Auto Portal - PREDSTAVLJAMO CITROËN DS4
PREDSTAVLJAMO CITROËN DS4 PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

Citroen DS4, koji će biti u prodaji od drugog tromjesečja 2011. godine, obogatit će liniju modela DS. Premijerno je predstavljen na Salonu automobila u Parizu krajem 2010. godine, a na najbolji način pokazuje novi Citroenov pristup izradi automobila nazvan Créative Technologie. Citroen DS4 nudi jednostavan, dinamičan i ekskluzivan dizajn, a tu je i panoramsko vjetrobransko staklo. S dužinom od 4,27 m, širinom od 1,81 m i visinom od 1,53 m, Citroen DS4 je izrazito kompaktno vozilo. Od prvog pogleda na prednji dio, Citroen DS4 potvrđuje svoju pripadnost DS liniji. Jasno je vidljiv Chevron znak na masci, a postavljen je logo DS na poklopac motora.

Image
Citroen DS4 će biti u prodaji od drugog tromjesečja 2011. godine

Citroen DS4 je opremljen panoramskim vjetrobranskim staklom koje nudi veću vidljivost prema gore za 45°. Opremljen je kožom vrhunske kvalitete na armaturnoj ploči i oblogama vrata te na prednjim sjedalima u stilu karika narukvice. Središnji dio sjedala zaista i podsjeća na karike narukvice sata dok prošivi na rubovima sjedala naglašavaju zategnute linije i robusnost. Korištenje kroma na obrubima brojčanika, instrument ploče i mjenjača brzina ili na određenim komandama na središnjoj konzoli daje između ostalog, dodatnu notu luksuza. Briga o detaljima u kabini definitivno pozicionira Citroen DS4 u ekskluzivni i dinamični svijet. To dokazuju papučica od aluminija, kožne obloge vrata i osvjetljenje unutrašnjosti.

Image
Prilikom lansiranja novi model DS linije bit će opremljen s tri dizelska motora te s tri benzinska motora (svi Euro V)

Citroen DS4 je opremljen, ovisno o motoru, ventiliranim kočionim diskovima sprijeda velikih dimenzija (340 mm promjera) i, u seriji, sustavima namijenjenim kontroli kočenja (elektronički razdjelnik kočione sile, pomoć pri naglom kočenju), pomoći u vožnji (sustav protiv proklizavanja) kao i zadržavanju ispravne putanje vozila uz ABS (sustav protiv blokiranja kotača) i ESP (sustav dinamičke kontrole stabilnosti), koji jamče optimalnu kontrolu vozila u najdelikatnijim situacijama u vožnji. Prilikom lansiranja, ovaj novi model DS linije bit će opremljen s tri dizelska motora Euro V opremljena filterom za čestice: HDi 90, HDi 110 (dostupan na verziji e-HDi) i HDi 160, te s tri benzinska motora Euro V razvijena u suradnji s tvrtkom BMW: VTi 120, THP 155 i, konačno, novi THP 200 KS. Ova posljednja verzija razvijena na temelju motora 1,6 nudi visoku razinu performansi i užitka u vožnji zahvaljujući svojoj snazi (147 kW) i najvećem okretnom momentu (275 Nm pri 1 700 o/min). Svi motori su opremljeni mjenjačima sa šest stupnjeva prijenosa bilo da su ručni ili ručni upravljani mjenjači.

Image

Na vozilu je primijenjena posebna akustička obrada. Kako bi se postigla prigušena atmosfera u unutrašnjosti, vibracije i buka motora, aerodinamična buka, buka u vožnji i buka od udaraca su neutralizirane prvenstveno na izvoru buke, poput :
- akustičkog višeslojnog stakla u koji je integriran amortizirajući sloj,
- uvođenja zaštite na karoseriji, na vratima kao i vanjske zaštite rezervirane obično za njemačka vozila visoke klase,
- ili dodavanja apsorbirajućih materijala u motorni prostor.

Image

Citroen DS4 je opremljen mikro hibridnom tehnologijom e-HDi, dostupnom od lansiranja na njegovom motoru HDi 110 KS. Originalnost ovog sustava rezultira kombinacijom nekoliko tehnologija: HDi motor, jedan od najučinkovitijih motora na tržištu; sustav Stop&Start koji omogućuje trenutačno gašenje motora u svim situacijama u kojima je vozilo zaustavljeno (semafor, prometni zastoj...) s reverzibilnim alternatorom druge generacije i sustavom e booster koji omogućuju trenutačno ponovno pokretanje motora (0,4 s) ; sustav elektronskog upravljanja alternatora koji omogućuje obnavljanje energije kada vozilo usporava i ručni upravljani mjenjač s poboljšanim rasporedom prijenosnih omjera. Osnovne funkcije za udobnost (klima uređaj, radio…) i pomoć u vožnji (upravljač, ESP…) su naravno u funkciji i dok je motor ugašen. Ova inovacija smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2 motora HDi do 15% u gradskoj vožnji. Citroen DS4 smanjuje štetni učinak na okoliš primjenom ekološki prihvatljivih materijala. Riječ je o primarnim materijalima od kojih je vozilo sačinjeno i koji potiču bilo iz prirodnih izvora ili su već reciklirani. Na taj način, na vozilu Citroen DS4 je korišteno oko 15% ekološki prihvatljivih materijala na nekih 200 kg plastičnih materijala prisutnih na vozilu.

Image

Kako bi olakšao pristup stražnjim sjedalima, DS4 je opremljen stražnjim vratima integriranim u stil vozila. Naime, vrata ćete primijetiti tek kada aktivirate kvaku koja je integrirana u okvir vrata. Zahvaljujući ovom poboljšanom pristupu, prednja vrata vozila DS4 su također manjih dimenzija i manje mase, pa time jednostavnija za rukovanje što putnicima sprijeda olakšava ulazak u vozilo. Drugi adut vozila DS4 u pogledu polivalentnosti i prostornosti je njegov prtljažnik. S obujmom većim od 370 litara, prtljažnik vozila DS4 je dostojan tradicionalne limuzine. DS4 nudi brojne pretince kako bi olakšao boravak u automobilu: veliki hlađeni pretinac za rukavice, pretinci u vratima u koje stane boca od 1,5 l, ladica ispod suvozačevog sjedala. Zahvaljujući inteligentnom konceptu visoke središnje konzole dostupne na verzijama opremljenim ručno upravljanim mjenjačem, DS4 nudi impresivne pretince. U prvi, hlađen i osvijetljen, mogu stati do 4 boce od 50 cl te se u njemu nalazi Connecting Box, skrivena iza klizne ladice : Jack utičnica, USB priključak kao i utičnica od 12 V. Još jedna utičnica od 230 V dostupna je u velikom pretincu smještenom ispod naslona za ruke sprijeda.

Davor Kindy

Još fotografija…

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL