Auto Portal - TEHNIKA MAZDA 2.2 SKY-D, BOMBA IZ HIROSHIME
TEHNIKA MAZDA 2.2 SKY-D, BOMBA IZ HIROSHIME PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 04 Listopad 2010

Image

Od dobrog, pa i izvrsnog, uvijek ima boljeg. To najbolje pokazuje novi Mazdin turbodizelaš SKY-D, predstavljen na salonu u Parizu, koji će zamijeniti nedavno obnovljenu seriju 2.2 MZR-CD, sa 129, 163 i 180 KS. Radi se o pravom dizelskom odlikašu, koji razvija snagu 175 KS i okretni moment od 420 Nm. Mazdi 6 će osigurati najveću brzinu od 240 km/h i ubrzanje do stotke u osam sekundi, uz prosječnu potrošnju od 4,0 l/100 km. Dobro ste pročitali - četiri litre! Kad se tome doda da će ispunjavati, ne ekološke norme Euro 5, nego Euro 6, i to bez katalizatora, teško je ne zaključiti - ljudi je li to moguće?! Novi japanski dizelaš, znakovite oznake SKY-D, to ostvaruje uz pet bitnih značajki:

Image

• ima kompresijski omjer 14:1, za razliku od 16,3:1 kod aktualnog 2.2, što osigura višestruke prednosti. Smanjuje se negativan rad u drugom taktu (utrošak energije za stlačivanje usisanog zraka), snižavaju vršni tlakovi i temperature izgaranja, te osigurava dovoljno vremena da se u cijeloj komori postigne stehiometrijski omjer zraka i goriva od 14,5:1. Time nestaju područja s viškom kisika. Kako za stvaranje dušikovih oksida (NOx) pogoduju visoke temperature i slobodan kisik, njegovo se stvaranje smanjuje na zanemarivu razinu.
• smanjeno stlačivanje usisnog zraka klipom u drugom taktu nadoknađuje se registarskim prednabijanjem, s dva turbopunjača - malim za niske okretaje, velikim za visoke te oba za središnje radno područje. Postiže se maksimalni tlak prednabijanja od 1,8 bara

Image

• ugrađeno je common-rail ubrizgavanje četvrte generacije s piezo-brizgalicama sa 12 rupica. Postiže se tlak ubrizgavanja do 2000 bara, što osigurava kvalitetno izgaranje te zaostaje zanemarivo malo čestica nesagorjelog ugljika (čađe), koji se javlja kod nepotpunog izgaranja.
• motor bez oksidacijskog katalizatora je jeftiniji i jednostavniji (dakle i pouzdaniji). Uz to se smanjuju usisni otpori, što povećava učinkovitost i smanjuje potrošnja.
• kućište od sivog lijeva zamijenjeno je aluminijskim, čime mu se masa smanjuje za 20 kg, što doprinosi boljim performansama i nižoj potrošnji, a osigurava i uštede u konstrukciji prednjeg ovjesa i kočnica. Uz to se i poboljšava hlađenje.

Image

Ukratko, to je dizelska bomba iz Hiroshime, koja već plaši konkurenciju. Na proljeće sljedeće godine očekuje se premijera u obnovljenoj Mazdi 6.

dr. Željko Marušić

Još fotografija...

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Utorak, 26 Listopad 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL