Auto Portal - SVJESNO STE SJELI S PIJANCEM TE NEMATE PRAVO NA ODŠTETU
SVJESNO STE SJELI S PIJANCEM TE NEMATE PRAVO NA ODŠTETU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 15 Rujan 2010

Image

Teško sam ozlijeđen, vraćajući se iz noćnog provoda, u automobilu kojeg je vozio moj prijatelj, kojemu je policija izmjerila 0,95 promila alkohola. Osiguranje mi je odbilo isplatiti naknadu s obrazloženjem da sam bio upoznat da sjedam u automobil kojeg vozi alkoholizirana osoba te da sam zbog toga izravno kriv za ozljedu koju sam pretrpio. Je li osiguravateljska kuća u pravu?
 

Ivan S.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Osiguravateljska je kuća ispravno postupila, jer ste vlastitim postupkom, odnosno neodgovornošću, ne samo pridonijeli nastanku štete, nego se može reći da ste velikim dijelom izravno krivi za nju. Naime, bili ste upoznati da je vaš prijatelj bio alkoholiziran i da se izlažete pogibelji. U slučaju sudskog spora vjerojatno bi se presudilo da ste svojevoljno, na svoju štetu, dopustili drugome poduzimanje štetne radnje (vožnje u alkoholiziranom stanju) protiv vas, te nakon nesreće, koja je posljedica toga, ne možete tražiti naknadu neimovinske štete (za tjelesne ozljede).

Image
Trebali ste biti svjesni rizika i opasnosti sjedanja u automobil s alkoholiziranim vozačem

Zadnja Promjena ( Subota, 27 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL