Auto Portal - ŠTO TREBA ZNATI O PODMAZIVANJU
ŠTO TREBA ZNATI O PODMAZIVANJU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 30 Prosinac 2010

Image

Podmazivanje motora iznimno je važno za ispravnost, pouzdanost i dugovječnost automobilskog motora, jer kvalitetno motorno ulje smanjuje trenje i mehaničke gubitke te poboljšava performanse motora i snižava potrošnju goriva. Ima značaj krvotoka benzinskih i dizelskih motora, kojim se sprječava trošenje vitalnih dijelova i sklopova, izloženih trenju. To se postiže tlačnim sustavom podmazivanja, s kružnim tokom motornog ulja, kojeg pokreće zupčasta pumpa, smještena u uljnom karteru. Motornim uljem podmazuju se koljenasto i bregasto vratilo, razvodni mehanizam te klip s prstenima i cilindri, a kod motora s prednabijanjem i turbopunjač. Prije dolaska do ploha koje podmazuje, motorno ulje prolazi kroz filtar, gdje mu se odstranjuju nečistoće, metalne čestice i ostaci izgaranja.

Motorna ulja složene su otopine temeljnih (baznih) ulja i dodataka (aditiva). Temeljna ulja su visokorafinirana, a podrijetlom mogu biti mineralna i sintetična. Sintetična imaju bolja svojstva, zbog strukture prilagođene radnim uvjetima u motoru, koja se postiže određenim kemijskim postupkom i tehnologijom proizvodnje. Za razliku od mineralnih ulja, koja su smjesa ugljikovodika iz sirove nafte, sintetična su sklop biranih, laganih i otpornih ugljikovodika, dobivenih kemijskom sintezom - pretežito sintetičkih estera i poliglikola. Aditivi, odnosno dodaci, podjednako su važni kao temeljna ulja, jer osiguravaju potrebna svojstva: čišćenje, raspršivanje, protočnost, otpornost na trošenje, visoke pritiske i koroziju, smanjenja trenja, sprječavanje starenja i pjenjenja.

Izbor najboljih temeljnih ulja i aditiva te korištenje najbolje tehnologije proizvodnje odlike su vrhunskih proizvođača motornih ulja. Valvoline je u razvoju nove generacije sintetičnog motornog ulja SynPower 5W-30 i 5W-40 uložio više od 140 godina tehnološkog iskustva, kojeg stavlja na raspolaganje svojim korisnicima. Korištenje najkvalitetnijeg dostupnog motornog ulja, koje ispunjava sve potrebne standarde, najbolje što svaki vlasnik može napraviti za motor svog automobila i to je u konačnici najjeftinije. Valvoline pruža bogatu paletu vrhunskih proizvoda za sve namjene, uz najbolji omjer cijene i kvalitete. Mnogi teško griješe štedeći na motornom ulju, kupujući proizvode sumnjiva podrijetla i upitnih svojstava te takvom ‘uštedom’ naprave veliku štetu motoru, skraćujući mu vijek. Nažalost, zbog konstrukcijske rezerve svakog motora, posljedice se uočavaju tek nakon određenog vremena. Na kraju trošak ispadne mnogostruko veći. Zbog toga bi svaki vlasnik automobila, koji vodi računa o njegovom motoru, trebao znati da, po poznatoj engleskoj poslovici, nije dovoljno bogat da kupuje jeftino i nekvalitetno.Više informacija na www.val-int.hr

(ij)

Zadnja Promjena ( Srijeda, 29 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL