Auto Portal - TREBA HITNO UVESTI VIDEONADZOR NA SVA VAŽNA RASKRIŽJA
TREBA HITNO UVESTI VIDEONADZOR NA SVA VAŽNA RASKRIŽJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 07 Rujan 2010

Image

Teška nesreća, u kojoj su se na križanju Kačićeve i Klaićeve sudarila dva automobila - Mercedes kojim je upravljao Dražen Ladić, i Renault Clio, u kojem je teško stradalo četvero mladića - u potpunosti je skrivio ljudski faktor. Jedan od vozača zasigurno je prošao kroz ‘debelo’ crveno svjetlo i radi se o najtežem prometnom prekršaju, kojeg može napraviti samo neubrojiva ili ekstremno bahata osoba.

Semafori su bili ispravni i po propisu, ali im regulacija nije bila primjerena, jer bi trebalo uvesti tri programa rada. Jedan za radno vrijeme, kakav je bio u konkretnoj situaciji, u gluho doba noći, s minimalnim ‘zaštitnim vremenom’ (kad je na obje prometnice crveno svjetlo) i dugim intervalom zelenog svjetla, drugi izvan radnog vremena, a treći u noći, sa zaštitnim vremenom od tri sekunde i kraćim intervalima zelenog svjetla. Program ‘zelenog vala’ također može biti kontraproduktivan, jer stimulira na bržu vožnju, pa ga u noći treba promijeniti.

Žalosno je, a i nedopustivo, da takva raskrižja nisu pod stalnim videonadzorom, jer bi tada bilo nesporno tko je kriv, a još je važnije što bi takav sustav djelovao preventivno. Vozač koji je skrivio nesreću tada bi se teško usudio na krajnje neodgovornu i pogibeljnu radnju. Dinamika i posljedice prometne nesreće ukazuju i na mogućnost da je barem jedan vozač vozio prebrzo te bi sustav videonadzora trebao uključivati i mjerenje brzine. Ova nesreća pokazuje da bi trebalo pooštriti kazne za najteže prekršaje, uz poništenje vozačke dozvole u ekstremnim slučajevima.

Image

dr. Željko Marušić
07.09.2010.

Zadnja Promjena ( Utorak, 07 Rujan 2010 )
 
Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL