu napustio tek u 41. Krugu, samo 4 kruga do kraja utrke. I pored toga što je sigurnosni automobil zgusnuo kolonu i anulirao vremensku prednost Hamiltona, vodeća četvorka ostala je staložena i odvezla zadnjih 4 kruga na sigurno i bez rizika, tako da je utrka završila bez važnih bodova za Vettela i Alonsa, a maksimalni broj bodova osvojio je Hamilton. Vrlo zadovoljna bila su i druga dva vozača na pobjedničkom podiju, drugi Webber i treći Kubica. Tako je prvim mjestom u Belgiji Hamilton preuzeo vodstvo u ukupnom poretku ispred Webbera. Iduća utrka vozi se 12.9.2010. u Imoli za VN Italje.

Davor Kindy


REZULTATI VN BELGIJE – SPA
Image

UKUPNI POREDAK VOZAČA
Image

UKUPNI POREDAK MOMČADI
Image

Zadnja Promjena ( Srijeda, 01 Rujan 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL